Top10: Ezek voltak 2017 legjobb filmjei a Life.hu szerint

film mozi toplista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az év vége mindig a visszatekintés és összegzés időszaka, meg persze a toplistáké. 2017 mozgalmas és sokszínű évet hozott a filmek terén, így nem voltunk könnyű helyzetben a 10 kedvencünk kiválasztásakor, de az bizonyos, hogy az alábbi lista minden szereplőjét jó szívvel ajánljuk.

10. Csábítás

Igazi női film a Csábítás: Thomas Cullinan eredeti regényét és a hetvenes évekbeli, Clint Eastwood-féle filmadaptációt erősen feminista nézőpontból gondolta újra Sofia Coppola rendező, színésznői sztárgárdát (Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning) gyűjtve a mozivászonra. Akik között Colin Farrell az egyetlen férfi: egy sebesült katonát játszva, aki egy világtól elzárt lányiskolában talál menedékre. Onnantól kezdve pedig kezdődik az érzelmek és érzékek izgalmas játéka, életre-halálra akár.

9. Testről és lélekről

Természetesen nem maradhat ki a listánkról az év legnagyobb magyar filmsikere sem: Enyedi Ildikó rendezése fődíjat hozhatott haza a berlini filmfesztiválról, Borbély Alexandra a legjobb európai színésznő lett általa idén, és még az Oscar-díjra is esélyes. A különös, költői és gyönyörű szerelmi történetben egy „lelkileg hátrányos helyzetű" fiatal nő és egy testi hibával élő középkorú férfi talál egymásra annak révén, hogy elkezdik ugyanazt álmodni.

8. Rögtönzött szerelem

Szintén szokatlan szerelmi történetet visz filmvászonra ez az egyszerre vicces és mély alkotás, ami még a mozikban is elcsíphető. A pakisztáni származású humorista főhőse a saját sztoriját játssza el benne: miután megismerkedett élete szerelmével, majd képtelen volt a kedvéért szakítani a családja hagyományaival, a lány elhagyta őt – és súlyosan megbetegedve kómába esett. A szokatlan helyzetben pedig a férfi úgy érezte: mellette a helye, és a bizarr szituáció a saját dolgaival való szembenézésre is rákényszerítette.

7. Dunkirk

Vélhetően a 2017-es év Oscar-díjainak átadásakor is fontos szerepet fog játszani a gálán Christopher Nolan filmje, ami a 2. világháború egyik nagy mentőakcióját keltette életre, három nézőpontból. A földön, vízen, levegőben párhuzamosan játszódó, párbeszédeket alig használó, bravúros szerkesztésű mozifilm igazi mestermunka.

6. Ártatlanok

Az Ártatlanok története is a 2. világháború eseményeihez kapcsolódik: akkor erőszakolták meg a bevonuló orosz katonák azokat a lengyel apácákat, akik a film cselekményének idején már a szülés előtt állnak, miközben nem tudják, a háború utáni káoszban mihez kezdjenek a titkos „szégyenükkel". Egy francia ápolónő próbál meg segíteni nekik, és különös kapcsolatot alakít ki velük – az egyszerre megrázó és felemelő film szintén megtörtént események nyomán készült.

5. Nyomd, bébi, nyomd

Ha nem lenne a listánk első helyezettje, ennek a filmnek adnánk az év „feelgood" mozija címet: felpörget és felpezsdít, nem is beszélve a lábunk beindításáról a jobbnál jobb zenéi révén. Melyek egyben szenzációs autósüldözések aláfestésére, sőt komponálására is szolgálnak ebben a filmben, hiszen a főhős bankrablók sofőrjeként dolgozik, közben a kiszabadulásra és persze a szerelemre is vágyik.

4. A régi város

Casey Affleck már az Oscar-díjat is elnyerte azért az alakításért, amit ebben a hazai mozikba 2017 elején érkezett filmben nyújtott, és teljesen megérdemelten: páratlan érzékenységgel formálja meg azt a zárkózott, sebzett lelkű férfit, akinek az életét egy súlyos múltbeli tragédia határozza meg. Ám egy családi haláleset arra kényszeríti, hogy újra szembenézzen a múlt árnyaival, és talán a megváltás lehetősége is felsejlik valahol közben.

3. Paterson

Az év leglíraibb filmje minden bizonnyal Jim Jarmusché, és nemcsak azért, mert egy buszvezetőként dolgozó költőről szól, hanem mert ő maga is képes a mozivásznon költészetet teremteni. A csendes, ismétlődésekre épülő, apránként kibomló filmre rá kell hangolódni, utána viszont maradandó élményt okoz a hétköznapok költészetének megragadásával.

2. Szárnyas fejvadász 2049

Filmtörténeti klasszikust méltó módon folytatni nagyon keveseknek sikerült az idők során, de a Szárnyas fejvadász még ennél is messzebb ment: tovább is gondolta az eredeti alkotást, érvényes és izgalmas módon. Közben pedig egészen lenyűgöző látványvilágot teremtett (a magyarországi forgatás során), és megmozgatta az agyunkat, az érzékeinket és a szívünket egyaránt.

1. A vademberek hajszája

Egyszerűen nem lehet nem imádni ezt az új-zélandi kaland-vígjátékot, amelyet a szintén idén a Thor: Ragnarökkel is jelentkező Taika Waititi még a hazájában hozott össze. Felejthetetlen a kissrác főszereplője is, aki állami gondozásból kerül ki egy örökbe fogadó házaspárhoz, majd a feleség halála után nem hajlandó visszamenni az intézetbe, és inkább beveszik a vadonba magukat a pótfaterral, mindenféle kalamajkát okozva persze ezzel. Szenzációs dumák és alakítások, ötletes megoldások, különleges környezet, csavaros történetvezetés és hatalmas szív: garantált a fülig érő mosoly Ricky Baker kalandjainak megtekintése után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.