A varázsfuvolától a Bohém rapszódiáig: zenészéletek a filmvásznon

film mozi zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy sikerrel fut a hazai mozikban (is) a Queen legendás énekese, Freddy Mercury életéről szóló film. A Bohém rapszódia kapcsán pedig összegyűjtöttük, szerintünk kik voltak azok a zenészek, akik nemcsak a dalaik, de a sorsukat elmesélő alkotások révén is elkápráztattak minket.

Wolfgang Amadeus Mozart – Amadeus (1984)

Noha a legtöbb zenész életrajzi film rock- és popsztárokról szól, azért nem hiányoznak a zsánerből a klasszikus zene nagy alakjai sem. Mozart ráadásul olyan volt a maga korának, mint egy igazi rocksztár: öntörvényű, megbotránkoztató életvitelű, tragikusan rövid sorsú géniusz. Az ő és Salieri vetélkedését középpontba állító filmjével pedig Milos Forman minden idők egyik legnagyszerűbb művét alkotta meg a témában – és a témától függetlenül is.

Charlie Parker – Bird: Charlie Parker élete (1988)

A komolyzene felől a dzsessz felé haladunk, aminek valaha élt egyik legnagyobb hatású alakja volt a Bird, azaz „Madár” becenévre hallgató Charlie Parker szaxofonos. A forradalmi zenei munkásságához pedig nem kevésbé mozgalmas élet társult: amikor mindössze 34 évesen elhunyt, a halottkém 50–60 évesnek becsülte. Hogy miért alakult ez így, többek között azt is megtudhatjuk a dzsesszrajongó Clint Eastwood rendezte remek filmből.

Jim Morrison – The Doors (1991)

Val Kilmer fiatalon még megdöbbentően hasonlított Jim Morrisonra, de nem csak emiatt és a rengeteg Doors-szám révén lett jó ez a film. A rendező Oliver Stone emlékezetesen ragadta meg egy enyhén szólva is ellentmondásos személyiség sorsának fontos pillanatait – vele pedig egy legendás zenei korszak hangulatát is egyben.

Ray Charles – Ray (2004)

Bő tíz évvel ezelőtt nagyon divatba jöttek a 20. század második felének híres zenészeiről szóló filmek — valószínűleg ekkorra telt el annyi idő a rock an droll hőskora óta, hogy már a mitikus múlt részei lettek ezek az élettörténetek. A széria egyik legkiemelkedőbb darabját a Ray Charles kalandos életéről szóló film szállította, melynek főszerepe még az Oscart is elhozta Jamie Foxx számára — az Amerikai Filmakadémia mindig is imádta az életrajzi mozikat és a fizikailag korlátozott karaktereket egyaránt.

Johnny Cash – A nyughatatlan (2005)

A Ray után egy évvel ismét egy zenész életrajzi film volt az Oscar-gála egyik főszereplője: Joaquin Phoenix olyan élethűen játszotta el Johnny Casht (még a filmben hallható dalokat is ő maga adta elő), hogy az igazán díjat ért volna, ám végül helyette Philip Seymour Hoffman vihette haza a szobrot (szintén megérdemelten). Reese Witherspoon viszont díjra is váltotta a jelölését Johnny Cash feleségének szerepében, és a film maga is legalább annyira szólt kettejük életen át tartó viharos kapcsolatáról, mint a sztár zenei karrierjéről.

Edith Piaf – Piaf (2007)

Egy színésznek mindig rendkívül nehéz és egyben hálás feladat egy ilyesfajta életrajzi film, hiszen nagyon közismert figurák bőrébe kell belebújniuk, ami ha jól sikerül, garantált az elismerés. Pláne, ha mondjuk az európai és francia mozi egyik legtündöklőbb szépsége, Marion Cotillard változik át a külsejében csúnyácska, de hangjában és lelkében annál gyönyörűbb sanzonénekessé, Edith Piaffá.

Freddy Mercury – Bohém rapszódia (2018)

November eleje óta játsszák a hazai mozik a Bohém rapszódiát, amely Queen-dalokkal telepakolva világszerte meghódította a mozinézők szívét. A főszereplő Rami Malek itt is elképesztő átalakulást hajt végre egy olyan excentrikus, egyben kiismerhetetlen karakter bőrébe bújva, mint Freddy Mercury. A történet a zanzibári gyerekkortól a nemzetközi rocksztárságon át az AIDS okozta tragikus halálig követi végig Mercury alakját – igazán mozivászonra kívánkozó sztori.

Tordai Teri: A mozivászontól a színházhoz vezető útighttp://www.life.hu/kult/20181106-tordai-teri-interju-a-zserbotango-kapcsan-filmekrol-szinhazrol.htmlTordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Már egészen fiatalon filmezni kezdett, számos külföldi filmben játszott főszerepet, sőt néhány évig a német nyelvterület legnépszerűbb sztárjai közé tartozott. Hogy hogyan kanyarodott a filmvászontól mégis a színpadi deszkák felé, ő maga meséli el. KultFotó: Mudra László - Origo5 film és sorozat, amit vétek lenne kihagynod novemberbenhttp://www.life.hu/kult/20181119-novemberi-film-es-sorozat-premierek.htmlRovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amiket szerintünk mindenképpen érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát november legjobban ajánlott filmjei és sorozatai! KultOrigoGyilkosság történt a Muskotály utcábanhttp://www.life.hu/kult/20181119-brutalis-fejszes-gyilkossag-tortent-egy-budai-kis-utcaban-85-evvel-ezelott.htmlBrutális fejszés gyilkosság történt egy budai kis utcában 85 évvel ezelőtt. Egy jó nevű család egyik tagját ölték meg, aki egy neves, Kossuth-díjas vegyész professzor első felesége volt. Hamar kiderült, ki tette, de az a mai napig nem világos, miért támadt rá asszonyra, aki nagyon szerette őt. KultOrigoRichter Anna-gyilkosság: Elvágták a kislány torkát a Czuczor utcábanhttp://www.life.hu/kult/20181018-richter-annagyilkossag.html1913. február 17-én meggyilkoltak egy gyereket a mai Fővám térhez közel. A gyilkos elvágta a nyakát és kirabolta a lakást. Amikor kiderült ki tette, a tömeg puszta kézzel akart végezni vele, de a nyomozók megmentették a lincselőktől és bíróság elé állították. Mindenki arra számított, hogy felakasztják. A 100 évvel ezelőtti hírekben olvasható kiemelt ügy, a Richter Anna-gyilkosság az egész országot megrázta. KultOrigoVan recept a testi elhidegülés visszafordítására?http://www.life.hu/kult/20181018-nyitva-cimu-film-kapcsan-a-testi-elhidegelesrol-beszelgettunk-a-szereplokkel.htmlÓhatatlan, hogy még a legjobb házasságban is kihűl a hitvesi ágy? Elkerülhetetlen, hogy két ember, akik szeretik egymást, a hosszú évek alatt elhidegüljenek egymástól? A megcsalás előbb-utóbb felüti a fejét egy kapcsolatban? KultOrigoA történelem leghíresebb esküvői – Viktória királynő és az első fehér menyasszonyi ruhahttp://www.life.hu/kult/20181003-viktoria-kiralyno-albert-herceg-es-az-elso-feher-menyasszonyi-ruha.htmlSorozatunkban felelevenítjük minden idők legnevezetesebb, legkülönlegesebb, legnagyobb érdeklődést kiváltó esküvőinek történetét — a régmúlttól egészen napjainkig. A mostani részben egy angol királynő és az ő szokatlan, divatteremtő menyasszonyi ruhája játssza a főszerepet. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.