Elhunyt Bohus Zoltán, a Kossuth-díjas szobrászművész

halál Nemzet Művésze szobrász Bohus Zoltán Kossuth-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bohus Zoltán szobrászművész ugyan távozott az élők sorából életének 76. évében, de munkássága halhatatlanná tette a művészt. Alkotásaival találkozhatunk mind a magyarországi, mind a nyugat-európai és az amerikai múzeumokban, magángyűjteményekben.

Bohus Zoltán életének 76. évében, csütörtökön távozott, a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. A művész tudását évtizedeken keresztül az egykori Iparművészeti Egyetemen, vagyis a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen adta át a diákoknak. Azon kevés magyar művészek közé tartozott, akiknek alkotásaival találkozhatunk mind a magyarországi, mind a nyugat-európai és az amerikai múzeumokban, magángyűjteményekben. Rendszeresen részt vett különböző európai és amerikai szimpozionok munkájában, művészetét számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták.

Elhunyt Bohus Zoltán szobrászművész Forrás: Thinkstock

Hazai és külföldi bemutatkozásainak szakmai rangját számos elismerés, díj fémjelzi,

műveit a világ legrangosabb iparművészeti, illetve üvegművészeti gyűjteményei vásárolták meg.

Köztéri alkotásai közül az egyik legismertebb a még most is látható Nagymező utcai egykori nemzetközi vasúti jegyiroda krómacél domborműve, melyet 1974-ben alkotott, valamint a Csiky Tiborral közösen 1976-ban készített, szintén krómacél dombormű, mely az egykori Belvárosi Távbeszélőközpont homlokzatát díszítette 2016 decemberéig.

Bohus Zoltán 1984-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1991-ben a pécsi kisplasztikai biennále nagydíját kapta,

majd 1997-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett. 2012-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 2014-ben kapta meg a Kossuth-díjat, ugyanabban az évben a nemzet művészévé választották - írja az MTI.

Meghalt F. Nagy Angéla újságíró, gasztronómus szakíróhttp://www.life.hu/kult/20171122-meghalt-f-nagy-angela-ujsagiro-gasztronomus-szakiro.htmlElhunyt szerdán, 90. életévében F. Nagy Angéla Aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője, aki teljes generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira - tudatta a család az MTI-vel.KultThinkstockElhunyt Pecze Imre ismert festőművész és idegenvezetőhttp://www.life.hu/kult/20171122-elhunyt-pecze-imre-festomuvesz-es-idegenvezeto.htmlPecze Imre ismert festőművész és idegenvezető 58 éves volt. Kult--Színházi szerződése nyomasztotta halála előtt Benkő Gézáthttp://www.life.hu/kult/20171121-szinhazi-szerzodese-nyomasztotta-halala-elott-benko-gezat-a-joban-rosszban-egykori-szereplojet.htmlVáratlanul hunyt el a Jóban Rosszban sorozatban az ország kedvenccévé lett színész, a 48 éves Benkő Géza. Most arról lehet olvasni, hogy volt, ami nagyon nyomasztotta a művészt. KultOrigoElhunyt a világhírű amerikai énekesnő, Della Reesehttp://www.life.hu/kult/20171120-elhunyt-a-vilaghiru-amerikai-enekesno-della-reese.html86 éves korában hunyt el a világhírű énekesnő, Della Reese. Kult--Elhunyt Kállay Géza, irodalomtörténészhttp://www.life.hu/kult/20171120-elhunyt-a-hires-irodalomtortenesz-kallay-geza.htmlNem sokkal 58. születésnapja előtt hunyt el Kállay Géza, híres irodalomtörténész. Kult--Elhunyt Brenzovics Marianna kárpátaljai magyar író, költőhttp://www.life.hu/kult/20171120-elhunyt-brenzovics-marianna-karpataljai-magyar-iro-kolto.htmlNovemberben elhunyt Brenzovics Marianna, kárpátaljai magyar író, költő. A 40 éves művész tragikus hirtelenséggel távozott, halálának pontos időpontját homály fedi. KultThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.