A szimfonikus és a rock and roll hangzás találkozásának izgalmas kalandja: Quimby koncert a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Quimby koncert együttes zenekar Varga Livius
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szimfonikus és a rock and roll hangzás találkozásának izgalmas kalandját ígéri a Quimby és az Óbudai Danubia Zenekar közös nyári koncertje 2018. június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az esemény kapcsán a Quimby zenekar egyik frontemberét, Varga Liviust faggattuk.

Távolról afféle boldog fickónak látszol, aki rettenetesen pörög és felhőtlenül élvezi, amit csinál...

Amikor próbálunk, akkor van időm, hogy a családdal legyek, mint bárki másnak, aki munkába jár. Ilyenkor az aktív pihenésre kerül a hangsúly. A nyári fesztiválszezon viszont az aratás ideje, kevesebb a próba és több a koncert, ami voltaképpen az egész zenészműködés habja, ez hajtja a belső motort, ez az örömök 80 százaléka. Persze az alkotás maga is öröm, de az igazi nagy katarzis közönség előtt játszani, és ebből nyáron sokkal több jut. Visszatérve az eredeti felvetésre: pörgés mindig is volt, most is pont ugyanannyit teszek bele energiában és veszek ki a dolgokból élvezetben, mint korábban.

Varga Lívius Fotó: Bátori Gábor/Facebook/Quimby

A Quimby mellett főképp a stand up és a Kutya Vacsorája foglalkoztat már jó ideje. Vannak új dolgok is az életedben?

A Kutya Vacsorájával aktívabbak vagyunk, mint valaha, évente egy-két Braindogs koncertünk van, és néhány fellépés a Malboro Mannel, Gerdesits Faszi zenekarával. Ismét Ráckevére költöztem, sokat járok a Kis-Duna és Nagy-Duna partjára kutyát sétáltatni, ami félnapos családi program is egyben, sokat kirándulunk, megnézzük a fákat, a rügyeket. A gyerekek, a kert, a ház és a Quimby meg a Kutya Vacsorája teljes életprogram. Ezen kívül is lehetne valami, de nem kell, azt már régen megtanultam, hogy a mindenre igent mondó ember mindenhonnan elkésik.

Mi ez a sok kutyázás körülötted és honnan ragadt rád a Kutya név?

Mindig nagy kutyás voltam, de van erre egy külön történet. Éppen facér voltam és panaszkodtam, hogy nem tudok ismerkedni. Megérkeztünk Lipcsébe, egy helyre, ahol csak nők ültek asztaloknál, nem tudtuk, hogy este is így lesz-e, de Gerdesits Feri odasúgta nekem, hogy ha ma sem csajozol be, akkor kutya legyen a neved. (A Quimby dobosa Gerdesits Ferenc Faszi nem szereti a ködösítést, és az őszinte szavak embere.) Tartom, mondtam, aztán este a mulatozás közben nem, hogy nem csajoztam, de el is aludtam egy sarokban. Másnap aztán emlékeztettek az új nevemre. A Kutya vacsorája zenekar neve pedig a nagymamámtól származik, ő a zenélést nevezte így. Miért nem használod inkább a diplomádat, kérdezte. Ennyi a kutyafétis, de most is van két kutyám.

Fotó: Bátori Gábor/Facebook/Quimby

Miféle várakozások előzik meg a nyári margitszigeti koncertet és hogyan készültök rá?

Amikor szóba került a nagyzenekar, akkor azt mondtuk, ez óriási lehetőség arra, hogy olyan számokat játsszunk, amelyek már a megszületésük pillanatában kértek, vagy kérhettek volna nagyobb körítést és szebb zenei díszeket. Minden zenész vágyik arra, hogy amit csinál, az más hangzásban is megjelenjen, még ha bizonyos korlátokat is jelent, amikor hat rocker játszik együtt. Ahol egy szintetizátort egy vonós csapat vagy vonós-fúvós kombináció vált ki, annak teljesen más lesz a hangzása. Ha egy zene szépen van megírva meg kell, hogy állja a helyét eldúdolva és egy szál gitárral vagy egy hatosfogattal is, de ha alkalmas rá és szakértő kezek veszik gondozásba, ezek a számok egészen ki tudnak teljesedni, új arcukat tudják megmutatni, mégis önmaguk maradnak. Ez egy gyönyörű játék a hangokkal és a zenével, egy nagy lehetőség, és aki eljön erre a koncertre nem különleges látványelemeket tapasztal majd elsősorban, mint a nagyarénás koncertünkön, hanem új zenei élményeket. A koncertet megelőzi majd egy többhetes próbafolyamat: csak a Quimby, a Quimby és a hangszerelés, aztán az utolsó hét a szimfonikus zenekarral együtt. Nyilván nagyüzem lesz mind a két zenekar részéről, és jó sok fájl cserél közben gazdát, kapjuk a hangszerelési ötleteket, és küldjük, amit mi hozzátettünk. Már benne vagyunk egy lassú és hosszú folyamatban, a nagy merítés már megvan, a hangszerelésnél tartunk, készülnek a kották. Bőven túl vagyunk már a szedercsíra állapoton, de azt még nem tudjuk, fiú lesz-e vagy lány.

5 remake, amely jobb, mint az eredetihttp://www.life.hu/kult/20180322-5-remake-film-amely-jobb-mint-az-eredeti.htmlAz elmúlt évtizedben rengeteg olyan feldolgozás készült, amely korábbi klasszikus sorozatokból és filmekből merített ihletet. Az alaptörténet rendszerint ugyanaz, csak a szereplőgárda és a díszlet fiatalodik jó pár évtizedet. Akik szerették például a leleményes és jóképű ezermester, MacGyver kalandjait, azoknak üzenjük: ebből is van már remake, méghozzá nem is akármilyen... Összeállításunkból most megtudhatod, melyik az az öt olyan feldolgozás, amely szerintünk sokkal jobb, mint az eredeti. KultOrigo60 éves az Oscar-díjas kaméleon: Gary Oldman legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20180320-60-eves-gary-oldman-legfontosabb-szerepei.htmlÉpp csak néhány hete nyerte el élete legfontosabb színészi díját, a mai napon pedig jubileumi születésnapját ünnepli Gary Oldman, akinél nagyobb átváltozóművészt nem nagyon látott még a mozivászon. A karrierje legfontosabb szerepeiben is mindig teljesen másmilyen tudott lenni, és erre jó bizonyíték az alábbi, videós összeállításunk is. Kult--Amikor az bánt, akinek szeretnie kéne: 7 megrázó film a családon belüli erőszakról http://www.life.hu/kult/20180319-het-megrazo-film-a-csaladon-beluli-eroszakrol.htmlMárcius 15-e óta látható a hazai mozikban a Láthatás című francia film, amely egy válás drámai történetből kiindulva a családon belüli erőszak sokkoló természetrajzát mutatja meg, egészen hátborzongatóan emlékezetes epizódok kíséretében. A szomorú, de fontos téma kapcsán összegyűjtöttük a legemlékezetesebb filmalkotásokat. KultOrigoMata Haritól a Vörös verébig: a filmvászon legdögösebb kémnőihttp://www.life.hu/kult/20180308-a-filmvaszon-legdogosebb-kemnoi.htmlMárcius eleje óta játsszák a mozik a nagyrészt Magyarországon forgatott Vörös veréb című filmet, amiben Jennifer Lawrence alakít szexi orosz kémet, sőt kettős ügynököt. A film kapcsán listára gyűjtöttük a nemzetközi hírszerző szakma legjelesebb női képviselőit, a mozitörténelem kezdeteitől napjainkig. KultOrigoMichael Caine 85 éves: minden idők egyik legnagyobb angol színészének legfontosabb szerepei http://www.life.hu/kult/20180314-michael-caine-85-eves-legfontosabb-szerepei.htmlA mai napon ünnepli jubileumi születésnapját Sir Maurice Joseph Micklewhite, akit a világ csak Michael Caine-ként ismer, és tart az egyik elsőszámú angol színésznek a hatvanas évek óta. Öt különböző évtizedben is Oscarra jelölték, temérdek emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez - megkíséreltük összeválogatni a legfontosabbakat. KultOrigo19 érdekesség a Valami Amerika-filmekrőlhttp://www.life.hu/kult/20180219-erdekessegek-a-valami-amerika-filmekrol.htmlMár játsszák a mozik a nagysikerű hazai vígjáték-trilógia utolsó részét, a Valami Amerika 3. premierje és a Várnai tesóktól való végső búcsú kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet mindhárom filmről. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.