18 évig élt a lakatlan San Nicolas szigeten Juana Maria, az indián asszony

Forrás: Photononstop/Photononstop/Angelo Cavalli -
lakatlan sziget San Nicolas Juana Maria indián
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1935 és 1953 között, 18 évig élt teljesen egyedül San Nicolas szigetén egy indián asszony. Egy vadász talált rá, miközben fókát nyúzott.

A nő igazi nevét senki sem tudja, halála után keresztelték el Juana Mariának. A Nicoleno törzshöz, a Csatorna- szigetek egyik legtávolabbi pontján élő népcsoporthoz tartozott. 1935-ben vadászok törtek be a szigetükre, és lemészárolták a nicolenókat. A népcsoport megmaradt tagjait Kaliforniába akarták menekíteni, ám hatalmas vihar tört ki az evakuálás közben, egy asszony pedig a vízbe ugrott a csónakból, mert nem találta a gyermekét: ő volt Juana Maria.


A nő 18 évet töltött egyedül San Nicolas szigetén. Gyökereket, fókahúst, kagylót evett. Senki sem tudta, hogy a szigeten van, bár teljedtek pletykák abban az időben egy nőről, akit néha-néha a parton láttak sétálni. Végül egy vadász talált rá, amint éppen egy fókát nyúzott meg kormorántollakból készült szoknyájában.


Amikor a kontinensre szállították 50 éves volt. Senki sem beszélte már a nyelvét, a törzse minden tagja elhunyt. Életének és környezetének hatalmas változásai megbetegítették a lelkét, mindössze hét hetet élt a kontinensen, mielőtt elhunyt.

Történetéből könyv is készült, mely 1969-ben jelent meg, A kék delfinek szigete címmel.

Elhunyt Matus György Jászai Mari-gyűrűs színművészhttp://www.life.hu/kult/20180726-elhunyt-matus-gyorgy-jaszai-marigyurus-szinmuvesz.htmlA Vörösmarty Színház bejelentette: elhunyt Matus György színművész. 72 éves volt. Kult--Elhunyt Szepesi György, a magyar rádiózás legendájahttp://www.life.hu/kult/20180725-elhunyt-szepesi-gyorgy-a-magyar-radiozas-legendaja.html96 éves korában elhunyt Szepesi György legendás rádiós, riporter. Kult--Hermann Nitsch vérrel és kibelezett állatokkal készít műalkotásokat (18+)http://www.life.hu/kult/20180724-hermann-nitsch-verrel-es-kibelezett-allatokkal-keszit-mualkotasokat-18.htmlOrgia-Misztérium Színház néven rendez színházi előadásokat Hermann Nitsch, aki vérrel, állati belsőségekkel színesíti munkáit. Azt mondja: egy életigenlő embernek tartja magát. KultOrigoIsmét lesz Nagy Utcaszínház a Sziget Fesztiválonhttp://www.life.hu/kult/20180724-ismet-lesz-nagy-utcaszinhaz-a-sziget-fesztivalon.htmlBár világsztárok felhozatalában idén sem szűkölködik a Sziget, érdemes időnként fejest ugrani az egyéb programok örvényébe is. Minden évben az egyik legnagyobb látványosság a Nagy Utcaszínház, mely idén az angol Wired Aerial Theatre: As the World Tipped című lenyűgöző előadása lesz. Kult--Sziget ajánló: Mastercard Színpad by A38http://www.life.hu/kult/20180724-sziget-ajanlo-mastercard-szinpad-by-a38.htmlHamarosan kezdődik a történetének legjobb zenei felhozatalát kínáló Sziget, s hogy mire számíthatunk,álljon itt egy ajánló – a teljesség igénye nélkül – a MasterCard Színpad by A38 nagysátrából. A Szigetreamúgy rohamosan fogynak a jegyek, több jegytípus már el is fogyott, érdemes a fesztivál weboldalánakjegy menüpontján tájékozódni. Kult--De ki is az a Kendrick Lamar? http://www.life.hu/kult/20180724-kendrik-lamar-fellepo-lesz-a-2018as-sziget-fesztivalon.htmlVitathatatlan, hogy az idei Sziget fesztivál egyik headlinere, Kendrick Lamar a hip-hop szcéna egyik legkiemelkedőbb előadója. Mióta 2011-ben kiadta bemutatkozó nagylemezét, három további stúdióalbummal és olyan slágerekkel állt elő, mint a HUMBLE vagy a DNA, együttműködött Taylor Swift-tel, az SZA-val, Rihannával, a Maroon 5-al és a The Weeknd-del is, munkáját pedig eddig 12 Grammy-vel díjazták. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.