Mundruczó Kornél Cannes-i filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Arnaud Desplechin Les Fantomes d'Ismael című filmjének díszbemutatójával veszi kezdetét ma a 70. cannes-i filmfesztivál, amelyre harminchat országból 60 film kapott meghívást az idén.

A hivatalos versenyprogramban négy amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek, de idén kiemelkedő a magyar részvétel is a fesztiválon: Magyarország öt alkotással, köztük egy koprodukcióval vezeti a listát a meghívott filmek számát tekintve a közép-európai országok közül.
A hivatalos versenyprogramban 19 film, köztük Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje versenyezhet az Arany Pálmáért, míg az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű versenyben 18 alkotás, köztük Kristóf György első játékfilmje, az Out mutatkozhat be. Ez utóbbi film a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is versenyez.

Mundruczó Kornél a Fehér Isten egyik főszereplőjével a 2014-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a Cinéfondation válogatásban szerepel, Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája a Short Film Corner szekcióban mutatkozik be. Emellett bemutatják Fábri Zoltán legendás filmjének, a Körhintának a felújított és digitalizált változatát is.
A fesztiválra és azzal párhuzamosan megrendezendő filmpiacra mintegy 45 ezer szakmai résztvevőt várnak, számuk az elmúlt húsz évben megduplázódott, a filmbemutatókról és a kísérő rendezvényekről 4500 újságíró tudósít.

Az Arany Pálmát a május 28-i záróünnepségen adják át, a nemzetközi zsűri elnöke Pedro Almodóvar spanyol rendező. A cannes-i filmfesztivál 70. alkalommal nyitja meg kapuit. Az ünnepi alkalomra új külsőt kap a fődíj. Az első Arany Pálmát, a város címerére utaló pálmaágat 1955-ben Delbert Mann amerikai rendező vehette át Marty című filmjéért.

Szász János is az Összpróba tanárai közötthttp://www.life.hu/kult/20170516--szasz-janos-is-az-osszproba-tanarai-kozottt.htmlKözös nyári alkotómunkára, egy felejthetetlen workshopra, balatonboglári táborába hívja a jelentkezőket az Összpróba Alapítvány. Az Összpróba Tábor 2017-ben is Balatonbogláron várja a fiatalokat, akik színjátszást, táncot, zenét tanulhatnak és a filmezés világával is megismerkedhetnek! Kult--Stephen Hawking szerint 100 évünk van, hogy új bolygót népesítsünk behttp://www.life.hu/kult/20170516-stephen-hawking-100-evet-josolt-az-emberisegnek.htmlNincs már sok időnk a Földön Stephen Hawking szerint, mielőbb kell találnunk egy új bolygót, ahol tovább folytathatjuk az életünket. Járványok, globális felmelegedés és a népességnövekedés is veszélyt jelent ránk nézve, ahogy a mesterséges intelligencia is. Kult--Így ünnepelték a Szomszédok szereplői a 30. évfordulóthttp://www.life.hu/kult/20170516-igy-unnepeltek-a-szomszedok-szereploi-a-30-evfordulot.htmlAz ország legikonikusabb sorozata, a Szomszédok nemrég töltötte be a 30. életévét, vagyis hárminc esztendeje kezdték el sugározni a telenovellát. A sorozat szereplői és készítői is megünnepelték a kerek évfordulót! KultOrigoIsten éltesse Máthé Erzsit: 90 éves lett!http://www.life.hu/kult/20170516-ma-van-mathe-erzsi-szineszno-szuletesnapja.htmlA híres színésznp 1927.május 16-án született. Ma ünnepli a 90. születésnapját. Kult--Új nekropoliszt, és benne 17 múmiát fedeztek fel egyiptomi régészekhttp://www.life.hu/kult/20170514-uj-nekropoliszt-es-benne-17-mumiat-fedeztek-fel-egyiptomi-regeszek.htmlÚj nekropoliszt fedeztek fel a Nílus parti Minja város, el-Minja tartomány székhelye közelében, a temetkezési hely legalább 17 múmiát rejtett - jelentette be szombaton az egyiptomi régészeti miniszter.Kult--Pápai Joci 8. lett az Eurovíziónhttp://www.life.hu/kult/20170514-papai-joci-8-lett-az-eurovizios-dalfesztivalon.htmlNem elég, hogy valaki felment a színpadra, és megmutatta a pucér fenekét Európának, hazánk számára a pontosztás is őrülten stresszes volt. Kezdetben rossz érzés volt nézni az eredményhirdetést, hiszen Európa országainak szakmai zsűrije alig értékelte pár ponttal Pápai Joci produkcióját. Összesen 48 pontot adtak Magyarországnak. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.