Elhunyt a híres magyar nyelvész, beszédtanár, Wacha Imre

Forrás: Thinkstock -
halál meghalt Wacha Imre
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 87. évében elhunyt Wacha Imre nyelvész, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanára.

Wacha Imre 1931-ben született Győrben. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte, majd nyelvészként a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársa volt, ahol számos szótár, kézikönyv szerkesztésében vett részt.

A rádió, majd a televízió bemondóit 1964-ben kezdte oktatni. Az elmúlt évtizedekben a közmédia szinte minden bemondója megfordult beszédtechnikai óráin. Emellett mintegy 20 önálló és társszerzőként írt könyve, valamint mintegy 260 cikke, tanulmánya jelent meg.

Munkássága elismeréseként 2014-ben életműdíjat kapott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól, egy évvel később a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, 2017-ben pedig Arany Kazinczy-díjat vehetett át az Anyanyelvápolók Szövetségétől.

Halálának hírét a család közölte az MTI-vel.

Wacha Imre elhunyt Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.