Mozi a rácsok mögött: minden idők legjobb börtönfilmjei

film börtön mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a hazai mozikban A kíméletlen című film, ami a címéhez méltóan egy egészen brutális utazáson visz minket végig egy thaiföldi börtönbe kerülő angol bokszoló történetén keresztül. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a rácsok mögött játszódó filmek nagy klasszikusait — van belőlük szép számmal még úgy is, hogy a hadifoglyos mozikat most mellőztük.

Bilincs és mosoly (1967)

Magyarországon kevésbé közismert az amerikai mozi ezen korszakos remekműve, pedig Paul Newman élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja benne: egy olyan, piti kihágás miatt fegyenctelepre került idealista fiatalembert játszik, aki megtörhetetlenül szabad szellemnek, mások életét megváltoztató igaz embernek bizonyul.

Pillangó (1973)

A megtörhetetlen szabad szellem ebben a magyar nézők által is közkedvelt, a főszereplő önéletrajzi regényéből készült filmklasszikusban is fontos szerepet játszik — és elsősorban a Steve McQueen alakította címszereplő képviseli. Ő az, aki Francia-Guyana hírhedten kegyetlen büntetőtelepein semmilyen körülmények között és semennyi idő után sem adja fel a szabadulás reményét, ezen törekvéseibe pedig magával vonzza a Dustin Hoffman játszotta társát is.

Éjféli expressz (1978)

„Voltál-e már török börtönben?" A filmparódia Airplane! híres sora egy poénos utalás az Éjféli expresszre, ami a hetvenes évek végén rázta meg a világot, és cseppet sem volt poénos: egy amerikai srác pokoli kálváriájának igaz története, aki a legsúlyosabb szenvedések után, hosszú évek elteltével már csak a szökésben látja az élete bármilyen értelmét.

A remény rabjai (1994)

Minden idők tán leghíresebb börtönös filmje A remény rabjai, ami Stephen King kisregényéből készült (és ha már King és börtön, akkor ne felejtsük el itt megemlíteni a listánkról épp csak lemaradó Halálsoront sem). A Shawshank börtönben raboskodó Andy Dufresne (Tim Robbins) és Red (Morgan Freeman) barátságának meséje az embertelenséget túlélő emberség örök mozis mementója, epikusan, érzelmesen, hatásosan elmesélve.

Éhség (2008)

Steve McQueen és a börtön mindig nyerő kombináció: a hatvanas-hetvenes évek legendás hollywoodi filmsztárja a már említett Pillangón kívül is többször belekóstolt a zsánerbe (A nagy szökés, A szökés), és évtizedekkel később a névrokona, az angol rendező Steve McQueen is élete első mozifilmjét ilyen témában forgatta. Méghozzá a fogságban éhségsztrájkoló IRA-tagok esetét felhasználva, a főszereplő Michael Fassbender elképesztő testi-lelki átalakulását megörökítve.

A próféta (2009)

Hogyan lehet túlélni, mi mindent kell ezért megtenni, meddig lehet elmenni önmagunk lényegének feladása nélkül, hogyan változtat meg a szabadság elvesztése, mi lehet az út végén? Ezekre a kőkemény kérdésekre keresi a választ ez a remek francia film egy egészen fiatalon börtönbe kerülő arab srác történetén keresztül, akinek felnőtté is a rácsok mögött kell válnia.

A kíméletlen (2018)

Szinte szavak és magyarázatok nélkül, csak a képek erejével, végig a főszereplőjére tapadva mesél ez a kőkemény, szintén önéletrajzi regényen alapuló, frissen mozikba került angol börtönfilm — így aztán életszagúan átélhetjük, milyen lehet egyedüli külföldiként és drogfüggőként bekerülni egy thaiföldi fegyintézetbe. Az élmény nem kellemes, de emlékezetes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.