A világ összes pénze egy unokáért? A legizgalmasabb emberrablások filmen

emberrablás film mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már játsszák a hazai mozik A világ összes pénze című filmet, amiben a 20. század egyik leghíresebb emberrablási ügye elevenedik meg Ridley Scott rendezésében. Az efféle esetek mindig is különösen izgatták a filmesek fantáziáját – a gazdag választékból listára gyűjtöttük a kedvenc mozijainkat a témában.

Nyomtalanul (1988)

Kevésbé közismert, de egészen hátborzongatóan emlékezetes film emberrablós témában a holland-francia Nyomtalanul, aminek történetéből a rendezője néhány évvel később egy hollywoodi, sokkal kevésbé sikerült változatot is készített (Nyom nélkül). Az elrabolt személy egy fiatal lány, aki a barátjával turistáskodik épp, az elrabló pedig egy olyan pszichopata, aki néhány évvel az eset után felveszi a kapcsolatot a párját azóta is kereső fiúval.

Tökéletes világ (1993)

Clint Eastwood rendezte, és Kevin Costner karrierjének egyik legkiemelkedőbb alakítását hozta ez az emberrablós film, amiben egy közveszélyes bűnöző szökik meg a börtönből, és ejt túszul egy kisfiút. Miközben pedig már mindenki a nyomukban lohol, egészen bizarr kapcsolat alakul ki köztük, ahogyan az alábbi jelenetben is látszik:

Váltságdíj (1996)

Ha valaki egész életében a hatalomhoz és az irányításhoz szokott, az olyankor is elvesztheti a fejét, ha épp a gyereke élete a tét. Így történik ebben a filmben Mel Gibson karakterével is, aki gazdag üzletemberként egy merész húzással a váltságdíjat inkább az elrabló fejére kitűzött vérdíjjá változtatja.

Elrabolva (2003)

Liam Neesonnal nem lehet kukoricázni: az akciófilmezésbe ötven éves kora felett belevágó ír színész leghíresebb vonatkozó mozija az Elrabolva, amiben egy visszavonult titkosügynök lányát Párizsban rabolják el szexrabszolgának. De apuci jön, és rendet tesz.

Fogságban (2013)

Hugh Jackman is élete egyik legnagyobb alakítását egy emberrablós filmben nyújtotta: olyan apát játszott, akinek a kislányát elrabolják, és noha biztosra veszi, hogy ki az elkövető, de bizonyíték híján nincsenek törvényes eszközei ellene. Törvénytelenek viszont vannak...

Pain & Gain (2013)

Egy emberrablás történetéből akár vígjáték is készülhet: erről sokat tudnának mesélni a Coen-testvérek (Arizonai ördögfióka, Fargo, Ave, Cézár!), de azért választottuk Michael Bay legszórakoztatóbb filmjét ennek illusztrálására, mert ez ráadásul egy megtörtént esetet mesél el. Aminek során három, nem túl okos testépítő egy olyannyira röhejesen elbaltázott emberrablást hozott össze, hogy a film kétharmádánál ki kellett írni: igen, ez még mindig megtörtént a valóságban is.

A világ összes pénze (2017)

Január 25-e óta játsszák a hazai mozik Ridley Scott filmjét, ami nem csak arról híres, hogy ebben cserélték le utólag Kevin Spacey-t Christopher Plummerre (akit beugróként rögtön Oscar-díjra is jelöltek). Hanem arról is, hogy megelevenedik benne a 20. század egyik legnevezetesebb emberrablási ügye, amikor a milliárdos John Paul Getty unokájáért óriási váltságdíjat követeltek a rosszfiúk, a zsugori nagypapa pedig nem igazán mutatkozott hajlandónak segíteni...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.