A századfordulós Budapest botrányairól rántja le a leplet Borbás Edina regénye

Krúdy Gyula könyvbemutató Somossy Károly szex Carola Cecília könyv revü mulató Borbás Edina lokál erotika revütáncos Kék Macska botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A századforduló Budapestjének szexbotrányait dolgozza fel Borbás Edina új könyve, a Kék Macska. Az írónő korabeli újságcikkek alapján alkotta meg azt a világot, melyben – ahogy mondta – olyan jó elmerülni. A miniszterek, revütáncosnők és lokálok belügyeiről bőven talált feljegyzéseket, a hiányzó finom részletek megalkotását pedig a fantáziájára bízta.

Valós szexbotrányok, pikáns jelenetek, abszurd helyzetek jelennek meg Borbás Edina MTA SZAB-média-díjas és Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyvírónő új regényében, amely a boldog békeidők Budapestjére repíti vissza az olvasókat. A mulatók és lokálok budapesti fellegvárában, az Orfeumban és a Király utcai Kék macskában mindenki a díszes ajtókon kívül hagyta az erkölcsöt. A könyv egyik főszereplője Somossy Károly, akiről úgy tartják, ő tanította meg Budapestet mulatni, ő tette a magyar fővárost Európa egyik „bulifővárosává” a századforduló idején. A magát konzervatívnak tartó írónő elárulta, hogy a kutatás alatt olykor olyan megbotránkoztató történeteket feldolgozó cikkekbe botlott, hogy a lelkiismerete azt diktálta: finomítson az olvasottakon. És bár rengeteg a valós történet és szereplő, Borbás Edina hagyta, hogy a fantáziája is szabadon szője a szálakat, így a hézagokat ő maga töltötte ki. A több szálon futó regényből a csütörtöki bemutatón Faragó András színművész és Csősz Boglárka színésznő olvastak fel. Az írónőt Szabados Ágnes műsorvezető, riporter kérdezte.

Borbás Edina Forrás: Álomgyár Kiadó

„Majdnem fél szemmel írtam ezeket a részeket, hiszen vannak benne olyan intim jelenetek, amiket egy konzervatív típusú ember elolvas, de nem ír meg. Ám úgy gondoltam, ez a téma igényli azt, hogy a komfortzónámból kilépjek és finoman, de teljesen leplezetlenül írjak erről” – mesélte a Life.hu-nak Borbás Edina a Kék Macska bemutatóján. Hozzátette: bár a könyvre jellemző a fülledt erotika a korabeli lokáléletből adódóan, a legbujább jelenetekhez mégis a kellő óvatossággal közelített.

Nem volt ez máshogy akkor sem, amikor Vay Sándor Sarolta történetét olvasta, majd írta meg. A grófnőként született író, újságíró ugyanis férfiként élt, két nővel is házasságot kötött. Csak akkor derült ki valódi neme, amikor egyszer őrizetbe vették csalás miatt. „Belőle nem lett főszereplő, de mégis olyan megdöbbentő, olyan színes történet, amire azt mondtam, hogy ez nem maradhat ki a könyvből. Hiszen két házasság után derült ki, hogy nő. Ott is belementem a szexualitásba, mert elgondolkodik az ember, hogy ezt hogyan lehet megoldani. Hogy nem veszi észre a partner az intim pillanatokban? Nem száz százalékosan bontottam ki, de belementem a témába” – árulta el Borbás Edina. Hozzátette: a porosz államminiszter botrányával kapcsolatos történeten még egy kicsit finomított is, mert olyan ledér a történet, hogy ma már szinte nehéz elhinni, hogy ilyesmi megeshetett egy mulatóban.

A könyvbemutatón Faragó András színművész és Csősz Boglárka színésznő olvastak fel Forrás: Álomgyár Kiadó

A romantikus kalandregény egyik szálát egy korabeli hirdetés ihlette, melyben egy Amerikába emigrált ügyvéd kereste Magyarországon maradt rokonát, hogy rá hagyhassa a vagyonát. Mindössze annyit tudott róla, hogy szakácsnő. És bár Borbás Edina nem találta meg, hogy ennek a történetnek mi lett a vége, a könyv eseménysorába mégis be tudta építeni. Ő maga adott ezeknek az alakoknak befejezést.
„Felöltöztettem ezeket az embereket a saját elképzelésem szerint” – mondta az írónő, amikor arról kérdeztük, mennyire engedte, hogy a fantázia kiegészítse a rövid, történelmi újságcikkeket és tényeket. A Kék Macskában Somossy Károly és Vay Sándor Sarolta mellett megjelenik még például a kor dívája, Carola Cecília, valamint Krúdy Gyula is.

Borbás Edina regénye, a Kék Macska Forrás: Álomgyár Kiadó

„Ekkor sem történtek mindennap ilyen botrányok. Én egy mesében összefoglaltam azt, ami ebben a korszakban előfordult” – fogalmazott Borbás Edina, aki azt is megsúgta az egybegyűlteknek, hogy szeretné, ha a könyvből filmsorozat készülne. Jelenleg ezen dolgoznak.

Elhunyt Katherine MacGregor, A farm, ahol élünk színésznőjehttp://www.life.hu/kult/20181115-elhunyt-katherine-macgregor-a-farm-ahol-elunk-szinesznoje.htmlMagyarországon is százezrek rajongtak A farm, ahol élünk című sorozatért. Harriet Oleson csípős nyelvű karakterét Katherine MacGregor alakította. A színésznő kedden elhunyt. KultThinkstockAz ajándék ereje: megható karácsonyi reklámot készített a John Lewis Elton John főszereplésévelhttp://www.life.hu/kult/20181115-meghato-karacsonyi-reklamot-keszitette-a-john-lewis-elton-john-foszereplesevel.htmlA John Lewis minden évben elképesztően megható karácsonyi reklámfilmet forgat, a mostani sem okozott csalódást: az ajándék erejét mutatják be a kisfilmben. KultOrigoProgramajánló: november közepérehttp://www.life.hu/kult/20181114-programajanlo-november-kozepere.htmlDisznótoros, pálinka, művészet: így kell élni! KultOrigoKulka János visszatér a képernyőre a Bogaras szülőkbenhttp://www.life.hu/kult/20181113-kulka-janos-visszater-a-kepernyore-a-bogaras-szulokben.htmlCsákányi Eszter férjét alakítja a Bogaras szülők című sorozatban Kulka János. A színész 2 éve kapott stroke-ot, folyamatosan dolgozik azon, hogy az afáziás beszédzavar minél kevésbé nehezítse a mindennapjait. Már láthattuk a filmvásznon, most pedig a tévéképernyőn tér vissza. Kult--A Hősök terén ad ingyenes koncertet Stinghttp://www.life.hu/kult/20181113-a-hosok-teren-ad-ingyenes-koncertet-sting.htmlMagyarországra érkezik Sting és Shaggy, akik közös koncertet adnak majd a Hősök terén. Az esemény ingyenes lesz, így bárki meghallgathatja őket. A két zenész a hatoslottó 30. születésnapja alkalmából érkezik hazánkba. Kult--Elhunyt Stan Lee, a legendás képregényalkotóhttp://www.life.hu/kult/20181112-elhunyt-stan-lee-a-legendas-kepregenyalkoto.htmlKilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregény alkotója a lánya tájékoztatása szerint hétfőn hunyt el Los Angelesben. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.