II. Erzsébet brit királynő brit királyi család VI. György király
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
VI. György angol király a II. világháború alatt stabilitást jelentett a britek életében. Bár Winston Churchill és a beszédhibás uralkodó kezdetben nem kedvelte egymást, az évek alatt mondhatni már-már barátság alakult ki köztük. Halálát kereken 66 évvel ezelőtt tüdőrák okozta, ezen a napon lett királynő a lánya, II. Erzsébet.

VI. György, vagy ahogyan sokáig emlegették a dadogó király 1895. december 14-én született, ám eredeti neve Albert volt, melyet dédnagyapja, Viktória királynő férje után kapott. Albert nem született elsőszámú trónörökösnek, ahogyan az édesapja V. György sem. Ő is második gyermekként látta meg a napvilágot, így egészen sokáig békésen élte a hercegek gondtalan életét, mígnem 1892-ben fivére, a trón örököse, Albert Viktor meghalt.

Albert nem született elsőszámú trónörökösnek, ám 1892-ben fivére, a trón örököse, Albert Viktor meghalt Forrás: Library Of Congress

V. György nemcsak a trón elsőszámú várományosa lett, de bátyja menyasszonyát is megörökölte.

V. György szigorú, hagyománytisztelő ember hírében állt, aki nehezen mutatta ki érzéseit a gyermekei felé. Míg idősebb fia, Edward, a korona várományosa leginkább kicsapongó életvitelével bőszítette fel apját, addig Albert hercegben pont a visszafogottságát nem értette az apja. Mégis halála előtt bizalmasainak úgy vallott, hogy jobban szeretné Albertet (vagy, ahogyan a családja hívta, Bertie) látni a trónon. V. György halála után VIII. Edward lépett a trónra, ám ő még a koronázása előtt kénytelen volt lemondania címről, mivel választania kellett a többszörösen elvált, amerikai Wallis Simpson és a királyi cím között. Így mondhatni megismétlődött a történelem, és a dadogó, félénk Albert hercegből VI. György néven király lett.

1936. december 11-én a dadogó, félénk Albert hercegből VI. György néven király lett. Forrás: AFP

VI. György ekkor már házas volt, a skót származású Lady Elizabeth Bowes-Lyont vezette az oltár elé. Két gyermekük született Erzsébet hercegnő (akit, ma II. Erzsébet királynőként ismerünk), és a szeleburdi Margit hercegnő. 1937 májusában koronázták meg, ám az eseményt beárnyékolta a II. világháború előszele. VI. György hercegként sem sokszor szerepelt nyilvános eseményeken, ám királyként ezeket a kötelezettségeket nem tudta másra hárítani. Beszédhibája miatt rettegett, ha szónokolnia kellett, azonban a

II. világháború időszakában kiemelten fontos szerepe volt annak, hogy a birodalom uralkodója buzdító, reményteli beszédet tudjon intézni a néphez.

A király végül felkérte az ausztrál születésű Lionel Logue beszédterapeutát, hogy gyakoroljon vele. A történet sokak számára lehet ismerős, hiszen A király beszéde címen film ezt a korszakot mutatja be.

Erzsébet apja a háború alatt a stabilitást jelentette a briteknek. Bár a náci Németország már Londont bombázta, a király és felesége nem volt hajlandó elhagyni a főváros közepén álló Buckingham Palotát. Lányaikat a család egyik vidéki birtokára küldték, ám ahogy Erzsébet idősebb lett, egyre jobban kivette a részét a feladatokból. Az ifjú koronahercegnőt a háború alatt autószerelőnek képezték ki, és katonai teherautót is megtanult vezetni. Erzsébet rádióbeszédet is intézett a gyerekekhez, és édesanyjával kórházakat látogatott meg.

VI. György egész életében erős dohányos volt, amelyet a háború, és a dadogása okozta stressz csak erősített. 1951-ben a palotában berendezett műtőben megoperálták, tüdejének felét eltávolították. A király állapotáról szóló jelentéseket természetesen maga Churchill is megkapta, aki nemcsak a VI. György állapota miatt aggódott, hanem azért is, mert ekkor a trón várományosa, Erzsébet hercegnő csak huszonöt éves volt.

Erzsébet hercegnő Fülöp és családja oldalán Forrás: AFP

A hercegnő és férje, Fülöp herceg 1952. január 31-én elutazott, a repülőtérre kikísérte őket az ekkor már nagybeteg király is.

Néhány nappal később, 1952. február 6-án, kereken 66 évvel ezelőtt, VI. Györgyöt az ágyában érte a halál, Erzsébet hercegnőből pedig II. Erzsébet néven királynő lett.

Anna Pavlova, akit minden uralkodó imádott néznihttp://www.life.hu/kult/20180107-anna-pavlova-elete.htmlImmár 87 éve annak, hogy minden idők egyik leghíresebb balerinája, Anna Pavlova elhunyt. Uralkodók lesték a színpadon. Meghódította az egész világ szívét, pedig a sokat betegeskedő, gyenge kislányból senki nem nézte ki, hogy valaha sikerül elérni az álmát, és híres balerina lesz. Kult--Kvíz! Mire emlékszel 2017-ből?http://www.life.hu/kult/20171125-mire-emlekszel-a-2017-es-evbol.htmlKi nyerte a Bajnokok Ligáját? Melyik hónapban búcsúztunk a híres Oscar-díjas színésztől? Milyen napokra este az ünnepek? Mennyire emlékszel a 2017-es évre? Teszteld a memóriádat! Kult--262 éve született a franciák leggyűlöltebb asszonya, Marie Antoinettehttp://www.life.hu/kult/20171025-marie-antoinette-elete-es-halala.htmlA franciák egyik leghíresebb és leggyűlöltebb királynéja, Marie Antoinette 1755. november 2-án született Bécsben. XVI. Lajos felesége képtelen volt lemondani a fényűzésről és a pénzszórásról, annak ellenére, hogy a francia nép éhezett. Ez vezetett a királyi pár bukásához és halálukhoz. Maria Antoinette alig volt 39 éves, amikor kivégezték. Íme 8 érdekesség Madame Déficitről. KultAFPMarie McDonald: a színésznő, akit az otthonából raboltak el, de soha nem tudták bizonyítanihttp://www.life.hu/kult/20171105-marie-mcdonald-az-unnepelt-szineszno-elrablasanak-tortenete.html1957. január 4-én éjjel 11:15-kor a Richard D. Corn teherautósofőr, a Kaliforniában található Coachella-völgyben haladt, amikor megpillantott egy nőt az utakon. Az asszony fürdőköpenyt és papucsot viselt. Szőke haja tele volt homokkal. „A nő hisztérikusan és zavarodottan viselkedett. Könyörgött, hogy álljak meg" – mondta a sofőr. Az asszony nem volt más, mint Marie McDonald ünnepelt színésznő, akinek 24 órával korábban az eltűnésével voltak tele az újságok... KultOrigoAkkor és most: 24 éves a srác a Két pasi meg egy kicsibőlhttp://www.life.hu/kult/20171008-akkor-es-most-angus-t-jones.htmlOktóber 8 -án ünnepeli 24. születésnapját Angus T. Jones, akit a Két pasi meg egy kicsi sorozatból ismert meg a világ. De ráismernél most? Kult--Wolf András: „Eszembe sem jutna a nejem főztjét kritizálni"http://www.life.hu/kult/20170922-wolf-andras-egyetlen-ember-foztjet-nem-kritizalja.htmlWolf András valóban a nyugalom szigete. Sem a Séfek séfében, sem az éttermeinek a konyháján nem híve a kiabálásnak, a konfliktusokat pedig egyáltalán nem kedveli. Két gyermek apukájaként szívügye a menzareform. A magyar gasztrokultúra fejlődését a termelőknél kezdené, miközben tehetetlenül áll a Z generáció munkához való hozzáállásán. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.