Esztergályos Cecília ujszinhaz2018 Tordai Teri Zserbótangó Új Színház színház kultúra Dörner György Bordán Irén előadás tragikomédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két, élete virágán túlhaladott nyugdíjas színésznő várja, hogy beköltözhessen a Nyugdíjas Művészotthonba, ám addig is meg kell húzniuk magukat valahol. Pénzük nincs, így egy lepukkant albérletet szemelnek ki. Életük konfliktusoktól és szatirikus helyzetektől sem mentes. Az Új Színház Zserbótangó című tragikomédiájáról Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló Művész mesélt, aki az egyik színésznőt, Szentmártoni Kamillát alakítja. A másik művészt, Fellegi Klárit, Tordai Teri formálja meg, a főbérlőt, Kocsis Etelkát pedig Bordán Irén játssza.

„A karakterem olyan típus, aki mindennek örül. Közel áll hozzám, bár szerencsére nem lakom albérletben és a befogadó nyilatkozatra sem várok, hogy mehessek a Nyugdíjas Művészotthonba. Ez egy remek szerep” – mesélte Esztergályos Cecília, aki az Új Színház Zserbótangó című tragikomédiájában játssza Szentmártoni Kamillát. Szerepe szerint összeköltözik a Tordai Teri által megformált, szintén nyugdíjas színésznővel, Fellegi Klárival. Főbérlőjüket, Kocsis Etelkát Bordán Irén alakítja.

Esztergályos Cecília, Bordán Irén és Tordai Teri Forrás: Új Színház

„Egy nagyon lepusztult albérletbe költöznek. Nem ez volt a vágyuk, de amíg megkapják a befogadó nyilatkozatot, várniuk kell. Valahol el kell tölteniük az időt. Előtte soha nem játszottak egy színházban, nem ismerik egymást” – folytatta Esztergályos Cecília, aki azt is elárulta, hogy éppen ebből és a két nyugdíjas színésznő rossz anyagi helyzetéből adódóan sok konfliktusra lehet számítani. Az április óta játszott darab bővelkedik szatirikus helyzetekben, nosztalgikus pillanatokban, a két karakter vetélkedik nemcsak egymással, hanem egymás múltjával is. „Nagy cirkuszok, nagy összeveszések várnak a nézőkre. Ilyen az emberi természet, ha két idegen össze van zárva. Nincs pénzük, ilyen feszült helyzetben pedig az ember lemegy a mélységekbe. A lakbért sem tudják rendesen fizetni, ezért pedig a főbérlő háborog” – fogalmazott a Kossuth-díjas színésznő.

Tragikomédia mivoltából adódóan humorra is lehet számítani Forrás: Új Színház

Tragikomédia mivoltából adódóan humorra is lehet számítani, ám Esztergályos Cecília megsúgta, hogy csak az első felvonás első részét érezhetik a nézők vígjátéknak, utána tragédiába fordul át. „Ott éldegélnek együtt, és az egyikük nagyon beteg lesz. Lehet, hogy már alig van neki hátra, kórházba jár, de titkolja. Azt hazudja, hogy meghallgatásokra megy, egyszer csak kiderül az igazság. Valaki meglátja, amikor vizsgálatra vár a folyosón. De a humor akkor is megvan, ha az ember tragikus helyzetbe kerül. Humor nélkül vége van az ember életének” – mosolygott a színésznő.

A darab bővelkedik szatirikus helyzetekben, nosztalgikus pillanatokban, a két karakter vetélkedik, nemcsak egymással, hanem egymás múltjával is Forrás: Új Színház

A próbafolyamatról is faggattuk kicsit. A Zserbótangó rendezője és zeneszerzője Dörner György. Ahogy Esztergályos Cecíliától megtudtuk: korábban partnerként már dolgoztak együtt, és Bordán Irénnel is forgattak együtt korábban. Tordai Terivel pedig a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darab kapcsán találkoztak először. „Mindent kiolvasunk egymás szeméből. Nagyon jó vele játszani” – árulta el a 76 éves művésznő. „Ebben a korban az ember színészként is másként látja a világot. Sokkal megértőbb és odaadóbb vagyok. Fiatalon sok minden volt fontos. Az ember ebben a korban szorgalmas lesz, tanul és 32 ezer dolgot tud egyszerre csinálni. Remek volt velük dolgozni, gondolom, hogy velem is” – nevetett a színésznő. „Ehhez még jön a tolerancia és a megértés, de a legfontosabb a szeretet. Mert ha nincs köztünk szeretet, akkor semmi sincs, nem ér semmit az egész” – tette hozzá Esztergályos Cecília.

A Kossuth-díjas színésznő szerint a nézőt végig izgalomban tartja a darab cselekménye Forrás: Új Színház

A darab nehézségét adta a 89 oldalnyi szöveg, amelyet a két főszereplőnek meg kellett tanulnia. A színésznő azt is elárulta, hogy nem tanulják meg előre a szöveget, a színpadon mozgás közben jobban rögzül. Sőt, Esztergályos Cecíliának kabalája is van az előadások előtt. „Előadás előtti napon elmondom az egész szöveget. A Zserbótangó esetében ez egy kimerítő feladat, 2-3 órát vesz igénybe. De ez kell ahhoz, hogy a színpadon jól érezzem magam” – fogalmazott.

A Kossuth-díjas színésznő szerint a nézőt végig izgalomban tartja a darab cselekménye, ugyanis csak a legvégén derül ki, hogy mi lesz a két színésznő sorsa. „Az legeslegutolsó pillanatig kell várni” – mondta Esztergályos Cecília.

Nincs édesebb, mint a női bosszú: amikor a gyengébb nem visszavághttp://www.life.hu/kult/20181001-noi-bosszu-filmek.htmlMár látható a hazai mozikban a Peppermint: A bosszú angyala című film, amiben a családja megölése után Jennifer Garner képezi ki magát egyszemélyes igazságosztó kommandóvá, hogy így álljon bosszút. Listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb elődeit a mozivászonról. KultOrigoKözlekedési balesetben meghalt Graciano Rocchigianihttp://www.life.hu/kult/20181003-kozlekedesi-balesetben-meghalt-graciano-rocchigiani.htmlKözlekedési balesetben életét vesztette Graciano Rocchigiani, a németek volt félnehézsúlyú profi ökölvívó világbajnoka.Kult--Sztereotípiák nélkül a párkapcsolatokról: jön a Nyitva című film október 18-ánhttp://www.life.hu/kult/20181001-sztereotipiak-nelkul-a-parkapcsolatokrol-jon-a-nyitva-cimu-film-oktober-18an.htmlNégy éve alkot egy párt az anyakönyvvezető és az urológus. Valami kiveszett a kapcsolatukból. Fanni és Bálint úgy döntenek, kipróbálnak valami újat. Mások felé is nyitnak, ám nemcsak a világból fedeznek fel valami újat, hanem önmagukból is. A Nagypál Orsi rendezte film főszerepében Radnay Csillát és Kovács Lehelt láthatják majd a nézők. Érdekesség, hogy a kisebb szerepekben is olyan nevek tűnnek fel, mint Mucsi Zoltán, Lovas Rozi vagy épp Takács Katalin. A színészek meséltek nekünk a forgatás kulisszatitkairól, de a nyitott kapcsolatokról is elmondták a véleményüket. KultOrigoElhunyt Charles Aznavour világhírű francia sanzonénekeshttp://www.life.hu/kult/20181001-elhunyt-charles-aznavour-vilaghiru-francia-sanzonenekes.htmlKilencvennégy évesen elhunyt Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, zeneszerző és színész - jelentette az AFP francia hírügynökség a zenészlegenda sajtószóvivőire hivatkozva, a halálhírt később a kulturális minisztérium is megerősítette. Kult--Marilyn Monroe legelső és legritkább fotóiból tartanak árverést: galériahttp://www.life.hu/kult/20181001-marilyn-monroe-legelso-es-legritkabb-fotoibol-tartanak-arverest-galeria.htmlA világ egyik legikonikusabb személyisége volt Marilyn Monroe színésznő, aki Norma Jeane Mortenson néven látta meg a napvilágot. A legtöbben szőke szépségként emlékeznek rá, ám kezdeti, ritkán látott fotóin még barna hajjal és kirlányos bájjal tündököl. Ezekből a ritka fotókból tartanak most árverést. KultOrigo Meghalt Otis Rush blues zenészhttp://www.life.hu/kult/20180930--meghalt-otis-rush-blues-zenesz-84-eves-volt.htmlA legendás chicagói blues gitáros, Otis Rush 84 éves volt. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.