anya-gyermek kapcsolat film anya mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban az Ó, anyám! című vígjáték, amiben Goldie Hawn és Amy Schumer alakít nyaraló anyát és lányát, ebből a jeles alkalomból pedig mi is listára gyűjtöttük a kedvenc és legfontosabbnak tartott hasonló párosainkat.

Egy asszony meg a lánya (1960)

Az olasz és egyetemes filmművészet egyik klasszikusában Sophia Loren mindössze 25 évesen alakított özvegyasszonyt és egy kamaszlány anyját - de olyan erővel, hogy minden idők első, idegen nyelvű szerepért odaadott színészi Oscar-díját is megkapta érte. A film története a II. világháború legdrámaibb eseményei között játszódik, ahol az egyedül maradt anyának életveszély, szegénység és megszálló csapatok között kell megpróbálnia gondoskodni a lányáról.

Diploma előtt (1967)

Gondoskodásról nem sok szó van a Diploma előttben, vetélkedésről viszont annál több: anya és lánya ugyanis ugyanazt a pasit, Dustin Hoffmant nézi ki ebben a történetben. Aki előbb az anyuka szeretője lesz, majd a lányával megismerkedve halálosan beleszeret az utóbbiba. Mi ilyenkor a megoldás? Megmutatjuk az alábbi videóban:

Carrie (1976)

Szintén nem az anyai szeretet a mozgatója a filmvásznon látott egyik legkegyetlenebb anya-lánya viszonynak, melyben Piper Laurie egyedülálló szülőként a szélsőséges vallásmániájával gyötri a serdülő csemetéjét. Akinek viszont telekinetikus képességei vannak, és amikor minden téren betelik nála a pohár, tényleg összedől a ház.

Becéző szavak (1983)

Egy anya és lánya kapcsolatának három évtizeden át tartó történetét meséli el ez a könnycsatornákra is módfelett veszélyes mozi, amiben Shirley MacLaine és Debra Winger alakít óriásit - meg egy űrhajós(!) szerepében Jack Nicholson, aki MacLaine-nel együtt Oscart is nyert a filmért. Az ókonzervatív, túlféltő anya és a szabadságvágyó, korlátok közül kitörő lánya végül akkor tud csak egymásra találni, amikor utóbbi (immár maga is anyaként) súlyos beteg lesz.

Nem férek a bőrödbe (2003)

Anyák és lányaik sokszor valamiképpen tükörképei egymásnak, és előfordul, hogy bizonyos pillanatokban nem szeretnek ebbe a tükörbe belenézni - ilyenkor jönnek aztán a nagy veszekedések. Ebben a vígjátékban Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan viszont megtapasztalja, milyen a tükör másik oldalán állni: némi szerencsesütinek köszönhetően egy reggelen ugyanis csodás módon az anya a lánya, a lány pedig az anyja testében ébred.

Mamma mia! (2008)

Az ABBA dalaira írt, minden idők egyik legsikeresebb musicaljévé vált filmben Meryl Streep egy görög szigeten készül az esküvőjére, amire természetesen hivatalos a lánya is (Amanda Seyfried), aki azonban nem várt vendégeket is szállít a jeles eseményre. Méghozzá három férfit az anyja múltjából, mert azt szeretné végre megtudni, hogy melyikük az apja.

Ó, anyám! (2017)

A hosszú-hosszú évek után a filmvászonra visszatérő Goldie Hawn és a napjaink legmenőbb női humoristájának számító Amy Schumer párosa akkor is emlékezetes felállás, ha az Ó, anyám! azért a filmtörténeti klasszikusok közé nem igazán fog bevonulni. Benne pedig Schumer egy olyan csajt alakít, akit épp a közös álomnyaralás előtt dob a pasija - így ő a kissé bogaras anyukáját viszi el helyette, nem várt fejleményekkel.

23 érdekesség A galaxis őrzői-filmekrőlhttp://www.life.hu/kult/20170524-23-erdekessegek-a-galaxis-orzoi-filmekrol.htmlMár épp a mozikban hasít nagy sikerrel a második rész, így itt az ideje, hogy összegyűjtsünk és átnyújtsunk egy nagy adag kevéssé közismert speciális információt az Űrlord, Mordály, Groot és a társaik filmes kalandjairól. KultOrigoA Gyilkos elmék színészei a sorozat kezdetén és mosthttp://www.life.hu/kult/20170525-a-gyilkos-elmek-szineszei-a-sorozat-kezdeten-akkor-es-most.htmlÁprilisban debütált a Gyilkos elmék legújabb, 12. évada az AXN-en. Tizenkét évad alatt nagyon sok minden történik. Itt nem csak a rengeteg bűnügy felderítésére gondolunk, hanem arra is, hogy a bő egy évtized elég hosszú időnek számít egy ember életében. Nézzük meg, hogy miként változtak kedvenc szereplőink ennyi év alatt, és hogy vajon miként alakult az életük. Kult--Vándor Éva: „Akit szeret az ember, azt nem kíméli!”http://www.life.hu/kult/20170517-vandor-eva-uj-darab-augusztus-oklahomaban-kapcsan.htmlÓriási erővel kavarja fel az eddig csendesnek hitt családi állóvizet új szerepében Vándor Éva. A Meryl Streep nyomdokaiba lépő színésznő a Pulitzer- és Tony-díjas Augusztus Oklahomában című darabban éles eszű, könyörtelen családanyát alakít, aki sorra rántja le a leplet az eddig elhallgatott problémákról. A Jászai Mari-díjjal kitüntetett színésznő szerint a szúrós, erős, magányos betegségében mégis esendő nőalak körül felsejlik az örökérvényű igazság, amely szerint sokszor azzal vagyunk a legkíméletlenebbek, akit igazán szeretünk. KultTársadalmi problémákra hívják fel a figyelmet a mesebeli hercegnőkhttp://www.life.hu/kult/20170508-shannon-dermody-fotos-kepein-tarsadalmi-problemakra-hivjak-fel-a-figyelmet-a-mesebeli-hercegnok.htmlShannon Dermody fotográfus, a philadelpiai Antonelli intézet hallgatója meghökkentő fotósorozatot készített a mesék világa és a valóság szoros összefüggéseiről. KultOrigoA legsúlyosabb válások a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20170502-hazastarsi-iszony-a-legsulyosabb-valasok-a-filmvasznon.htmlEgy házasságnak véget vetni sosem egyszerű dolog, és ezt filmen feldolgozni nem könnyű feladat — mégis nagyon sokféle emlékezetes megoldás született a mozivásznon a drámaitól a viccesen át a kegyetlenig. A frissen mozikba került Rég nem szerelem kapcsán a legemlékezetesebb filmes válásokat gyűjtöttük össze. Kult--Tévés nyomozók és híresen bombázó exeikhttp://www.life.hu/kult/20170424-teves-nyomozok-regi-szerelmei.htmlTudod, miben hasonlít Benedict Cumberbatch (Sherlock), Jonny Lee Miller (Sherlock és Watson) és Shemar Moore (Gyilkos elmék)? Mindhárman olyan exeket tudnak felmutatni a múltjukból, akit férfiak ezrei csodálnak. Íme, azok a hölgyek, akik néha napokig-hónapokig, de volt, hogy évekig voltak társai a legzseniálisabb és legellenállhatatlanabb detektíveknek. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.