262 éve született a franciák leggyűlöltebb asszonya, Marie Antoinette

Marie Antoinette
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A franciák egyik leghíresebb és leggyűlöltebb királynéja, Marie Antoinette 1755. november 2-án született Bécsben. XVI. Lajos felesége képtelen volt lemondani a fényűzésről és a pénzszórásról, annak ellenére, hogy a francia nép éhezett. Ez vezetett a királyi pár bukásához és halálukhoz. Maria Antoinette alig volt 39 éves, amikor kivégezték. Íme 8 érdekesség Madame Déficitről.

Édesanyja Mária Terézia német-római császárné. Marie Antoinette születésének körülményei miatt sokan csak a "baljós hercegnének" titulálták a kislányt. Egy nappal a világra jötte előtt ugyanis pusztító földrengés volt Lisszabonban. Ráadásul pont a portugál királyt és királynét választották számára keresztszülőknek.

Alig volt 14 esztendős, amikor a francia udvarba küldték, és már érkezésének napján férjhez adták a francia király trónörököséhez, Lajos Ágoston koronaherceghez.

Az esküvőjük után hatalmas ünnepséget tartottak Párizsban. Azonban az előkészített tűzijátékok közül néhány az ünneplő tömegben robbant fel. A hatalmas pánikban összesen 139 embert tapostak halálra.

A nászt csak hét évvel az esküvő után hálták el. Bár több pletyka is kering az okokról, a legvalószínűbb az, hogy az érdekházasságból egybekelt fiataloknak ennyi időre volt szükségük.

Családján kívül három nagy szerelme volt: a divat, az édesség és a szerencsejáték. Bár pont ezek okozták a vesztét, azért sokat köszönhet a kivégzett királynénak a mai világ. Fényűző ruhái után nem pusztán mint mesterségre tekintettek a szabóságra, hanem mint művészetre is. Személyes varrónőjéből például a divatért felelős „minisztert" csinált.

Bár tény, hogy Marie Antoinette nem nagyon törődött az emberek éhezésével, a neki titulált "Ha nincs kenyere a népnek, egyen kalácsot!" mondat nagy valószínűség szerint soha nem hagyta el a száját.

1789-ben, a Bastille lerombolása után a királyi családnak Versailles-ból Párizsba kellett költöznie. Három évvel később a család egy szökéssel próbálkozott, ám elfogták és visszahurcolták őket. Hogy min buktak le? Nos, bár a királynak berendeztek egy étkezőt az egyik hintóban, ő mégis egy fogadóban akart ebédelni. Így hamar híre ment a szökésüknek.

A szökésük az elfogásuk után Marie Antoinette haja teljesen megőszült.

Először a férjét ítélték el. XVI. Lajost 1793. januárjában fejezték le. Ezután a királynét is perbe fogták, ahol többek között 8 éves fiát vették rá, hogy vérfertőzéssel megvádolja. Az egykori bécsi hercegnőt 1793. október 16-án fejezték le. Testét egy jelöletlen tömegsírba temették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.