Így néz ki most a 31 éve evakuált Csernobil: Fotók!

2017.09.14. 20:03

Éjszakai fotók még nem készültek az atomkatasztrófa óta Pripjaty városáról, hiszen nincs közvilágítás sem. Ám most néhány órára fényt gyújtottak a kihalt utcákban. 

A csernobili katasztrófa nyomait még mindig magán viseli Pripjaty városa, pedig már 31 éve érintetlenül áll a kihalt szellemváros. Idén év elején például sugárfertőzött vaddisznókat találtak, ami szintén az atomkatasztrófa következménye. 

A vaddisznók ugyanis egy különös, föld alatti gombafajjal táplálkoztak, amely a cézium-137 izotóppal fertőzött. Szintén idén készült egy friss drónvideó is a városról, amely hátborzongatóan közelről mutatja be a megmaradt környezetet. 

Néhány hónappal ezelőtt pedig a Napromieniowani tagjai készítettek friss fotókat a városról, de nem akárhogy: éjszaka készítettek képeket úgy, hogy életre keltették a város fényeit. 

Persze, mivel nincs működőképes elektromos hálózat a környéken, így generátoron keresztül tudtak fényt varázsolni az utcákra. 

Fénybe borult a szellemvárosForrás: Facebook

Az eredmény pedig igen látványosra sikeredett. 

Ahol a lakásokban bokrok nőnek
Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros. Így nézett ki Pripyat uszodája a katasztrófa előtt és utána.

 

Csernobilatomkatasztrófafotók