50 éves Hollywood legszélesebb mosolya: Julia Roberts karrierjének legemlékezetesebb szerepei

Julia Roberts
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napon ünnepli jubileumi, félszázadik születésnapját az a filmcsillag, akinek a mosolyába a kilencvenes években a fél világ beleszeretett, aki jó darabig Hollywood legmagasabban fizetett színésznőjének számított, és akinek számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez. Összeválogattuk a kedvenc és legfontosabbnak tartott Julia Roberts-filmjeinket.

Micsoda nő! (1990)


Noha első sikereit és díjait az Acélmagnóliáknak köszönhette Julia Roberts, úgy igazán a Micsoda nő!-ben ismerte meg őt a világ, ami nem csak óriási sikert aratott világszerte, de bevonult a romantikus komédiák legikonikusabb darabjai közé. A Hamupipőke- és Pygmalion-elemekből építkező sztoriban egy jobb életről álmodozó utcai prostituált és egy gazdag üzletember talál egymásra különleges körülmények között - az elbűvölő Julia Roberts és a sármos Richard Gere pedig egy csapásra álompár lett a nézők szemében.

A Pelikán ügyirat (1993)


A Micsoda nő! sikerei után Julia Robertset csupa romantikus vígjátékkal bombázták az ügynökök, ő azonban sokáig igyekezett más típusú filmszerepet választani, hogy bizonyítsa a tehetségét. Ennek a korszaknak talán a legsikerültebb darabja ez a politikai thriller, amiben egy egyetemista lány és egy karizmatikus újságíró bukkan együtt összeesküvés nyomára, Julia Roberts és Denzel Washington személyében.


Sztárom a párom (1999)


Julia Roberts több filmjében is eljátszott önironikus módon filmsztárt, többször még saját magát (A játékos), vagy saját maga hasonmását is (Ocean's Twelve). Ebben a filmben pedig minden, sztárokért rajongó mozinéző álmát váltotta valóra, amikor beleszeretett egy véletlenül szembejövő „közemberbe". A Hugh Grant által játszott félszeg fiú számára viszont inkább akadálynak, mint ajándéknak bizonyul a szerelme sztárstátusza.


Oltári nő (1999)


A Micsoda nő! sikergyárosai újra összeálltak a kilencvenes évek végén: ugyanaz a rendező, ugyanaz a két főszereplő - de mennyivel másabb történet! Itt már nem egy romantikus álmokat szövögető lány vár megmentésre (meg esküvőre) a férfitól, hanem egy esküvőiről lelépő, vagány csaj oszt ki egy magáról túl sokat képzelő riportert. Hogy aztán persze egymásba szeressenek, hisz mégis csak Julia Robertsről és Richard Gere-ről van szó.


Erin Brockovich, zűrös természet (2000)


Julia Robert színészi pályájának csúcsa ez a valós eseményeken alapuló film, amiért számtalan díjat, köztük egy Oscart is bezsebelt. A környezetvédelmi aktivista és egyedülálló anya, Erin Brockovich az Egyesült Államok történetének legnagyobb kártérítését préselte ki egy óriáscégből igazi jogi képzettség nélkül — a filmváltozatban pedig simán elhittük Julia Robertsről, hogy kőkeményen átgázol mindenkin, aki nem az igazság oldalán áll.


Ízek, imák, szerelmek (2010)


A középkorú női önmegvalósítás bestsellerregényéből készült sikerfilmben Julia Roberts egy sikeres, stabil életet hagy hátra azért, mert nem leli önmagát benne — hogy aztán egy világ körüli úton találja meg az igazi szerelemmel, ezoterikus imákkal és egzotikus ízekkel egyetemben.

Tükröm, tükröm (2012)


Az egykori gyönyörű hercegnőből a szépségét féltő, öregedő királynő lett: Julia Roberts simán bevállalt egy ilyen merész, saját magát kifigurázó szerepet. Sőt brillírozott benne, amiben segítségére volt az ismert történet szokatlan megközelítése: ebben a verzióban a gonosz mesehős szemszögéből követhetjük a nagyon nem mesei humorral fűszerezett eseményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.