Houston, baj van! - ezek a legjobb űrutazós filmek

kult film
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban Az első ember, ami Ryan Gosling főszereplésével arról az asztonautáról mesél, aki a világtörténelemben először léphetett a Holdra: Neil Armstrongról. Ennek apropóján listára gyűjtöttük a filmeket, amely legemlékezetesebb módon mutatták be az űrutazást – azokra az alkotásokra koncentrálva, amelyek ezt nem a sci-fik mesevilágában, hanem valódi-valóságos emberi történeteken keresztül tették.

Az igazak (1983)


Ez a 3 óra 13 perc hosszú, igazán epikus történelmi film Tom Wolfe sikerregényéből készült, és azon hadipilótákról mesél, akik még az űrkutatás hajnalán, a NASA megalakulásakor sokszor az életüket kockáztatták az újfajta technikák, vagyis tulajdonkáppen az űrutazás feltételeinek kifejlesztéséért és megteremtéséért. Mindezt ráadásul sztárszereposztással, többek között Ed Harris, Sem Shepard, Scott Glenn és Dennis Quaid közreműködésével.

Apollo-13 (1995)


A valaha volt egyik legismertebb űrutazós film egy valóban megtörtént incidenst dolgozott fel: egy olyan 1970-es expedícióét, amelynek Holdra kellett volna szállnia, de egy oxigéntank felrobbanása miatt még a Főldre való visszatérése is veszélybe került. Ráadásul itt is igazi álomcsapat (Tom Hanks, Gary Sinise, Ed Harris, Kevin Bacon, Bill Paxton) vonult fel színész fronton, a „Houston, baj van!" mondatból pedig szállóige lett azóta.

Űrcowboyok (2000)


Clint Eastwood rendezésében és főszereplésével készült ez a film, amelyben egy Földre zuhanni készülő műhold tragédiáját az egyedül hozzáértő nyugdíjas szakiknak kell elhárítania az űrben, és olyan tudományos pontossággal (na meg szívvel és humorral) dolgozott, hogy a NASA űrhajósai közül sokaknak ez a kedvenc filmje a témában.

Gravitáció (2013)


A Gravitációban a legújabb filmes technikák, elsősorban a 3D adta térélmény, meg persze a hosszú, bravúros snittek segítettél átélni, hogy milyen érzés lehet az űrben lebegni, és aztán ott bajba kerülni. Sandra Bullock lenyűgöző űrbéli túlélőtúráját nézve még azt is elviseltük, ahogyan George Clooney elúszik a semmibe...

Csillagok között (2014)


Christopher Nolan filmje már nem teljesen realisztikus űrmozi, noha csupa olyan eseményt ábrázol, ami a tudopmány mai állása szerint lehetséges — ha nem is mindegyikre vagyunk még képesek. Így válhat egy szinte öngyilkos galaxisközi küldetésből az idő és tér összegabalyodása révén megrendítő erejű mese a szeretetről.

Mentőexpedíció (2015)


Az emberiség következő célpontja az űrben a Mars, komoly expedíciók sora zajlik ennek kapcsán jelenleg is, és rövidesen eljön az az idő, amikor az első ember ráléphet a Naprendszerünk legközelebbi, erre alkalmas bolygójának felszínére is. Utána pedig talán már Mars-állomások is megvalósulhatnak — amit ebben a filmben Matt Damon egyedül, ottfelejtve kénytelen létrehozni, egy olyan történetben, melynek minden elemét a NASA-val egyeztetve valósították meg a filmesek a minél realisztikusabb hatás érdekében.

Az első ember (2018)


Damien Chazalle az amerikai film új csodagyereke: eddigi mindkét rendezésével (Whiplash, Kaliforniai álom) az Oscar-gáláig jutott és műfajokat újított meg, nem mellesleg a nézőket is lenyűgözve. Most Neil Armstrong magánéletén és űrhajósként bejárt útján keresztül meséli el a Hold meghódításának történetét, olyan izgalmas valósághűséggel, aminek révén mi is első embernek érezhetjük magunkat.

Meghalt Ocsovai Gábor, rádióshttp://www.life.hu/kult/20181020-meghalt-ocsovai-gabor-radios.htmlElhunyt 84 éves korában Ocsovai Gábor, a Magyar Rádió örökös tagja, a Gondolat-Jel című műsor szerkesztője, magyar Pulitzer-díjas és Magyar Lajos-díjas újságíró. Kult--Nemes Jeles László nem szívesen mutatná meg legelső filmes próbálkozásáthttp://www.life.hu/kult/20180923-nemes-jeles-laszlo-oscardijas-rendezo-nem-szivesen-mutatna-meg-legelso-filmes-probalkozasat.htmlMindössze tizenhárom éves volt az Oscar-díjas rendező, amikor belekóstolt a filmkészítésbe, azonban ezeket a próbálkozásait nem szívesen mutatná meg a nagyvilágnak.KultOrigo75 éves a mozi egyik legnagyobbja: Robert De Niro legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20180817-75-eves-a-mozi-egyik-legnagyobbja-robert-de-niro-legfontosabb-szerepei.htmlA mai napon ünnepli jubileumi születésnapját Robert De Niro, aki vitán felül a mozi történetének egyik legjelentősebb, legkülönlegesebb és leghíresebb filmsztárja. A hosszú karrierje pedig olyan gazdag, hogy alig lehet leszűkíteni egyetlen listára csak a legnagyobb alakításait is, de mi azért megpróbáltuk. Kult--Rövid betegség után elhunyt Peter Benson angol sorozatszínészhttp://www.life.hu/kult/20180909-rovid-betegseg-utan-elhunyt-peter-benson-angol-sorozatszinesz-fekete-vipera-sztarja.htmlPeter Benson, a Fekete Vipera című sorozat sztárja csütörtökön hunyt el, rövid betegség után.Kult--Akinek minden forgatás életveszély: Tom Cruise legőrültebb kaszkadőrmutatványaihttp://www.life.hu/kult/20180818-tom-cruise-legorultebb-kaszkadormutatvanyai-mission-impossible.htmlMár látható a mozikban az új Mission: Impossible-film, amely többek között ismét azzal híresült el, hogy Tom Cruise micsoda veszélyes akciókat hajt végre benne - és ezeket a forgatáson élesben, dublőr nélkül csinálta meg. Az örökifjú filmsztár nem először művel ilyesmit, mi pedig összegyűjtöttük a legemlékezetesebb eseteket. KultOrigoElhunyt Robert Dix, színészhttp://www.life.hu/kult/20180811-elhunyt-robert-dix-szinesz-83-eves-volt.html83 éves korában elhunyt Robert Dix. A színész olyan filmekben játszott, mint a Tiltott bolygó vagy a Forty Guns, vagy a Cimarron. Legutóbbiért még Oscar-díjra is jelölték. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.