Elhunyt Liliane Bettencourt, a világ leggazdagabb asszonya

Forrás: DPA/AFP/Verwendung weltweit/Horst Ossinger -
Liliane Bettencourt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvennégy éves korában elhunyt Liliane Bettencourt francia milliárdos, a L'Oréal kozmetikai vállalat örököse - közölte csütörtökön lánya, Francoise Bettencourt-Meyers.

A Forbes amerikai magazin összesítése szerint a világ leggazdagabb asszonyának tekintett Liliane Bettencourt csütörtökre virradó éjjel párizsi otthonában halt meg.

"Október 21-én lett volna 95 éves. Anyám békében ment el"
- írta közleményében a milliárdos lánya.
Liliane Bettencourt közel 40 milliárd dollár értékűre becsült vagyonával a Forbes idei összesítésében a világ leggazdagabb asszonyaként és a 14. legvagyonosabb embereként szerepelt. Az Alzheimer-kórban szenvedő nő 2011-ben lánya kérésére gyámság alá került, kilépett a L'Oréal igazgatótanácsából és teljesen visszavonult a nyilvános szereplésektől. A döntés következményeként Franciaország egyik legnagyobb vagyonát - benne azt a 33 százalékos részesedést is, amely vétójogot biztosít a kozmetikai óriás igazgatótanácsában - a milliárdos lánya, Francoise Bettencourt-Meyers és az ő két gyermeke kezeli. Liliane Bettencourt gyámja az idősebbik unokája, Jean-Victor Meyers volt.

Elhunyt Liliane Bettencourt Forrás: DPA/AFP/Verwendung weltweit/Horst Ossinger


Az elmúlt években a Bettencourt család neve egy jogi és politikai botránnyal kapcsolódott össze, miután a Liliane Bettencourt elmeállapotát igazoló, titokban készült hangfelvételek alapján kiderült, hogy több ismerőse is visszaélt a milliárdos megrendült egészségi állapotával, és nagyobb összegeket csalt ki tőle.

Liliane Bettencourt 1922. október 21-én született Párizsban. Zongorista anyját ötéves korában elvesztette, és 10 évvel később már az apja, Eugene Schueller által alapított L'Oréalnál volt gyakorlaton, akitől halála után megörökölte a kozmetikai vállalkozást.

Liliane Bettencourt halálával a világ leggazdagabb asszonya a 67 éves Alice Walton lett, aki nem más, mint a Walmart kiskereskedelmi lánc alapítójána lánya. Walton nem vállal aktív szerepet az üzletben, inkább a művészetekkel foglalkozik. Hatalmas vagyonát a részvényeinek és az osztalékoknak köszönheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.