Ma is élnek olyan emberek, akiknek a feje a Neander-völgyiekére hasonlít

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Federico Gambarini -
agy Neander-völgyi ember genetika fej képesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Max Planck Intézet friss kutatása arról számol be, hogy még mindig élnek olyan emberek, akiknek fej- és agyformája a Neander-völgyiekére emlékeztet. 

Kevesen gondolnák, de az utóbbi évek felfedezéseiből tudható, hogy a kihaltnak hitt Neander-völgyi DNS még ma is megtalálható az emberiségben. Kiderült, hogy a Neander-völgyiek és a modern ember párosodtak egymással, így vannak olyan emberek, akik génállományának 2 százaléka is a kihalt emberfajtól származik.

A lapított fejforma sok embernél jelen lehet Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Federico Gambarini

Az Index cikke szerint a Max Planck Intézet kutatásából kiderült, milyen hatása van a génnek. A klasszikus fej- és agyforma felfedezhető náluk. Ennek kiderítésére 4500 európai emberről készült MRI-felvételt használtak. Ezért két gén, az UBR4 és a PHLPP1 felelősek. Ezek a gének a tanulásra és a koordinációs képességekre lehetnek hatással, ám a kutatók hangsúlyozták, hogy a kognitív képességekre nem.

5 film és sorozat, amelyet vétek lenne kihagynod decemberbenhttp://www.life.hu/kult/20181214-sorozatok-decemberre-szokes-dannemorabol-mary-poppins-visszater-mirai-lany-a-jovobol.htmlRovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amelyeket szerintünk mindenképp érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát december ajánlott filmjei és sorozatai! KultOrigoGyász, vagányság, szerelem, új élet: a filmvászon legemlékezetesebb özvegyeihttp://www.life.hu/kult/20181214-a-filmvaszon-legemlekezetesebb-ozvegyei.htmlMár játsszák a hazai mozik a Nyughatatlan özvegyek című remek filmet, amelyben a bűnöző férjeik halála után egy csapatnyi nőnek kell összefognia, és elintézni a dolgokat a férfiak helyett. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a filmvászon azon özvegyeit, akiknek a történeteit máig nem feledjük. KultOrigoElhunyt Sondra Locke Oscar-díjra jelölt színésznőhttp://www.life.hu/kult/20181214-elhunyt-sondra-locke-az-oscardijra-jelolt-szineszno.htmlSzívleállás következtében elhunyt Sondra Locke Oscar-díjra jelölt színésznő. Emlő- és csontrákban szenvedett. Kult--Az Országos Mentőszolgálat elképesztően vicces karácsonyi videót készítetthttp://www.life.hu/kult/20181214-az-orszagos-mentoszolgalat-elkepesztoen-vicces-karacsonyi-videot-keszitett.htmlPoénos videóval rukkolt elő az Országos Mentőszolgálat. Azok, akik mindennap azon dolgoznak, hogy életeket mentsenek, most megmutatták, milyenek, amikor lazítanak néhány percet és ünnepi hangulatba kerülnek. Ha nehezen telik a pénteki munkanap, ez garantáltan felvidít. KultFotó: Szabó Gábor - OrigoKilenc kalapácsütéssel végeztek Kecskemét híres borkereskedőjévelhttp://www.life.hu/kult/20181212-kilenc-kalapacsutessel-vegeztek-kecskemet-hires-borkereskedojevel.htmlEgy vonaton támadták meg Steinherz Rudolfot 87 évvel ezelőtt. Még élt, amikor rátaláltak, így tudott segíteni a nyomozásban. Legalábbis a detektívek ezt hitték, de amikor kiderült, hogy az áldozat múltja sokkal sötétebb és több titkot rejt, mint a halálának körülményei, számolniuk kellett azzal, hogy a borkereskedő félrevezette a hatóságot. A kalapácsos gyilkos utáni, meglepő fordulatokban bővelkedő hajsza igazi kiemelt ügynek számított a korabeli médiában, amelyről hónapokig cikkeztek a napilapok. KultOrigoFodor János legendás riporter ma már igyekszik több időt szánni a családjárahttp://www.life.hu/kult/20181212-fodor-janos-legendas-riporter-ma-mar-igyekszik-tobb-idot-szanni-csaladjara.htmlAz ország kedvence volt a legendás riporter, Fodor János. Amikor eltűnt a képernyőről, megalapította a Bézs Rádiót, amelynek főszerkesztője és a műsorvezetője is volt. Ma már 65 éves, még mindig dolgozik, de egyre több időt szakít gyermekeire és négy unokájára. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.