A legendás svéd dj 28 évesen távozott: íme, Avicii életének legfontosabb állomásai

Fotó: Kozma Zsuzsi -
halál élet zene dj Avicii
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A svéd legenda mindössze 18 éves volt, amikor berobbant a zenei életbe. Nagyon gyorsan ért fel a csúcsra, ami nem csak örömöt tartogatott a számára. 2016-ban visszavonult a turnézástól, egészsége nem bírta ezt a tempót, ám sajnos ez nem volt elég. Fájdalmasan fiatalon, 28 évesen Avicii távozott az élők sorából, halálának okáról egyelőre semmit nem tudni. 

A stockholmi születésű Tim Bergling pontosan 10 évvel ezelőtt robbant be az elektronikus dj-k közé. A hálószobájában remixelt "Lazy Jones" című dalával debütált, ami egy Commodore 64 videojáték főcímdalából készült. Berglinget annyira lenyűgözte a munka, ahogy egy interjújában fogalmazott , szinte minden ébrenléti órájában a stúdiójában dolgozott, hogy remixeket hozhasson létre. Nem ragaszkodott a house zenei műfajhoz, ezért fellelhető a munkásságában a zenék széles skálája, mint a progresszív és az electro house is. A kezdetekkor Steve Angello és Daft Punk voltak rá nagy hatással. Míg az elején még csak internetes blogokon szivárogtatott zenéket a világ számára, hamar rátalált a siker, hiszen 20 évesen már olyan szupersztárokkal dolgozott együtt, mint Tiesto, vagy éppen a Balaton Soundon a Life.hu-nak is interjút adó Sebastian Ingrosso.

Avicii Fotó: Kozma Zsuzsi

A Dj MAG 100-as listán mindössze 20 évesen, rögtön a 39. helyre került Avicii, aki miután megjárta a csúcsot, a 2016-os visszavonulását követően a 17., majd halálakor a 28. volt. Avicii popularitását csak fokozta, hogy

a Coca Cola ma is használt reklámzenéjét, a "Taste the Feeling"-et szintén ő készítette

az ausztrál Conrad Sewellel. Avicii 2011-ben három ország zenei listáján volt első, Svédország és Norvégia mellett Magyarországon. A 2012-ben David Guettaval készített zenéjét Grammyre jelölték. A svéd óriás az Eurovíziót is megjárta, hiszen 2013-ban a malmői finálén az országok bevonulásakor a "We Write The Story" az ő mixelésében volt hallható. Ugyanazon év júliusában az egyik energiaitalt gyártó cég exkluzív budapesti partiján Avicii és a Forma 1-es szupersztár, Kimi Räikkönen is jelen voltak. Ekkor már szárnyra kaptak azok a híresztelések, melyek szerint a lemezlovast megviseli a folyamatos turnézás. Stábunk is jelen volt az eseményen, ahol néhány interjú után le is állították a riportadást, mondván, pihennie kell Avicii-nek a fellépése előtt, mert nincs túl jól.

Avicii 2015-ben a Szigeten Fotó: Kozma Zsuzsi

Az első sokk 2014-ben érte Avicii rajongóit:

a Miamiban megrendezésre került Ultra Music Fesztivál szervezői bejelentették, hogy a zenész kórházba került,

így őt a Deadmau5 helyettesíti. Később elárulták, láz, hányinger és hasfájás volt a panasz, azonnali vesekő műtéten esett át a svéd. Ekkor távolították el az epehólyagját is. Akkor sokáig csendben volt a dj, majd egy Billboardnak adott interjúval törte meg a hallgatást. Mint mondta, a műtétje után rengeteget fogyott, muszáj volt pihennie. Ekkor vallotta be, hogy

már 23 évesen – 2012-ben- is kórházba került a túlzott alkoholizálás miatt,

ami kikészítette a gyomrát. Az interjúban viccesen megjegyezte, hogy papíron ugyan szabadságon volt, de így is napi 12 órát töltött a stúdiójában. Hozzátette, tudja, hogy vissza kell vennie a tempóból. Szintén ebben az évben Avicii készíthette el a labdarúgó-világbajnokság himnuszát.

Avicii szintén a 2015-ös Sziget Fesztiválon Fotó: Kozma Zsuzsi

2015-ben még fellépett a Sziget Fesztiválon, 2016-ban a visszavonulását követően a Life.hu stábja megkereste őt Stockholmban, ahol sajtósával türelmet kért, később pedig azt, hogy ne zavarják. Visszavonult a 15 millió dollárt érő, 650 négyzetméteres Los Angeles-i luxusvillájába.


Magyar kötődése is volt a világsztárnak, hiszen

Fóton és Etyeken is forgatták klipjeit, a "For A Better Day" és a "Pure Grinding" című dalokhoz.

2017-ben adott ki utoljára dalt, néhány napja pedig Facebookon köszönte meg, hogy jelölték a Billboard Music Awards-ra. 2018. április. 20-án, pénteken, Omán fővárosában, Maszkatban halt meg - közölte világgal szóvivője, Diana Baron. A halál okát egyelőre semmit nem tudni.

A Life.hu annak idején, Avicii visszavonulása után több világsztár dj-t is megkérdezett, tervezik-e, hogy követik a svéd példáját, és lassabb tempóra kapcsolnak.

Martin Garrix nyilatkozott annak idején Avicii visszavonulásáról Fotó: Rockstar Photographers

A lemezlovasok élete ugyanis őrült pörgős, nem jut sok idő a pihenésre. A világ elsőszámú dj-je, Martin Garrix még nem gondol a végpontra:

Őszintén szólva jelenleg nem szeretnék a karrierem végpontjára gondolni.

mondta a lemezlovas a Life.hu-nak

A top 100-as lista 13. helyén álló Oliver Helndens pedig élete végéig turnézni akar.

Egész életemben zenét fogok csinálni, valószínűleg turnézni is fogok,

Life stábja azt is megkérdezte

Az angol Wilkinson pontosan akkor született, mint Avicii, a Life.hu őt is megkérdezte a lemezlovas visszavonulása után. Wilkinson elmondta, nagyon sajnálja a svéd dj-t.

Ahogyan turnézott, ezen a szinten ez kiégető.

Avicii karrierje 10 évig töretlen volt, 28 éves volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.