Megfejtették Michael Jackson egy látványos táncmozdulatának titkát

táncmozdulat Michael Jackson titok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Orvosok találtak magyarázatot arra a fizikai képtelenségnek tűnő táncmozdulatra, amellyel Michael Jackson kápráztatta el a közönséget a Smooth Criminal című számának videoklipjében.

Az 1987-ben forgatott klipben a sztár bokából 45 fokos szögben hajlik előre, miközben teste teljesen egyenesen feszül. Ezt az ikonikus mozdulatot nagyon sokan próbálták meg utánozni. A BBC News szerint indiai gerincspecialisták egy tudományos folyóiratban most magyarázattal szolgáltak a lehetetlennek tűnő táncelemre.

A mozdulathoz egy különlegesen kiképzett cipő és Jackson elképesztő fizikai felkészültsége kellett.
Az orvosok ugyanakkor óva intettek Jackson utánzásától, mivel az sérüléshez vezethet.
Mandzsul Tripathi a csandigarhi Orvosi Oktatási és Kutatási Posztgraduális Intézetben dolgozó kollégáival elemezte a korán elhunyt sztár híres mozdulatát. Mint a Journal of Neurosurgery: Spine folyóiratban publikált cikkükben írták, a legképzettebb táncosok rendkívül erős izomzattal 25-30 fokos szögig képesek előredőlni egy ilyen mozdulatban, Michael Jackson azonban a gravitációt kijátszva 45 százalékos dőlésszöget ért el, ami a szemlélő számára képtelenségnek tűnik.


A próbálkozók azt tapasztalják, hogy a mozdulat nem a hátizmokat, hanem a bokáknál az Achilles-ínat teszi igazán próbára. Ez korlátozza az előredőlés szögét, még az olyan kiváló atlétikai képességű táncosoknál is, mint amilyen Michael Jackson volt. A sztár a dőlésszög növeléséhez különleges cipőt használt - magyarázta Tripathi professzor. Az énekes cipőinek sarkába v-alakú éket vágtak, azok beleillettek egy sarokrögzítőbe vagy -pántba, amelyet a talajhoz rögzítettek és ez a cipőt megtartó trükk segített neki abban, hogy erősebben dőlhessen előre. A különleges cipő kifejlesztése előtt az énekes úgy érte el az illúziót, hogy testét kötelek és a dereka körüli heveder tartotta meg. De a szakemberek szerint még a preparált cipő mellett is nagyon erős gerinc- és alsó lábizomzatra volt szükség a gyakorlat végrehajtásához.

Jackson és két hollywoodi kollégája állítólag az amerikai űrhajósok csizmájáról vették az ötletet, amelyek talpát egy sínhez lehetett rögzíteni, amikor súlytalanságban dolgoztak.

Sebestyén Balázs fontos dologra figyelmeztet: "Nézzétek meg a videót!"http://www.life.hu/sztarok/20180523-sebestyen-balazs-fontos-dologra-figyelmeztet-telefonozas-vezetes-kozben.htmlKilenc ember életét követelte a 4-es főúton történt súlyos baleset. Egy kisbusz ütközött össze a szembejövő teherautóval. A sofőr Facebookozott vezetés közben. TV + SztárokFotó: Adrián Zoltán - OrigoVictoria Bekcham hosszú ideje nem mosolyog, talán ezért teszihttp://www.life.hu/sztarok/20180523-victoria-bekcham-hosszu-ideje-nem-mosolyog-talan-ezert-teszi.htmlHosszú évek óta nem láthatta a nyilvánosság mosolyogni Victoria Bekchamet. A Spice Girls idejében még széles vigyorral pózolt a fotósok kamerái előtt, mostanra azonban mindez mintha elpárolgott volna. Most talán fény derül arra, miért történt a változás. TV + Sztárok--Puzsér Róbert falánk kultúrbűnözőnek titulálta ByeAlexethttp://www.life.hu/sztarok/20180523-puzser-robert-falank-kulturbunozonek-titulalta-byealexet.htmlNem először olvashatjuk Puzsér Róbert szókimondó véleményét hazánk ismert személyiségeiről. Most úgy tűnik, hogy ByeAlex vérét kívánja, közösségi oldalán osztotta meg véleményét a X-Faktor zsűritagjáról. Falánk kultúrbűnözőnek és túlértékelt énekesnek nevezte. TV + SztárokOrigoElőnézi gyermeke előtt a filmeket Mérai Kata színésznőhttp://www.life.hu/sztarok/20180523-elonezi-gyermeke-elott-a-filmeket-merai-kata.htmlA Barátok Közt színésznője, Mérai Kata a legújabb Star Wars film díszbemutatóján mesélt a Life.hu stábjának arról a szigorról, hogyan engedi fiát a filmek közelébe. Azt is elmondta, miért teszi mindezt.TV + Sztárok--Kulcsár Edina elárulta, hogy mikorra várják a kisbabájáthttp://www.life.hu/sztarok/20180523-kulcsar-edina-elarulta-hogy-mikorra-varjak-a-kisbabajat.htmlKulcsár Edina és párja, Csuti a legújabb Star Wars filmnek, a SOLO-nak a díszbemutatóján jártak, ahol nem hogy csak megbűvölte Edina pocakját a filmből az egyik szereplő, hanem interjút is adtak a Life.hu-nak a babavárásról. Azt is elmondták, mikorra várják a picit.TV + Sztárok--Lecserélték Majkát: nem ő lesz a Ninja Warrior műsorvezetőjehttp://www.life.hu/sztarok/20180523-lecsereltek-majkat-nem-o-lesz-a-ninja-warrior-musorvezetoje.htmlVisszatér 2018-ban a Ninja Warrior: az új ninják mellé azonban új műsorvezetők kerülnek. Csak Tilla marad.TV + SztárokOrigo




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.