Román film nyerte az Arany Medvét, Bucsi Réka rövidfilmjét is díjazták

Bucsi Réka Arany Medve rövidfilm Berlin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. Bucsi Réka Solar Work című rövidfilmje megkapta az Audi Short Film Award nevű elismerést.

Adina Pintilie dokumentarista stílusban készített alkotását a kritikák radikális kísérleti filmként jellemezték, amely a szexualitás témáját dolgozza fel tabuk nélkül. A több mint kétórás román-német-cseh-bolgár-francia koprodukció egy nő történetét meséli el, aki mások mellett pszichiáterhez és férfi prostituálthoz fordul segítségért, mert nem bírja elviselni mások érintését.

Ton Tywker, a nemzetközi zsűri elnöke a díjátadó gálán a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy társaival nagyon sokat beszélgettek a versenyfilmekről, nem egyszer hosszabban, mint az adott alkotás játékideje. Adina Pintilie a legjobb elsőfilm 50 ezer euróval (15,5 millió forint) járó díját is megkapta. A 38 éves művész az első román rendezőnő, aki elnyerte az Arany Medvét, és öt éven belül a második román fődíjas a Berlinalén. Az elismerést 2013-ban Calin Peter Netzer Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta.

Tavaly Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testől és lélelkről című alkotását tüntették ki az Arany Medvével.

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül, Bucsi Réka magyar animációs filmes dániai alkotásként versenyző Solar Work című rövidfilmje 20 ezer euróval járó az Audi Short Film Award nevű elismerést kapta meg.

A nagyjátékfilmes mezőnyben az idén 19 alkotás indult. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a Berlinale nyitófilmje, Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című alkotásának ítélték oda. A jövőbeli Japán kitalált helyszínein játszódó animációs filmmel - amelyben egy kisfiú keresi elrabolt kutyáját - az amerikai rendező a kritikák szerint ismét bizonyította zsenialitását.
A díjat a rendező távollétében az egyik legnagyobb hatású kortárs amerikai filmszínész, Bill Murray vette át, megjegyezve: nem hitte volna, hogy kutya lesz egy filmben, és medvét visz haza érte.
Wes Anderson legutóbb 2014-ben indult a Berlinalén, Grand Budapest Hotel című munkáját a zsűri nagydíjával - egy Ezüst Medvével - tüntették ki.

Az év első jelentős nemzetközi filmszemléjén a zsűri nagydíját ezúttal egy másik visszatérő versenyző, a lengyel Malgorzata Szumowska kapta Twarz (Bögre) című szatírájáért, amely a mai vidéki Lengyelországot mutatja be egy fiatalember történetén keresztül, akit egy súlyos arcműtét után kitaszít a környezete.

Meghalt Emma Chambers színésznő, a Sztárom a párom szereplőjehttp://www.life.hu/kult/20180224-meghalt-emma-chambers-szineszno-a-sztarom-a-parom-szereploje.html53 éves korában meghalt Emma Chambers, a halála természetes úton történt, de pontosabbat nem közölt az ügynöksége.KultOrigoLukács Sándor szerint semmi nem utalt Tahi Tóth László közelgő tragédiájárahttp://www.life.hu/kult/20180224-lukacs-sandor-szerint-tahi-toth-laszlon-nem-latszott-mennyire-beteg.htmlLukács Sándor is, aki tavaly december 27-én még együtt lépett színpadra, az Óz, a csodák csodája című darabban Tahi Tóth Lászlóval. A színésznél egy nappal később mutatták ki, hogy kiújult az agydaganata. KultFotó: Mudra László - OrigoMa kiderül ki mehet az Eurovíziós Dalfesztiválra. Nézzük, kik is a döntősök!http://www.life.hu/kult/20180224-ma-ki-derul-ki-mehet-az-eurovizios-dalfesztivalra-nezzuk-kik-is-a-dontosok.htmlA Dal döntőjében szombat este vívják majd csatájukat azok az énekesek, akik szeretnék hazánkat képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ha eddig nem nézte, most megtudhatja, kik énekelnek a döntőben. KultOrigoMeghalt Nanette Fabray színésznő-énekesnőhttp://www.life.hu/kult/20180224-meghalt-nanette-fabray-szineszno.htmlNanette Fabray február 22-én hunyt el Palos Verdes-i otthonában. A hírt fia, Jamie MacDougall közölte a sajtóval. Kult--Tahi Tóth László öccse mesélt a színész utolsó heteirőlhttp://www.life.hu/kult/20180224-tahi-toth-laszlo-occse-meselt-a-szinesz-utolso-napjairol-kiujult-az-agydaganata.htmlHosszú betegség után február 22-én, csütörtökön otthonában elhunyt Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. A szanész utolsó napjairól testvére, tahi-Tóth Gábor beszélt. KultFotó: Mudra László - OrigoStohl András ma 51 éves, színpadon, filmekben és műsorvezetőként is megállja a helyéthttp://www.life.hu/kult/20180223-stohl-andras-ma-51-eves-szinpadon-filmekben-es-musorvezetokent-is-megallja-a-helyet.htmlStohl András, a sokak által csak Buciként emlegetett színész ma ünnepli 51. születésnapját. A Katona József Színházban kezdte pályáját, azóta is a színpadon és a kemerák előtt tölti mindennapjait, pedig kisfiúkorában még zoológus szeretett volna lenni. KultOrigo



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.