Majdhogynem lehetetlen, de így trónra kerülhet az újszülött királyi sarj

Wallis Simpson anyaság Születés II. Erzsébet brit királynő Károly herceg Fülöp herceg Katalin hercegné Vilmos herceg Nagy Britannia trón Camilla hercegné Sarolta hercegnő Király György herceg uralkodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet brit királynő sem uralkodhatna, ha nagybátyja nem mond le a trónról egy elvált asszony kedvéért, ugyanis eredetileg nem édesapja, VI. György állt volna Nagy-Britannia élén, hiszen ő csak testvére, VIII. Eduárd lemondása után lépett trónra. Ennek kapcsán érdemes kicsit a királyi család legújabb tagjának esélyeit is latolgatnunk, vajon mikor kerülhet trónra az újszülött herceg?

Nem egyszerű a dolga a királyi család tagjainak, számos követelménynek, szabálynak kell megfelelniük. Elég csak arra gondolnunk, hogy tengeri herkentyűket nem fogyaszthatnak vagy arra, hogy a hölgyek nem jelenhetnek meg harisnya nélkül vagy épp nadrágban. Természetesen számos protokolláris írott vagy íratlan szabályt is követniük kell. Nem könnyű ebbe beletanulnia a család legfrissebb tagjának, Meghan Markle-nek sem, de talán az újszülött hercegnek ez már természetes lesz, hiszen ő születésétől kezdve a kiváltságosok közé tartozik majd.

A Windsor-ház családfájának új tagja, Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke nem várományosa a trónnak, azonban érdemes eljátszani a gondolattal mégis milyen esetben kerülhet Nagy-Britannia élére. Hiszen a brit monarchia történetében is akadtak már meglepetések.

Katalin hercegné harmadik gyermeke nem várományos a trónra Forrás: Getty Images

Amerikai, elvált, csábító: ő volt Wallis Simpson

Nem is kell olyan messzire visszatekintenünk a történelemben, hogy megtudjuk: akár egy elvált asszony is gyökeresen átírhatja egy ország történelmét. Abban az időben, amikor vagyonos amerikai nők tömegével érkeztek Angliába, hogy ranggal rendelkező férjet fogjanak maguknak, épp a jelenlegi királynő, II. Erzsébet nagyapja, V. György király uralkodott. Fia, Eduárd herceg volt a trón várományosa, aki 1931-ben ismerkedett meg az amerikai többszörösen elvált, akkor még férjnél lévő nővel, Wallis Simpsonnal. A herceg híres volt extravagáns öltözködéséről, bohém természetéről, azonban ez a kapcsolat még a hozzá legközelebb állókat is meglepte. Nem egy futó kalandról volt szó valamelyik unatkozó nemes hölggyel, hanem egy igazi szerelemről.

Kapcsolatuk olyannyira tartósnak bizonyult, hogy amikor V. György király meghalt, fia hatalmas csapásként élte meg: apja helyébe kell lépnie és fejére teszik a koronát.

De miért nem lehetett Wallis királyné? Az akkori törvények szerint ugyanis elvált asszony nem házasodhatott a trónörökössel, aki nemcsak uralkodó, hanem az anglikán egyház feje is. Lehetőségként merült fel az is, hogy morganatikus, azaz rangon aluli házasságban éljenek, így Mrs. Simpsont nem illette volna meg a királyi rang, ezt azonban nem fogadták el.

VIII. Eduard hosszas vívódás után lemondott trónjáról, - mint mondta – nem tudta volna ezt a feladatot a szeretett nő támogatása nélkül ellátni. Miután Mrs. Simpson is elvált férjétől, összeházasodtak, a királyi család azonban nem vett részt az esküvőn. Ha tehát a divatos, frivoll amerikai nő nem libben be kecses mozdulataival arra a társasági eseményre, ahol Eduárd herceg is tartózkodott, II. Erzsébet apja, VI. György sem kerülhetett volna trónra, így a királynő sem.

VIII. Eduard a szerelmet választotta és lemondott a trónról, hogy feleségül vehesse Wallis Simpsont Forrás: AFP, Getty Images

De mikor lesz valaki Nagy-Britannia uralkodója?


A világ nagy része tudja, hogy most II. Erzsébet brit királynő uralkodik, neki egyetlen húga volt, Margit hercegnő. Fiú testvérük nem volt, így nem kellett azzal szembesülnie, hogy neme miatt hátrányba kerül a trón öröklése kapcsán. 1952 óta uralkodik, ekkor azonban még a fiú gyermekeket megillette az a jog, hogy akkor is örökölhetik a trónt, ha nem ők az elsőszülöttek.

Mára ez megváltozott. De milyen kritériumoknak felel meg a mindenkori uralkodó? Először is Zsófia hannoveri választófejedelemné törvényes leszármazottjának kell lennie, uralkodása megkezdésének pillanatában pedig az anglikán egyház tagjának, továbbá protestáns vallásúnak kell lennie.

Néhány változást iktattak az öröklési rendben 2015-ben. Azóta ugyanis nem csak, hogy lehetnek nők is uralkodók, de megszűnt a fiú utódok elsőbbsége a trónöröklésnél a 2011 után születetteknél. Így Vilmos herceg és Katalin hercegné második gyermeke, Sarolta hercegnő előbb kerülhet Nagy-Britannia élére, mint Vilmos herceg öccse, Harry herceg. Az sem zárható ki az öröklésből, aki római katolikus vallású nőt vagy férfit választ élete párjául, de amint II. Erzsébet fiának, Károly herceg brit trónörökösnek példája mutatja: már elvált társat is választhat a törvényes királyi utód. De fia, az Eduard herceghez hasonlóan bohém lelkű, Harry herceg is a már elvált amerikai színésznőt, Meghan Markle-t veszi el.

Sarolta hercegnő előbb kerülhet Nagy-Britannia élére, mint Vilmos herceg öccse, Harry herceg Forrás: Getty Images

Hol áll a sorban az új jövevény?

Jelenleg II. Erzsébet uralkodik, utána pedig fia, Károly herceg következik a trónon, aki az elvált Camilla cornwalli hercegnével él házasságban. Harmadik helyen Károly herceg az elhunyt Diana hercegnővel közös legidősebb fia, Vimos herceg áll, akit Katalin hercegné támogat majd uralkodása alatt. A trón várományosa negyedikként az ő elsőszülött gyermekük, György herceg, ötödikként pedig Sarolta hercegnő. Hatodik a sorban az újszülött herceg. És csak utánuk következik Vilmos testvére, Harry herceg.

Meg kell jegyeznünk azonban, hogy amint Vilmosnak és Katalinnak unokái születnek, úgy kerül egyre hátrébb a sorban Harry herceg, hiszen ők elsőbbséget élveznek az öröklés során.

Ha tehát az újszülött csöppség királyi álmokat dédelget magában, testvéreinek igencsak lázadó személyiségnek kell bizonyulnia, hogy megszegjék az uralkodókkal szemben támasztott követelményeket. Azonban egyelőre még a házasságáról, pontosabban szíve választottjáról biztosan ki kell majd kérnie az uralkodó véleményét, hiszen ez az öröklési sorban az első 6 helyen állónak meg kell tennie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.