Több magyarázat is van április 1-je eredetére

Forrás: giphy -
érdekesség bolondok napja történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti embertársaival. Ezen a napon ajánlatos még a sajtó, a rádió, a televízió és a világháló híreit is fenntartással kezelni.

Egyesek szerint a bolondok napja a középkori Franciaországból származik, ahol az év április elsején kezdődött, és e napon az ismerősök ajándékokkal lepték meg egymást. Az újévet 1564-ben január 1-jére helyezték át, a rendelkezést azonban csak lassan fogadták el. Sokan április elsején is küldtek ajándékokat, de ezek szép lassan tréfás semmiségekké, meglepetésekké változtak.

Forrás: giphy

Egy másik magyarázat szerint a Német-Római Birodalomban az 1530-as augsburgi birodalmi gyűlés úgy döntött, hogy 1540. április 1-jével egységesítik a pénzverést. A spekulánsok nyomban heves ténykedésbe kezdtek, de végül hoppon maradtak, az egységesítést az utolsó pillanatban elhalasztották.

Vannak, akik az ókori Saturnaliák folytatásának tekintik április elsejét, amikor a féktelen vidámsággal megült ünnepen úr és szolga egy napra szerepet cserélt. Mások szerint a szokás valóban az ókori Rómából származik, de a szabin nők elrablása ihlette:

a szabinokat ugyanis az áprilisi Neptun-ünnepre hívták Rómába, hogy aztán becsapva őket elragadják lányaikat és asszonyaikat.

Egy újabb magyarázat szerint a szokás a húsvéti passiójátékokból ered. A naiv, népies misztériumokban Krisztust pere során Kajafástól Pilátushoz, innen Heródeshez, majd megint Pilátushoz küldözgetik (innen ered a magyar Ponciustól Pilátusig szaladgál szólás is). Az április 1-jei bolondozásnak még lélektani hátteret is kerítettek: a beugratás nyomán támadt káröröm a hatalom és a nagyság érzését kelti a tréfacsinálóban. Az ember évente egyszer áthághatja a szigorú normákat, tudatosan és büntetlenül manipulálhat, miközben még örömet is szerez magának - szól a teória.

Az ugratás ártatlan formája volt, amikor az áldozatot galambtejért, szúnyogzsírért, kakasfogért, szárított hóért küldték a boltba. A sajtó megjelenése új távlatokat nyitott az ugratások előtt, a brit lapokban már a 18. századtól szinte üzemszerűen űzték az április 1-jei tréfákat. 1798-ban például valamennyi újságban feltűnő hirdetés tudatta: április 1-jén soha nem látott menet vonul be a Westminster apátságba: lesznek köztük agg férfiak és nők, mindkét nembeli özvegyek és gyermekek, nős és elvált férfiak, férjes és elvált nők, mindenféle rendűek és rangúak.

Forrás: giphy

Az olvasóknak nem tűnt fel, hogy a megfogalmazás szerint mindenki a menetbe tartozik és szép számmal össze is gyűltek, majd amikor valaki elkiáltotta magát: "április elseje!", nevetve szétoszlottak.

Több országban többször elhitték, hogy az időszámítás óra és perc, hónap és év helyett tízes alapú lesz. 1878-ban sok amerikai készpénznek vette, hogy Edison a fonográf után olyan készülékkel áll elő, amely a földet gabonává, a vizet borrá változtatja, így megoldja az éhezés kérdését. A múlt század elején egy francia lapban az jelent meg, hogy lebontják az Eiffel-tornyot, és ócskavas-kereskedők tömege gyűlt össze, hogy licitáljon Párizs jelképére. A BBC 1957. április 1-jén a rendkívül bőséges svédországi spagettitermésről adott hírt, ezután többen érdeklődtek arról, hogyan lehetne saját spagettifájuk.

A klasszikus áprilisi tréfa napjainkra szinte teljesen kiveszett, mert az egyre gyanakvóbb emberek mai szemmel e gyermeteg csínyeket azonnal felismerik. Így aztán az ugratások egyre különösebbek, hisz a ránk zúduló információáradatban nehéz különbséget tenni a valós és a hamis között. 1997-ben például egy kínai újság április 1-jén arról írt, hogy Peking és London megállapodott: Hongkong a briteké maradhat, ha Kína cserébe megkapja Észak-Írországot vagy Gibraltárt.

Forrás: giphy

És hogy a történelemből is hozzunk egy furcsa esetet: a 17. században a franciák által bebörtönzött lotaringiai herceg éppen április 1-jén próbált börtönéből álruhában menekülni. Egy cselédlány felismerte, de amikor az őrségnek jelenteni akarta a szökést, minden katona és tiszt megnyugtatta: ők is tudják, hogy bolondok napja van. Amikor aztán kiderült, hogy a rab tényleg kereket oldott, már túl késő volt - írja a Múlt-Kor az MTI nyomán.

/1603/__lje2016331122643Programajánló: 2017. március 30. – április 6.http://www.life.hu/kult/20170327-programajanlo-aprilis-elso-hetvegejere.htmlBolondok napja ide vagy oda, április első hétvégéjén ne hagyd, hogy bolondot csináljanak belőled! Kapd fel a kedvenc tavaszi kabátod, és irány a színesebbnél színesebb programok. Ezekből ugyanis ezúttal sincs hiány. Nézd csak! KultOrigo19 érdekesség a T2 Trainspottingrólhttp://www.life.hu/kult/20170320-erdekessegek-a-t2-trainspottingrol.htmlTudtad, hogy az első munkacíme Pornó volt? Hogy miért nem dolgozott együtt két évtizedig a főszereplője és a rendezője? Hogy melyik szereplőnek ment el a hangja a forgatáson? 21 esztendő után folytatás készült a kilencvenes évek egyik legnevezetesebb kultfilmjéhez, mi pedig utánanéztünk, mi minden érdekesség tudható a T2 Trainspottingról.Kult--Glenn Close 70 éves: egy nagy karrier legemlékezetesebb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20170320-glenn-close-70-eves-a-karrierje-legemlekezetesebb-szerepei.htmlSosem volt tipikus hollywoodi színésznő, de különleges annál inkább, és nem is a tipikus szerepek találták meg, hanem a különlegesek: a kerek születésnapját ünneplő Glenn Close karrierje talán ennek köszönhetően is bővelkedik az emlékezetes alakításokban. Mi pedig összegyűjtöttük a kedvenceinket tőle. Kult--A főnök meg én meg a főnök című színdarab olvasópróbáján jártunkhttp://www.life.hu/kult/20170313-thalia-szinhaz-a-fonok-meg-en-meg-a-fonok-szindarab-olvasoproba.htmlA Thália Színház hamarosan bemutatja legújabb színdarabját, mi pedig benézhettünk az olvasópróbára. A főnök meg én meg a főnök című színdarabot Hamvai Kornél fordította, és Sebestyén Aba rendezte. Kult--A sikeres nők titkahttp://www.life.hu/kult/20170303-a-sikeres-nok-titka-elarultak.htmlManapság számos sikeres nő tevékenykedik a nagyvilágban IT, gazdasági, és sok egyéb területen. De vajon mi a titkuk és milyen tanáccsal látják el azon hölgytársaikat, akik szintén a munka területén szeretnének maradandót alkotni? KultOrigoFilmkritika: Mindenkihttp://www.life.hu/kult/20170228-az-oscar-nyertes-magyar-film-a-mindenki-kritika.htmlAz Oscar-díjas magyar kisfilm sokáig csak egy édes ifjúsági filmnek tűnik, de a végén a legszívesebben állva tapsolnál a zsenialitásán. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.