Ezért nem dőlt még össze a pisai ferde torony

Forrás: Polesz Ábel -
tudomány kutatás építészet pisai ferde torony Pisa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatókat sem hagyta nyugodni az a tény, hogy a pisai ferde torony a mai napig áll a földrengések ellenére is. Épp ezért most kiderítették, mi állhat ennek hátterében.

A pisai ferde torony nem sokkal az építése után, már 1200 környékén elkezdett dőlni a laza talajréteg és a rosszul lefektetett alapok miatt. Dőlésszöge elérte az 5,5 fokot is, ám az épület képes volt túlélni 4 nagyobb földrengést is, és a mai napig áll.

Pisai ferdetorony Forrás: Polesz Ábel

A DailyStar egy tudományos portálra hivatkozva azt írja, a kutatók most utánajártak, mi lehet az oka annak, hogy az építmény nem dőlt össze a természeti katasztrófák során sem. Kiderült, hogy pont amiatt áll még, ami miatt dől: az úgynevezett dinamikus talajszerkezet-kölcsönhatás jelenség az oka.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a torony szerkezete, valamint a talaj között egyfajta kölcsönhatás alakul ki, amely lágy rezgést eredményez. Ez a rezgés pedig földrengéskor megakadályozza azt, hogy kár essen a toronyban.

Rippel Feri reagált Tóth Vera Facebook-bejegyzésérehttp://www.life.hu/sztarok/20180511-rippel-feri-reagalt-toth-vera-facebookbejegyzesere.htmlNem eresztette bő lére a magyarázkodást Rippel Feri azzal kapcsolatban, hogy az Inspiráló Nők díjátadó gáláján felajánlotta Tóth Verának és Király Lindának, hogy lefogyasztja őket. A két énekesnő megalázva érezte magát. TV + SztárokOrigoYvonne Dederick még mindig nem dolgozta fel anyja haláláthttp://www.life.hu/sztarok/20180511-yvonne-dederick-meg-mindig-nem-dolgozta-fel-anyja-halalat.htmlNem volt egyszerű a csúcsra kerülni Yvonne Dedericknek, a Feleségek luxuskivitelben szereplőjének. Művész édesanyja példájából okulva az üzleti világban próbált szerencsét, az ő korai halálát azonban még mindig nem dolgozta fel. TV + Sztárok--Árpa Attila honosította meg a valóságshow-kat itthon, a mai napig rühelli őkethttp://www.life.hu/sztarok/20180511-arpa-attila-honositotta-meg-a-valosagshowkat-itthon-a-mai-napig-ruhelli-oket.htmlA valóság- és kibeszélőshow magyarországi meghonosítójának tartják Árpa Attilát, ő aztonban őszintén vallott a műsortípusokhoz fűződő viszonyáról. Azt mondja: a mai napig szégyelli ezeket. TV + Sztárok--Harry herceg tanulhat Vilmos eksüvő előtti nagy hibájából: ezt rontotta el a herceghttp://www.life.hu/sztarok/20180511-harry-herceg-tanulhat-vilmos-eksuvo-elotti-nagy-hibajabol-ezt-rontotta-el-a-herceg.htmlVilmos herceg hatalmas hibát követett el a saját esküvője előtt, reméljük Harry herceg tanul ebből a baklövésből, és nem követi el ő is. TV + Sztárok--Már Londonban van Meghan Markle édesanyjahttp://www.life.hu/sztarok/20180511-mar-londonban-van-meghan-markle-edesanyja-eskuvo.htmlA hírek szerint megérkezett Nagy-Britanniába Meghan Markle édesanyja, hogy még az esküvő előtt találkozzon II. Erzsébet királynővel. TV + Sztárok--Így él most Szarka László, vagyis Bikicsunájhttp://www.life.hu/sztarok/20180511-igy-el-most-szarka-laszlo-vagyis-bikicsunaj.htmlAz egész ország ismerte egykor Bikicsunájt, vagyis Szarka Lászlót, aki gyenge angol tudása miatt lett népszerű 15 percre, azt teljesen eltűnt. Most végre kiderült, hogy él az egykor népszerű énekes. TV + SztárokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.