Meghalt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész

halál építőművész Zalaváry Lajos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú és termékeny pályafutás után meghalt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész.

Zalaváry Lajos hosszú és termékeny pályafutás után távozott az élők sorából 95. életévében. A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Az 1940-es évek közepén kezdte karrierjét, mely egészen a 21. század első feléig tartott. Alapító tagja volt a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) alapító tagja, a MÉSZ Mesteriskola vezető építésze volt. Több pályázat első díjasa volt, számos publikációja és előadása jelent meg.

95. életévében elhunyt a híres építész Forrás: Thinkstock


Néhány épülete meghatározza budapesti városképet: a Hotel Atrium-Hyatt (ma Sofitel) szálloda a pesti Duna-korzó meghatározó eleme, s ez mondható el a kiskörút és Rákóczi út sarkán épült East-West Center épületéről is - írja az MTI. Munkájáért Ybl Miklós-díjban (1956, 1966), Reitter Ferenc-díjban (1983), Kossuth-díjban (1991), Pro Architectura-díjban (1992), Prima-díjban (2009), a Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben (2013), a Nemzet Művésze kitüntetésben (2014) és a Magyar Építőművészetért Éremben (2017) részesült.

Brock Elbank fotográfus 180 szeplős arcól készített fotósorozatothttp://www.life.hu/kult/20180213-brock-elbank-fotografus-180-szeplos-arcol-keszitett-fotosorozatot.htmlKülönböző nemű, korú és etnikumú szeplős arcok láthatók azon a fotósorozaton, melyet Brock Elbank fotográfus készített. KultOrigoElhunyt Vic Damone amerikai énekes, a múlt század közepének egyik nagy sztárjahttp://www.life.hu/kult/20180212-elhunyt-vic-damone-amerikai-enekes.htmlNyolcvankilenc évesen elhunyt Vic Damone amerikai énekes, aki Frank Sinatra és Dean Martin stílusában előadott dalaival hanglemezek millióit adta el múlt században.Kult--Elhunyt Melis László zeneszerzőhttp://www.life.hu/kult/20180212-elhunyt-melis-laszlo-zeneszerzo.htmlÉletének 65. évében, hétfőn elhunyt Melis László Erkel Ferenc-díjas hegedűművész, zeneszerző - tudatta a család hétfőn az MTI-vel.KultThinkstockKiakadtak A Dal nézői: nem mindenki elégedett a továbbjutókkalhttp://www.life.hu/kult/20180211-kiakadtak-a-dal-nezoi-nem-elegedettek-az-eredmennyel.htmlAhogy már megírtuk, megvannak A Dal első elődöntőjének továbbjutói. Süle Zsolt (dala: Zöld a május), Dánielfy Gergely (Azt mondtad), Heincz Gábor BIGA (Good Vibez) és a Leander Kills (Nem szól harang) jutottak be a fináléba, később négy produkció még jön hozzájuk, és nyolcuk között dől el, hogy ki utazik Portugáliába az Eurovíziós Dalfesztiválra. Dánielfy Gergely lett az év felfedezettje. KultOrigoMeghalt Jóhann Jóhannsson zeneszerzőthttp://www.life.hu/kult/20180211-meghalt-johann-johannsson-zeneszerzo-berlinben.htmlHoltan találták Berlinben a népszerű zeneszerzőt,halálának oka egyelőre ismeretlen.Kult--Kemény kritika A Dalban: Schell Judit a Sativus Lusta lány című dalát így értékeltehttp://www.life.hu/kult/20180211-kemeny-kritika-a-dalban-schell-judit-a-sativus-lusta-lany-cimu-dalat-igy-ertekelte.htmlA múlt héten Tolvai Reni daláról mondta el szigorú véleményét, most a Sativus Lusta lány című produkcióját értékelte Schell Judit. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.