60 éves az Oscar-díjas kaméleon: Gary Oldman legfontosabb szerepei

film mozi Gary Oldman születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Épp csak néhány hete nyerte el élete legfontosabb színészi díját, a mai napon pedig jubileumi születésnapját ünnepli Gary Oldman, akinél nagyobb átváltozóművészt nem nagyon látott még a mozivászon. A karrierje legfontosabb szerepeiben is mindig teljesen másmilyen tudott lenni, és erre jó bizonyíték az alábbi, videós összeállításunk is.

Sid és Nancy (1986)

Gary Oldman ezzel a szerepével robbant be igazán, és már ekkor megmutatta, mik a legfőbb erősségei: nem csupán tökéletesen átlényegült a hírhedt Sex Pistols punkegyüttes legendásan önpusztító basszusgitárosává, de olyan energiával és erővel formálta meg Sid Vicioust, hogy lehetetlen levenni a szemünket róla.

Drakula (1992)

Francis Ford Coppola klasszikussá nemesedő vámpírfilmjének címszerepében Oldman félelmetes, ősöreg szörnyet és romantikus lelkű, menő napszemüveges 19. századi hősszerelmest is megformált, hiszen Drakula képes az alakváltoztatásra — akárcsak Gary Oldman.

Léon, a profi (1994)

A kilencvenes években Gary Oldmant legtöbbször rosszfiúk emlékezetes mellékszerepeire hívták: Tiszta románc, Az ötödik elem, Az elnök különgépe, Lost In Space... Ezek a legtöbbször harsány, brutális, tomboló figurák voltak, és mind közül a legfélelmetesebbre talán a Léon, a profi pszichopata mocskos zsaruja sikeredett.

Sirius Black - Harry Potter-filmek (2004-2011)

A sok rosszfiú után a kétezres években Gary Oldman érthető módon fordult olyan szerepekhez, amiket az időközben megszülető gyerekeinek is meg lehetett már mutatni — a Harry Potter-mozik jó fej keresztapukája, az időnként kutyává átalakuló Sirius Black pedig pont ilyen. És mennyire szívfacsaró volt a távozása...!

Gordon felügyelő - A sötét lovag-trilógia (2005, 2008, 2012)

A jófiúskodásban odáig jutott Gary Oldman, hogy még Batmanhez képest is a rend és a törvény oldalán állt — hisz Christopher Nolan trilógiája pont arról (is) szólt, hogy egy önjelölt igazságosztó tevékenysége azért erősen ingoványos talajra visz. De Gordon felügyelő mindig ott volt erkölcsi iránytűnek, és még ezt is izgalmasan tette!

Suszter, szabó, baka, kém (2011)

Említettük, hogy Gary Oldman nagy szerepeiben mennyire látványos, erőtől duzzadó az alakítása — nos, ebben a filmben pedig azt mutatta meg, hogy az ellenkezőjére is képes, ugyanolyan lenyűgöző végeredménnyel. A nyugdíjból visszahívott, zárkózott, szürke kém szerepében szinte eszköztelenül játszott le mindenkit a vászonról, pedig nem kis nevek villogtak mellette.

A legsötétebb óra (2017)

Egy karrier megkoronázása: az Amerikai Filmakadémia március elején egy jó ideje kiérdemelt Oscar-díjjal jutalmazta Gary Oldmant a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, méghozzá egy olyan filmért, aminek kedvéért még önmagához képest is nagyon átalakult. Kicsi, kopasz, tokás öregember lett belőle, és Winston Churchillként fordította meg a történelem menetét a 2. világháborúban.

Amikor az bánt, akinek szeretnie kéne: 7 megrázó film a családon belüli erőszakról http://www.life.hu/kult/20180319-het-megrazo-film-a-csaladon-beluli-eroszakrol.htmlMárcius 15-e óta látható a hazai mozikban a Láthatás című francia film, amely egy válás drámai történetből kiindulva a családon belüli erőszak sokkoló természetrajzát mutatja meg, egészen hátborzongatóan emlékezetes epizódok kíséretében. A szomorú, de fontos téma kapcsán összegyűjtöttük a legemlékezetesebb filmalkotásokat. KultOrigoMichael Caine 85 éves: minden idők egyik legnagyobb angol színészének legfontosabb szerepei http://www.life.hu/kult/20180314-michael-caine-85-eves-legfontosabb-szerepei.htmlA mai napon ünnepli jubileumi születésnapját Sir Maurice Joseph Micklewhite, akit a világ csak Michael Caine-ként ismer, és tart az egyik elsőszámú angol színésznek a hatvanas évek óta. Öt különböző évtizedben is Oscarra jelölték, temérdek emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez - megkíséreltük összeválogatni a legfontosabbakat. KultOrigoMata Haritól a Vörös verébig: a filmvászon legdögösebb kémnőihttp://www.life.hu/kult/20180308-a-filmvaszon-legdogosebb-kemnoi.htmlMárcius eleje óta játsszák a mozik a nagyrészt Magyarországon forgatott Vörös veréb című filmet, amiben Jennifer Lawrence alakít szexi orosz kémet, sőt kettős ügynököt. A film kapcsán listára gyűjtöttük a nemzetközi hírszerző szakma legjelesebb női képviselőit, a mozitörténelem kezdeteitől napjainkig. KultOrigoAmikor a legfontosabb hiányzik: eltűnt gyerekek a mozibanhttp://www.life.hu/kult/20180226-eltunt-gyerekek-a-moziban.htmlMár játsszák a hazai mozik a Szeretet nélkül című, hihetetlenül erős és megrázó filmet, amelyben egy válófélben lévő házaspár kisfia szökik meg, és indul utána kétségbeesett keresés. A felkavaró témát már sokszor és sokféleképpen feldolgozták filmvásznon, most a legemlékezetesebbek közül válogattunk. KultOrigo17 érdekesség A szabadság ötven árnyalatáról http://www.life.hu/kult/20180214-erdekesseg-a-szabadsag-otven-arnyalatarol.htmlMár mozikban a mamipornó, bocsánat minden idők legsikeresebb erotikus mozirománcának harmadik része, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk egy csokor különleges információt a filmről. Kult--A világ összes pénze egy unokáért? A legizgalmasabb emberrablások filmenhttp://www.life.hu/kult/20180129-a-legizgalmasabb-emberrablasok-filmen.htmlMár játsszák a hazai mozik A világ összes pénze című filmet, amiben a 20. század egyik leghíresebb emberrablási ügye elevenedik meg Ridley Scott rendezésében. Az efféle esetek mindig is különösen izgatták a filmesek fantáziáját – a gazdag választékból listára gyűjtöttük a kedvenc mozijainkat a témában. KultAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.