Interjú Bíró Lajos séffel: A jó ételek vonzzák a turistákat

Forrás: Spirit Hotel -
séf Bíró Lajos interjú gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gasztronómiai különlegességekre fogékony ínyencek szemében ő nem egy televíziós főzőműsor zsűritagja, hanem a hazai szakácsművészet egyik legenergikusabb és legkülöncebb képviselője, aki nem ismer kompromisszumot, ha minőségről van szó. Idén ősszel a sárvári Spirit Hotelben meghívott vendégszakácsként Bíró Lajos egy vérbeli, magyaros menüsorral kényezteti el a vendégeket.

Mennyit adhat hozzá egy szálloda, illetve egy régió jó megítéléséhez egy olyan eseménysorozat, ahol neves magyar séfek főznek a vendégeknek?

Ha az a cél, hogy a környéknek és a szűkebb régiónak adjunk egy különleges programot, akkor egy ilyen esemény biztosan meg fogja mozgatni az embereket. Hosszú távon is jó hatásuk van szerintem az ilyen rendezvényeknek, mert a szállóvendégek elviszik majd a hotel jó hírét, és ez újabb vendégeket hoz. A gasztronómia egyébként egymagában is óriási vonzerő, amire nagyon jó példa egy spanyolországi város, San Sebastian, ahol egyedülálló gasztronómiai attrakciók vannak, és amik nélkül szerintem nem sok vendég menne oda. Egymásba fonódik tehát a turizmus és a gasztronómia: jó programok kellenek, és jó ellátás, és ha egyik vagy másik rossz, akkor elmaradnak a vendégek. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a hazai turizmus fellendülésében komoly szerepe van annak a gasztronómiai fejlődésnek, aminek az elmúlt években tanúi lehettünk, és azoknak a szép eredményeknek is, amikkel például a Bocuse d'Or-on a magyar séfek felhívták magukra és az országra a figyelmet.

"Egymásba fonódik tehát a turizmus és a gasztronómia: jó programok kellenek, és jó ellátás" Forrás: Spirit Hotel

Mennyire fontos ön szerint, hogy az ilyen gasztronómiai események alkalmával a rendezők a helyi jellegzetes ételeket és ízeket mutassák be a vendégeknek?

Nagyon fontosnak tartom ezt a szempontot. Nekünk, séfeknek egyébként is kötelességünk az, hogy átadjuk, amit tudunk, és a hazai jellegzetességekről képet adjunk. Régen hagyománya volt annak, hogy titkolóztak a szakácsok, és megtartották maguknak a műhelytitkaikat, de ma már egészen más a trend. Annyi mindent kaptunk mi már a szakmától, hogy úgy gondolom, kötelességünk ebből visszaadni valamit a közönségnek, és nagyon jó, hogy ebben a vendéglátósok támogatnak minket. Egy-egy vidéki régióban néhány nagyobb szálloda zászlóshajója a gasztrokultúra terjesztésének, és ha ők nem mozdulnak meg, akkor nem lesz példa, amit a kisebbek követhetnének.

Személyes ars poétikája, hogy helyi alapanyagokból, helyi specialitásokat készítsen?

Bizonyos határokon belül ez nagyon fontos elv számomra. A határt az szabja meg, hogy találok-e jó alapanyagot. Ha nincs jó alapanyag, akkor beszerzem máshonnan, akár külföldről is a jó minőséget, ám abban az esetben, ha helyi termelőktől is megvásárolható ez, akkor kötelességemnek érzem, hogy azt vegyem meg.

Bíró Lajos számára fontos elv, hogy helyi alapanyagokból helyi specialitásokat készítsen Forrás: Spirit Hotel

Az Őszi Gasztrokalandokra is olyan menüsort állított össze, amely helyi alapanyagokra támaszkodik?

A menü alkotóelemeinek többsége beszerezhető helyben, de lesz olyan is, amit magammal hozok erre a vendégszereplése. Például véres hurkának valót nem az ottani hentestől veszek, de mangalicapofát már igen. A békacombbal nem tudom, mi lesz a helyzet, elképzelhető, hogy ott is kapok majd, de lehet, hogy vinnem kell.

Magyaros menüsort állított össze, amiben mangalica, hurka és paprikás csirke van. Úgy látja, hogy ezeket a hagyományos ízeket keresik a külföldiek?

Arra a gulyásra és cigánypecsenyére, amit annak idején az NDK-s turistáknak adtunk, ma már nincs igény, de egy nagyon jó minőségű pörköltre vagy gulyásra – amiből egyébként még a fővárosban is kevés példa van – nagyon is komoly igény van. A nyugati társadalom a könnyebb ételekhez van szokva, és azt látom a saját munkásságomon keresztül, hogy az újragondolt hagyományos ételek, amikbe egy kis trükköt teszünk, nagyon kelendőek. Tapasztalataim szerint egészségesebb, könnyebb és kisebb adagokban felszolgált ételekre vágynak a külföldiek, és a hagyományos magyar fogásokat is ilyen feldolgozásban szeretnék látni.

,,Amit annak idején az NDK-s turistáknak adtunk, ma már nincs igény, de egy nagyon jó minőségű pörköltre vagy gulyásra nagyon is komoly igény van" Forrás: Youtube

Bíró Lajos a magyar gasztronómia vérbeli fenegyereke, nagyszájú, okos és szórakoztató. Igazi "szakma-narkós", a legtrendibb séfek izgága doyenje, és bár ő ezt kikéri magának - bevallja, hogy nagyon élvezi.
Amikor férj és feleség együtt bűnöz: rossz útra tért házaspárok a mozibanhttp://www.life.hu/kult/20170905-amikor-ferj-es-feleseg-egyutt-bunoz-rossz-utra-tert-hazasparok-a-moziban.htmlMár játsszák a mozik A szerencse háza című komédiát, amiben Will Ferrell és Amy Poehler házaspárként nyit a pincéjében illegális kaszinót, majd sodródik egyre inkább a törvény rossz oldalára, persze számos poén közepette. Ennek apropóján pedig listára gyűjtöttük a kedvenc, közösen bűnöző filmes férjeinket és feleségeinket. KultOrigo7 nagyon furcsa páros a mozibólhttp://www.life.hu/kult/20170904-het-nagyon-furcsa-paros-a-mozibol.htmlMár játsszák a hazai mozik a Sokkal több, mint testőr című filmet, amiben Ryan Reynolds és Samuel L. Jackson alkot nagyon különös duót: az egyikük egy bérgyilkos, a másik pedig egy rá vigyázó testőr. A hasonlóan bizarr párosítások persze nem ritkák a mozivásznon - össze is gyűjtöttük a kedvenceinket! Kult--A filmvászon legmeghökkentőbb hidrogénezett séróihttp://www.life.hu/kult/20170830-a-filmvaszon-legmeghokkentobb-hidrogenezett-ferfi-seroi.htmlMár látható a mozikban a Logan Lucky című remek vígjáték, amiben Daniel Craig alakít bunkó börtöntölteléket, méghozzá platinaszőkére festett frizurával. Nem ő az első, aki ilyen meglepő eszközhöz nyúl egy szerep kedvéért: listára gyűjtöttük azokat a férfi filmsztárokat, akik nagyon furán festettek szösziként. KultOrigoSzívfacsaró filmek halállal szembenéző tinikrőlhttp://www.life.hu/kult/20170829-filmek-halalosan-beteg-tinedzserekrol.htmlNincs annál szomorúbb, mint ha egy halálos betegséggel olyannak kell szembenéznie, aki előtt még ott lenne az egész élet. Az ilyen tragikus helyzetek viszont megmutathatnak sok minden olyasmit az élettel kapcsolatban, amiket amúgy talán észre se vennénk - mint ahogyan ez az alábbi filmekben is történik. KultOrigoEz volt Pink különleges kérése a Sziget szervezőitőlhttp://www.life.hu/kult/20170809-ez-volt-pink-kulonleges-kerese-a-sziget-szervezoitol-kes.htmlA világsztárok különleges kéréseit teljesíteni idehaza néha nem egyszerű feladat. Pink kérését nem volt nehéz tiszteletben tartaniuk a Sziget Fesztivál szervezőinek, ám mindenki meglepődött, amikor meghallották, milyen feltételek mellett lesz hajlandó belépni az öltözőjébe a világsztár. Kult--Ezeket a Sziget-koncerteket nézheted meg onlinehttp://www.life.hu/kult/20170811-sziget-koncertek-eloben-stream-segitsegevel.htmlHa nincs időd/kedved/pénzed kimenni idén a Szigetre, akkor sem kell búslakodnod! A két legkiemelkedőbb színpad fellépőinek koncertjeit már otthon is végignézheted. Kényelemesen, a kanapén ülve. Ugye, milyen jól hangzik!? Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.