Miért olyan szerencsétlen nap a péntek 13?

Forrás:Dreamstime -
babona Péntek 13.
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A péntek 13. egy olyan nap, amiről rengeteg sztori és babona kering szerte a világban. Sokan hisznek bennük, és legalább ugyanennyien tartják hülyeségnek, de mégis csak mindenki foglalkozik vele. 

A 19. század közepe óta hirdetik szerencsétlen napnak a péntek 13-át, ugyanis 1868. november 13-án (pénteken) hunyt el egy híres olasz zeneszerző, Gioachino Rossini. A halálát követő évben életrajzi könyvet írtak róla, amelyből az is kiderült, hogy Rossini pont tizenhárom barátja társaságában veszítette életét, ez pedig többeket is megihletett.

Sokan nekifutottak már a péntek 13-as babona feltárásánal, de nagyon kevés az olyan írásos emlék, amelyben a péntek és a 13-as dátum együtt szerepel. Külön-külön viszont több történet is kering róluk:

Mivel az ókorban a 12-es szám szimbolizálta a tökéletességet (12 hónap, 12 csillagejgy, 12 apostol), ezért a 13-as számot nem igazán kedvelték már akkor sem, hiszen a 12-es mágiájának megtörése spirituális rombolásnak számított akkoriban.

Rengeteg nép kultúrájában van jelen a péntek 13 körüli félelem Forrás:Dreamstime

De a péntek körül is keringenek történetek. A régi babonák szerint aznap nem szabad utazni házasságot kötni vagy költözni. Gyógyszert szedni sem érdemes, mert ezen a napon nem hatnak. Az sem sokat segített a péntek megkedveltetésében, hogy sokáig ez volt a hóhér napja, vagyis minden halálraítéltet pénteken végeztek ki.

Ázsiában például inkább a négyes szám a mumus, ugyanis ha a 13-as szám számjegyeit összeadjuk, akkor négyet kapunk. Nem is szeretnek semmiből négyet vásárolni vagy tartani az otthonaikban, mert az bizony veszélyes.

A Tarot kártyában a 13-as a halál lapja. Bár azon vitatkozhatnánk, hogy mi volt előbb: a babona, vagy a kártya? Hiszen ha a babona szülte a kártyát, akkor nincs ebben semmi meglepő.

Mit tegyél, ha mégis csak babonás vagy?

  • Minden üzletbe bal lábbal lépj be, és minden küszöböt bal lábbal lépj át.
  • Vess kétszer 13 keresztet. Először abban a sorrendben, ahogy a katolikusok csinálják, aztán fordítva, ahogy a görög-keleti vallásban szokás.
  • Örülj, ha fekete macskát látsz, ugyanis ezen a napon nem szerencsétlenséget hoz, hanem éppen az ellenkezőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.