házastárs film válás mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy házasságnak véget vetni sosem egyszerű dolog, és ezt filmen feldolgozni nem könnyű feladat — mégis nagyon sokféle emlékezetes megoldás született a mozivásznon a drámaitól a viccesen át a kegyetlenig. A frissen mozikba került Rég nem szerelem kapcsán a legemlékezetesebb filmes válásokat gyűjtöttük össze.

Kramer kontra Kramer (1979)

Ha egy filmben Meryl Streep és Dustin Hoffman válnak, az már eleve nem lehet akármi, nem igaz? Ráadásul a történet sem akármilyen érzelmi hullámvasút: a főszereplő férj a munkája miatt elhanyagolja a családját, majd amikor a felesége hirtelen lelép tőlük, egyedül kell megoldania a kisfia nevelését – és persze azt is, hogy kicsit jobb emberré váljon. Mire ez sikerül, a feleség újra felbukkan, és a válással a gyereket is akarja.

A rózsák háborúja (1989)

Minden idők legharciasabb válós filmjét Danny DeVito rendezte, és mellékszereplőként asszisztál is ebben a fekete komédiában Michael Douglas és Kathleen Turner házasságának felbomlásához. Felbomlást mondtunk volna? Sokkal inkább darabokra tépést, ízekre szaggatást, szétbombázást és gyilkos harcot kellett volna.

Csapd le, csacsi! (1992)

„Az a te bajod, hogy sokat voltál vidéken, nem fejlődött ki az agyad." Ez még az enyhébb mondatok egyike azok közül, amiket Pap Vera és Gáspár Sándor vág egymás fejéhez, miután a közösen felépített ház elkészültével megromlik a házasságuk. A rendszerváltáskor készült, mára kultikussá lett Tímár Péter-film a világméretű összeesküvés-elméleteket dédelgető munkásőr szomszéddal és a tüntetéseken viszkető tenyerű rendőrrel tökéletes korlenyomat is a házaspárbaj mellett.

Mrs. Doubtfire (1993)

Robin Williams egyik legzseniálisabb alakítását eredményezte ez az egyszerre merész, mégis nagyon kedves komédia, amelyben a főhős apuka a válás után házvezetőnőnek maszkírozva próbál meg minél több időt együtt tölteni a gyerekeivel. És közben még a leendő James Bondnak is keresztbe tesz.

Blue Valentine (2010)

Nagyon ötletes, de egyben nagyon szívet tépő megoldást választott ez a film arra, hogy bemutassa egy szerelem és egy párkapcsolat történetét: párhuzamosan futtatja egymás mellett a két ember megismerkedésének és közeledésének, valamint a házasságuk megromlásának és végének jeleneteit. Mindezt két zseniális alakítással, Ryan Goslingtól és Michelle Williamstől.

Nader és Simin – Egy válás története (2011)

A legjobb külföldi film Oscar-díját is elnyerte (méltán) ez a iráni film, amely ugyan egzotikusnak is hathat mindazok bemutatása miatt, ami egy másik kultúrában másképp zajlik egy válás során, mint nálunk – de a benne tárgyalt emberi problémák és érzelmek ugyanazok a világon mindenhol.

Rég nem szerelem (2016)

Már játsszák a hazai mozik a cikkünk apropóját szolgáltató kiváló francia filmet, ami igazi mélyfúrás egy válás drámájának mélyére: a főszereplő házaspár ugyanis a szakítás után kénytelen együtt lakni továbbra is a közös házban. És mi minden megtörténhet ilyenkor egy közös házban!

Meggyalázták Romy Schneider sírjáthttp://www.life.hu/kult/20170502-romy-schneider-sirjat-meggyalaztak.htmlMicsoda borzalmas tettek elkövetésére képesek egyesek! Sokkoló, ami Romy Schneider sírjával történt. KultAFPGyász! Elhunyt Usztics Mátyáshttp://www.life.hu/kult/20170430-elhunyt-usztics-matyas.html68 éves korában meghalt Usztics Mátyás színművész, a Nemzeti Kamara Színház alapító-igazgatója. Kult--Sorra mondanak fel a Vígszínház dolgozóihttp://www.life.hu/kult/20170429-felmondashullam-a-vigszinhazban.htmlLapinformációk szerint egyre többen mondanak fel a Vígszínház társulatából. Úgy tudni, eddig két tucat kolléga távozhatott. Most pedig az is kiderült, hogy miért hagyják ott a színházat Eszenyi Enikő munkatársai. Kult--Így néznek ki most, az Így jártam anyátokkal szereplői - Fotók!http://www.life.hu/kult/20170428-igy-neznek-ki-most-az-igy-jartam-anyatokkal-szereploi.htmlAz Így jártam anyátokkal sorozata lassan 3 éve ért véget, de az igazi fanatikusok sosem hagyják abba. A szereplőkön azért meglátszik az idő múlása. Nézd meg, hogy néznek ki most! KultAFPEkkor érkezik a Jégvarázs második része http://www.life.hu/kult/20170426-ekkorra-varhato-a-jegvarazs-masodik-resze.htmlMindenki imádta a Jégvarázs című Disney-mesét, és sokan reménykedtek benne, hogy lesz folytatása. Most pedig már azt is tudni, hogy mikorra várható. KultOrigo77 éves lett Al Pacino: Boldog születésnapothttp://www.life.hu/kult/20170425-77-eves-lett-al-pacino.htmlAl Pacino korunk egyik legnagyobb legendája, a filmtörténelem legmeghatározóbb alakja. Már rögtön az első filmszerepe, a Pánik a Tű parkban előtt Tony-díjat kapott egy Broadway darabban nyújtott alakításáért. Ezután egyből jött A Keresztapa. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.