Elhunyt Jonathan Demme Oscar-díjas amerikai filmrendező

Forrás: Origo -
Jonathan Demme filmrendező
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvenhárom évesen elhunyt Jonathan Demme Oscar-díjas amerikai filmrendező, olyan művek alkotója, mint A bárányok hallgatnak, a Philadelphia vagy A mandzsúriai jelölt. Szóvivőjének közlése szerint a nyelőcsőrákban szenvedő filmes szerda reggel halt meg New Yorkban, családja körében.

A New York-i születésű Demme azon ritka filmesek közé tartozott, akik saját útjukat járva lettek sikeresek Hollywoodban, szívesen forgatott tabudöntögető, ellentmondásos filmeket, amelyek szórakoztatóak, de a szereplők lelkének mélységeit tárják fel.

Néhány alacsony költségvetésű filmben való közreműködés után 1979-ben kérték fel egy Hitchcock-szerű mozi, Az utolsó ölelés rendezésére, Roy Scheiderrel a főszerepben. Egy évvel később fejezte be a megtörtént eseményeken alapuló Melvin és Howard-ot, melyben egy kétkezi munkás megmenti a motorbalesetet szenvedett milliárdos Howard Hughest, aki cserébe örökösévé teszi. A második világháború alatt a gyárakban dolgozó asszonyok előtt tisztelgett következő filmje, a Második műszak Goldie Hawnnal és Kurt Russell-lel a főszerepben. Demme a zene területére is kirándult, megrendezte a Talking Heads koncertfilmjét, majd néhány klipet Neil Young, Bruce Springsteen, a New Order és a Fine Young Cannibals számára.

A bárányok hallgatnak (1990): a rendező, Jonathan Demme és Anthony Hopkins, a főszereplő Forrás: Origo

A játékfilmekhez 1986-ban tért vissza, a két évvel később forgatott Keresztanya című vígjáték Michelle Pfeiffer és Alec Baldwin főszereplésével hatalmas közönségsiker lett. Pályafutása legnagyobb sikere 1991-ben az Oscar-esővel jutalmazott A bárányok hallgatnak című pszichothriller lett, Demme a rendezésért járó Oscar-díjat vehette át.

Sikersorozatát a rendező a Philadelphia - Az érinthetetlen című drámájával folytatta. A film főhőse egy nagyvállalat tehetséges, homoszexuális ügyvédje, akit kirúgnak, miután megtámadja az AIDS, de ő a tárgyalóteremben bebizonyítja, hogy jogtalanul bocsátották el. A film megalkotása Demme három rendíthetetlen meggyőződéséből táplálkozott: a rendező azt vallotta, hogy a bajban lévőkön segíteni öröm és nem kötelesség, hogy Amerika összes hibája ellenére a jóság mélyen az Újvilág szellemiségében gyökerezik, és végül hogy a bigottság nem a gonoszság, hanem a tudatlanság következménye.

Oprah Winfrey főszereplésével vitte filmre 1998-ban Toni Morrison Rabszolgalelkek című regényét, vegyes fogadtatással. A francia újhullám előtt tisztelgett a Charlie kettős élete, az Amerikai fogócska című hollywoodi klasszikus új feldolgozása. Következő filmje, A mandzsúriai jelölt az 1962-es politikai thriller új változata. 2008-ban a Rachel esküvőjé-vel jelentkezett.

A dokumentumfilm Demme másik szerelme volt, e műfajban több filmet is forgatott a rockzenész Neil Youngról 2006-ban, 2009-ben és 2011-ben. Jimmy Carterről 2007-ben készített filmet, amely az egykori amerikai elnök könyvét népszerűsítő turnét örökíti meg.

Dübörög a szív című 2015-ös filmdrámáját Magyarországon is bemutatták, Justin Timberlake énekesről forgatott, JT and the Tennessee Kids című tavalyi koncertfilmje volt az utolsó nagyobb munkája.

Ekkor érkezik a Jégvarázs második része http://www.life.hu/kult/20170426-ekkorra-varhato-a-jegvarazs-masodik-resze.htmlMindenki imádta a Jégvarázs című Disney-mesét, és sokan reménykedtek benne, hogy lesz folytatása. Most pedig már azt is tudni, hogy mikorra várható. KultOrigoTévés nyomozók és híresen bombázó exeikhttp://www.life.hu/kult/20170424-teves-nyomozok-regi-szerelmei.htmlTudod, miben hasonlít Benedict Cumberbatch (Sherlock), Jonny Lee Miller (Sherlock és Watson) és Shemar Moore (Gyilkos elmék)? Mindhárman olyan exeket tudnak felmutatni a múltjukból, akit férfiak ezrei csodálnak. Íme, azok a hölgyek, akik néha napokig-hónapokig, de volt, hogy évekig voltak társai a legzseniálisabb és legellenállhatatlanabb detektíveknek. Kult--77 éves lett Al Pacino: Boldog születésnapothttp://www.life.hu/kult/20170425-77-eves-lett-al-pacino.htmlAl Pacino korunk egyik legnagyobb legendája, a filmtörténelem legmeghatározóbb alakja. Már rögtön az első filmszerepe, a Pánik a Tű parkban előtt Tony-díjat kapott egy Broadway darabban nyújtott alakításáért. Ezután egyből jött A Keresztapa. Kult--Földes Anna, a Nők Lapja újságírója elhunyt hosszú betegség utánhttp://www.life.hu/kult/20170425-foldes-anna-ujsagiro-elhunyt-hosszu-betegseg-utan.htmlFöldes Anna az Irodalmi Újság és a Nők Lapja egykori munkatársa hosszú betegség után távozott az élők sorából életének 87. évében. KultThinkstock80 éves Jack Nicholsonhttp://www.life.hu/kult/20170422-80-eves-jack-nicholson-szinesz.htmlMinden idők egyik legnagyobb mozisztárja, a filmtörténet meghatározó színésze, az ellenállhatatlanul ördögi mosolyú Jack Nicholson jubileumi születésnaphoz érkezett, mi pedig ez alkalomból a leghíresebb szerepeit összegyűjtő videós összeállítással köszöntjük. KultBalesetet szenvedett Kézdy Luca hegedűművészhttp://www.life.hu/kult/20170422-balesetet-szenvedett-kezdy-luca-hegedumuveszno.htmlEgy szemből kivágódó kocsi val ütközött frontálisan Kézdy Luca, ismert hegedűművészt, jazz-zenészt. Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.