Christophe Rocancourt, a francia szélhámos, aki átverte fél Hollywoodot

Forrás: Getty Images -
Christophe Rocancourt Hollywood szélhámos Jean Claude Van Damme
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bemutatunk egy férfit, aki a megtévesztés nagymestere volt. Párizsban orosz hercegnek adta ki magát, míg Los Anelgesben Dino De Laurentiis producer unokaöccseként férkőzött az emberek bizalmába. Dúsgazdag üzletemberek, és világhírű sztárok dőltek be neki, de ki is ő valójában?

Christopher Rockefeller 2000 nyarán érkezett meg az előkelő nyaralókörnyékre, Hamptonsban. A francia származású férfi sármájával mindenkit levett a lábáról. Az ott élőknek kecsegtető befektetéseket ajánlott, azt ígérte, hogy nincs kockázata az üzletnek, minimális téttel hatalmas összegeket kaszálhatnak azok, akik bíznak benne. Csakhogy a legtöbb befektető soha nem látta többet a pénzét. A rendőrség mindaddig tehetetlen volt, amíg nem voltak bizonyítékok, és az áldozatok sem tanúskodtak, annyira szégyellték magukat. A kamu Rockefeller végül abba bukott bele, hogy hamis csekkel fizetett a panzióban, ahol meghúzta magát. Letartóztatásakor a rendőröknek egy útlevelet adott át, mely szerint a neve Fabian Ortuno. A férfit óvadék ellenében hazaengedték, és ő le is lépett az államból. Mire az ujjlenyomatvétel eredménye megjött, már messze járt, a rendőrök pedig a fejüket fogták, mert a Christipher, vagy Fabian nem volt más, mint Christophe Rocancourt.

Christophe Rocancourt Forrás: Getty Images

Christophe Rocancourt igazi szélhámos volt, akit akkoriban már köröztek Los Anegelsben. A 34 éves férfit nemzetközi szélhámosként tartották számon Kaliforniában, ahol minden a látszatról szól, és jól tudta ezt a francia férfi is. Ahhoz, hogy az emberek bizalmába férkőzzön, el kellett hitetnie velük, hogy a befektetésre szánt összeg, csak aprópénz számára. Méregdrága pezsgőket rendelt, bárhová ment, lesifotósok fotózták, és testőrrel járt. Így azt a benyomást keltette Hollywood lakosságában, hogy bátran rá lehet bízni a tizenöt-, vagy akár 100 ezer dolláros befektetéseket. Egyik áldozata egy francia énekes volt, akinek azt hazudta, hogy tud szerezni számára nemzetközi fegyverviselési engedélyt, csakhogy ilyen engedély nem létezik. Szintén a francia énekesnek hazudta azt,

hogy jó pénzért megszerzi a néhai Diana hercegnő párjának, Dodi Al-Fayednek a kocsiját.

Miközben a híresség kifizette az autóért járó összeget, a garázsa üresen maradt, mert Al-Fayed verdáját Rocancourt megtartotta magának.

Christophe Rocancourt Naomi Campbell oldalán, Cannes 2008. Forrás: Getty Images

De más hírességek is bedőltek a szélhámosnak. Jean-Claude Van Damme, Mickey Rourke és Robert De Niro telefonszámát is megtalálták a zsaruk Rocancourt noteszében. Na, nem azért tartottak a lakosztályában házkutatást, mert bárki is feljelentette volna (a legtöbb áldozatnak nem volt bizonyítéka, mert készpénzt adtak át a férfinak, és papírt sem írtak a befektetésekről), hanem mert, mint kiderült, lefizette az útlevélellenőrző személyeket. Azonban Rocancourtnak és az útlevélnek is nyoma veszett, a férfi lelépett az Egyesült Államokból.

Rocancourt végül a kanadaiak fogták el, amikor autóversenyzőnek adta ki magát.

170 ezer dollárt csalt ki egy üzletembertől, akinek 10 millió dollárt ígért cserébe. Ez a rászedett férfi jelenetette fel hivatalosan, és a szélhámos 1 évig ült börtönben, majd kiadták az Egyesült Államoknak. Rocancourt öt év börtönbüntetésre ítélték, de három és fél év után szabadon engedték azzal a feltétellel, hogy soha többet nem léphet be az Egyesült Államokban.

Christophe Rocancourt rendőrségi fotója Forrás: Getty Images

Hogy ki volt Christopher Rocancourt valójában? A Vanity Fair újságírója ezt is kinyomozta. Egy francia kisvárosban, Honfleurben született 1967-ben. Az apja részeges hentes volt, míg az anyja egy alig 18 éves prostituált. Először az apja hagyta magára őt és a húgát, majd az anya is lelépett otthonról, így a Rocancourt gyerekek árvaházba kerültek. Tulajdonképpen nem volt sem családja, sem otthona. Nem tudta, mi a szeretet, nem tudta, hogy milyen az állandóa biztonság. Christopher Rocancourt jelenleg Franciaországban él, több mint öt könyvet írt eddig. Életéről filmet is forgattak. 2012-ben újból elítélték, mert 800 ezer dollárt csalt ki egy francia rendezőtől.

Magyarországon is visszatér a Kacsamesékhttp://www.life.hu/kult/20171107-visszater-a-magyar-kepernyoknek-a-kacsamesek.html30 évvel a premier után a Disney felújította az egyik legnépszerűbb mesesorozatát a Kacsameséket. A készítők azt mondják, a képregény stílusban visszatérő Kacsamesék a család fontosságát és a játékos kalandokat helyezi fókuszba. Kult--Csézyre ráborult az Izaura TV díszlete, Király Viktor tarolt - Sztárban Sztár kritikahttp://www.life.hu/kult/20170911-sztarban-sztar-kritika-2017.htmlAz ország házibulijában még mindig a legszórakoztatóbb és a legkomolyabb (értsd: minimum egy ember megkönnyezi a produkciót a szobában) előadást díjazzák a nézők. Így esett, hogy a szétmaszkírozott Király Viktor és a Madách Színház színésze, Ekanem Bálint tartolt a Sztárban Sztár első idei részében. Kult--Fejezd ki az érzéseidet a Séfek Séfe zsűritagjainak segítségévelhttp://www.life.hu/kult/20170912-10-gif-amit-latnod-kell-a-sefek-sefe-zsurijerol.htmlFelhasználtuk Vomberg Frigyes, Wolf András és Krausz Gábor reakcióit, így mostantól egyetlen GIF segítségével kifejezheted, hogy mit érzel. A Séfek Séfe zsűritagjai ugyanis nem fukarkodnak a grimaszokkal és a szempilla rebegtetéssel, ezeket pedig tökéletesen átvetíthetjük a saját életünk egy-egy meghatározó pillanatára. Melyik a kedvencetek? Kult--Meghalt Sonny Landham színészhttp://www.life.hu/kult/20170819-meghalt-sonny-landham.html76 éves korában, szívbetegségben elhunyt Sonny Landham amerikai színész. A magyar nézők leginkább a 48 órából és Ragadozóból ismerhetik. KultOrigoFelismered a '90-es és a 2000-es évek népszerű együtteseit? - Kvízhttp://www.life.hu/kult/20170723-felismered-a-90-es-es-a-2000-es-evek-nepszeru-egyutteseit.htmlMennyire vagy jó a '90-es és a 2000-es évek zenéiben? Emlékszel még a legnépszerűbb popdalok előadóira? Bár manapság keveset hallunk ezekről a bandákról, néhány éve, még mindenki róluk beszélt. Felismered őket? Töltsd ki a kvízünket! Kult--Ez a 11 hónapos kisfiú is imádja a Szigetethttp://www.life.hu/kult/20170811-11-honapos-kisfiu-a-szigeten.htmlPénteken este a Sziget Fesztivál csendesebb részén sétáltam, amikor egy szőke kisfiút pillantottam meg apukája karjában... KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.