22 érdekesség A Karib-tenger kalózai-filmekről

film A Karib-tenger kalózai kalóz mozi Johnny Depp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a hazai mozikban is Jack Sparrow kapitány legújabb kalandja, azaz A Karib-tenger kalózai – Salazar bosszúja, mi pedig ebből az alkalomból összegyűjtöttünk egy jó nagy adag érdekességet a sorozat eddigi filmjeiről és legújabb darabjáról.

1. Noha az első film csak 2003-ban került a mozikba, a Karib-tenger kalózai ennél jóval régebb óta léteznek: méghozzá vidámparki látványosságként Disneylandben.

A Karib-tenger kalózai a film előtt is léteztek már, Disnyelandben, látványosságként Forrás: giphy.com

2. Először Steven Spielbergnek jutott eszébe, hogy szívesen rendezne róluk egy filmet, még a 90-es években. Az ő verziójában Bill Murray, Steve Martin vagy Robin Williams lett volna a kalózkapitány. (Később pedig készített is egy félig-meddig kalózos filmet Robin Williams közreműködésével: ez volt a Hook.)

3. Jack Sparrow karaktere a forgatókönyve első változataiban még teljesen más volt, egy sokkal hagyományosabb kalózkapitány. Johnny Depp viszont teljesen átalakította a karaktert, és keresztül is vitte az elképzeléseit a stúdió vezetőivel szemben. Az ő találmánya volt a figura „zakkantsága", dülöngélő járása, feminin gesztusai, kásás beszéde, és főleg a teljes kiszámíthatatlansága. Végül pont Jack Sparrow különlegessége miatt lett több az egész, mint egy sima kalózos mozi, a közönség pedig imádta ezt.

4. Johnny Depp néhány ötlete viszont így sem ment át, mert azokat már túl őrültnek nyilvánították: szerette volna, ha a karakterének hiányzik az orra, és olyan irracionális dolgoktól retteg, mint a bors vagy a megfázás.

Jack Sparrow forgatókönyvi karakterét Johnny Depp teljesen átformálta Forrás: giphy.com

5. Johnny Depp a saját bevallása szerint két figuráról mintázta elsősorban Jack Sparrowt: a Bolondos dallamok Pepe lö Pici nevű bűzösborzáról, és a Rolling Stones híres-hírhedt gitárosáról, Keith Richardsról.

6. Utóbbitól ered például Jack Sparrow erős vonzalma a tudatmódosító szerek irányába (rum), valamint az a szokása, hogy ha valami megtetszik neki, akkor azt beleteszi a hajába.

7. Keith Richards végül szerepelt is a harmadik A Karib-tenger kalózai-filmben, mint Jack Sparrow apja. A gitáros olyan részeg volt a forgatáson, hogy Gore Verbinski rendezőnek kellett tartania, amikor pedig arra kérte, hogy próbáljon egyenesebben állni, Richards így válaszolt: „Ha olyasvalakire van szüksége, aki egyenesen áll, akkor rossz embert hívott ide."

Keith Richards szerepelt is a harmadik A Karib-tenger kalózai-filmben Forrás: giphy.com

8. Az első film készítésének idején még nem igazán nagy névnek számító Keira Knightley teljesen biztos volt abban, hogy nem fogja tudni jól eljátszani Elizabeth Swann szerepét, és hogy ki fogják rúgni rövid időn belül. Ezért alig pár dolgot csomagolt a bőröndjébe, mielőtt a forgatásra utazott.

9. A második A Karib-tenger kalózai-rész, azaz a Holtak kincse volt az egyetlen, amely Oscar-díjat nyert a sorozatból: méghozzá a legjobb vizuális effekteknek járót.

10. Nagymértékben a Bolygó Hollandi félig vízilénnyé alakult hajójának és legénységének megteremtéséért, akiknek külsejét Johnny Depp régi barátja és alkotótársa, a híres filmrendező Tim Burton tervezte meg.

A második A Karib-tenger kalózai-rész megnyerte a legjobb vizuális effekteknek járó Oscar-díjat a Bolygó Hollandi félig vízilénnyé alakult hajójának és legénységének megteremtéséért Forrás: giphy.com

11. Keira Knightley az egész második epizód forgatásán póthajat viselt, mivel egy másik filmje (a Dominó) miatt épp rövid volt a frizurája akkoriban.

12. A sorozat második és harmadik része (azaz a Holtak kincse és A világ végén) egy év különbséggel került a mozikba, de nagy részüket egyszerre forgatták le. Méghozzá úgy, hogy akkor még nem volt teljesen kész a harmadik rész forgatókönyve! Ezért aztán jó néhány pótfelvételre is szükség volt még utólag, amiket már a második epizódra adott nézői reakciókat is figyelembe véve terveztek meg.

A Karib-tenger kalózai: A világ végén a maga idejében a világ legdrágább addigi mozifilmje lett Forrás: giphy.com

14. A negyedik filmben (Ismeretlen vizeken) úgy játszott Penélope Cruz, hogy végig terhes volt a forgatáson — méghozzá attól a Javier Bardemtől, aki most az új film főgonoszát, Salazart alakítja.

15. Amikor már látszott is a színésznő pocakja, bizonyos jelenetekre a rá rendkívül hasonlító, szintén színésznő húga, Monica Cruz ugrott be. Persze csak a távoli beállítások esetében.

16. Ha már említettük Salazart: a forgatókönyvben a karaktert még Brand kapitánynak hívták, és csak az után keresztelték át spanyolos hangzásúra, hogy sikerült megnyerni Javier Bardemet a szerepre.

17. A Salazar bosszúja ugyebár már az ötödik A Karib-tenger kalózai-film, és mindösszesen három olyan színész van, aki mind az ötben feltűnt: Johnny Depp, Geoffrey Rush (Barbossa), és Kevin McNally (Gibbs).

Salazart kapitányt csak az után keresztelték át spanyolos hangzásúra, hogy sikerült megnyerni Javier Bardemet a szerepre Forrás: Youtube

18. Az új film forgatásán Johnny Deppnek annyira megsérült a keze, hogy hetekig állt miatta a forgatás, ugyanis vissza kellett utaznia az Egyesült Államokba kezeltetni magát.

19. Méghozzá Ausztráliából, ugyanis ez az első olyan darabja a szériának, amelyet nem a Karib-tengeren forgattak.

20. A hatalmas rajongói érdeklődés miatt álnéven forgatták a filmet: mindenhova a Herschel cím volt kiírva.

21. Ha már említettük a Rolling Stonest, akkor a Beatlest is szóba kell hoznunk: ebben a filmben Paul McCartney vendégszerepel egy kicsit mint Jack Sparrow nagybátyja.

22. Az összes A Karib-tenger kalózai-film közül a Salazar bosszúja a legrövidebb, de így sem egy rövid mozi: egészen pontosan két óra kilenc perces.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.