okoslotto2017 Szent Márton márton nap liba program programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szereted a libát? Akkor a Szent Márton-napot neked találták ki! Ezen a napon degeszre eheted magad a finomabbnál finomabb falatokkal, és mindezt isteni borokkal öblítheted le. Márton-napi válogatásunkkal az egész országot bebarangolhatod ezen a néhány napon. 

VII. Márton-napi borfesztivál a Gellértben

Az idei borfesztivál a számmisztikát és a bűvös 7-est idézi meg, hiszen ez a szám kiemelkedik a többi közül. A hetes számmal találkozunk többféle időszámításban, vallásokban, mágiában, a magyarság történelmében és szervezetünk ritmusaiban is. És most, a hetedik Márton-napi Borfesztivál gasztroprogramjaiban: legendák találkoznak a borvacsorákon, hogy szenzációs menüt kínáljanak, megnyílik újra a Lakosztályétterem a Gasztronómia 7 csodájával, és barangolhatunk Hetedhét ország ízei között a Márton-napi Sunday brunchon. Ismét felvonulnak Magyarország legkiválóbb borászatai, korlátlanul kóstolhatunk több száz féle bort és minőségi pálinkát.

Időpont: 2017. november 9-12.
Helyszín: Budapest, Danubius Hotel Gellért

VII. Márton-napi borfesztivál a Gellértben Forrás: borfesztivalgellert.hu

A Márton napról

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat" kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával", vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának" is nevezték.

XVII. Márton-napi vigasságok és búcsú

Bár már beköszöntött az ősz, a hideg idő, Bogácson nem áll meg az élet: színes programokkal és finom falatokkal Márton-napi Vigasságokra várják az érdeklődőket. A Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű és gazdag falatozás, mulatozás. Igaz, hogy ma már a böjtöt nemigen tartják, viszont a Márton-napi hagyományok annál inkább újjáélednek. Amint országszerte sok helyen, Bogácson is megemlékeznek Márton napjáról: zamatos újborral, kiváló lúdételekkel és szórakoztató programokkal.

Időpont: 2017. november 10.
Helyszín: Bogács, Cserépi úti pincesor

XVII. Márton-napi vigasságok és búcsú Forrás: Shutterstock

Márton-napi libafesztivál

Immár VI. alkalommal kerül megrendezésre a Márton-napi Libafesztivál, ahol számos, hagyományhoz illő program, tradicionális ételek, italok és megannyi Márton-napi különlegesség várja az érdeklődőket. A vendégeket gyermekműsorokkal, libasimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és torkos szombattal várják. Megízlelhetik magyar termelőink zamatos nedűit, a legjobb újborokat, pálinkákat és kézműves söröket, a termelői vásáron és Márton Ünnepi Konyhájában pedig különleges, alkalomhoz illő ételeit. A rendezvény ingyen látogatható.

Időpont: 2017. november 10-12.
Helyszín: Budapest, Újbuda, Allee melletti sétány

Márton-napi libafesztivál Forrás: Shutterstock

Márton-napi libalakoma

Márton-nap alkalmából újborral és libából készült ételekkel várják a látogatókat a Márton-napi Libalakoma vendéglátói. A rendezvényen a libából készített ételek választéka mellett a magyar pincészetek újborkínálatából is válogathatnak a látogatók. A libanapi lakoma az év záró gasztronómiai eseménye Hajdúszoboszlón, amely több zenés és kulturális programmal is szórakoztatja az érdeklődő közönséget.

Időpont: 2017. november 10-12.
Helyszín: Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.

Márton-napi libalakoma Forrás: Shutterstock

Szent Márton-napi vigasság Hollókőn

Az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Márton-napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Lúdas Matyival és Döbrögi urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért.

Időpont: 2017. november 11.
Helyszín: Hollókő, Ófalu

Szent Márton-napi vigasság Hollókőn Forrás: Facebook/Márton Napi Vigasság Hollókőn

Szent Márton újborfesztivál és libator

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen fesztiválján is. A látogatók libaételeket, családi pincészetek újborait kóstolhatják, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi: a sült alma és a sült tök. A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők. Népmeséket, Márton-napi mondákat és legendákat láthatunk és hallhatunk. Szombaton a Magyar Vista Social Club és a Tinti's, vasárnap a Nana Vortex és Herczku Ágnes ad koncertet.

Időpont: 2017. november 11-12.
Helyszín: Szentrendre, Skanzen

Szent Márton újborfesztivál és libator Forrás: skanzen.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.