Ezek a valódi bűnbandák olyan rablásokat követtek el, amelyek filmbe illőek

film rablás bűnbanda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valami oknál fogva, míg a legtöbben elítéljük a mások értékeit erőszakkal eltulajdonító bűnözőket, a róluk szóló sztorikat annál érdekesebbnek találjuk. Rengeteg film és sorozat készült már ebben a témában, most azonban olyan bandák és történetek következnek, amik nem a képzelet, hanem a valóság szülöttei. Hihetetlen, de ezek tényleg megtörténtek.

A XVIII. század rabló amazonjai

A kizárólag hölgyekből álló banda az erősen férfiak uralta 1700-as évek végén kezdett tevékenykedni, a tagok pedig épp ebből kovácsoltak előnyt. Akkoriban ugyanis senki sem számított arra, hogy nők is képesek szervezett bűnök elkövetésére.

Kizárólag hölgyekből állt a „Negyven elefánt" nevű banda (Illusztráció) Forrás: Photo12/Fine Art Photographs/AFP

A „Negyven elefánt" banda erre igencsak rácáfolt, ugyanis összedolgozva könnyedén és gyorsan ki tudtak üríteni bármilyen ékszer- vagy ruhaüzletet.

Annyira jól ment nekik, hogy egyik csinos, de annál inkább halálos vezetőjük, Maggie Hill, gyémántberakásos gyűrűkkel fegyverezte fel magát az esetleges ökölharcokra.
Ugyan végül férfiakat is befogadtak a szervezetbe, nekik kizárólag alsóbbrendű, kiszolgáló feladatok jutottak. A banda egyébként több generáción keresztül, egészen az 1950-es évekig működött, főleg Londonban és környékén.


A híres Butch Cassidy és bandája

Butch Cassidy a dinamitfüstös vadnyugat egyik leghírhedtebb bandavezére volt. Rengeteg bankrablás fűződik nevéhez,

a leghíresebb akciója azonban mind közül az 1899-es vonatrablás volt.


Bandája, a „Hole in the Wall Gang" két tagja vasúti dolgozóknak álcázta magát, és megállították a vonatot. Ezután a többiek szó szerint kirobbantották az egyik kocsiból a széfet, végül pedig – az akkori értéken – 50,000 dollárral távoztak lóháton. A síneket is felrobbantották, ezzel nehezítve meg az üldözők dolgát, menekülő útjukon pedig pihent lovak várták őket időnként.
Évek múltán is sokan fizettek megpörkölődött szélű bankjegyekkel, amik a legenda szerint ebből a rablásból származtak.
Cassidy élete a filmkészítőket is megihlette, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök 1969-ben jelent meg, cselekménye természetesen nem mindenben fedi a valóságot.

Butch Cassidy híres vonatrablását megfilmesítették 1969-ben Forrás: Collection Christophel/Twentieth Century Fox Film Corporation/Campanile Productions

A vén szélhámosok

Ez a történet nem is olyan régen, 2015 márciusában történt.

Hét férfi, akik összesen 443 évesek voltak (igen, az átlagosan 63), behatoltak a Hatton Garden értékmegőrzőbe,

és 6 milliárd forintnyi nemesfémmel, ékszerrel, gyémánttal és készpénzzel távoztak. Három évig tervezték az akciót a 76 éves Brian Reader vezetésével, végül egy liftaknából fúrtak át egy fél méter vastag betonfalon, így jutottak be a széfterembe.
Az elkövetőket végül sikeresen elfogták a hatóságok, a szajré nagy része azonban nem került elő.

Orosz hackerek

Manapság egyre többet hallani az internetes bűnözésről, ennek a sztorinak a filmekből már jól ismert hackerek állnak a középpontjában. Az orosz társulat 2014 és 2016 között tevékenykedett, a számítógép mögül raboltak. A dolog pikantériáját az eljárás kifinomultsága adja, ugyanis nem egyszerűen a pénzügyekbe nyúltak bele közvetlenül:

először a kamerarendszerekbe szereztek betekintést, és hosszasan tanulmányozták a pénz online és offline áramlását,

a biztonsági eljárásokat és mindezek kiszámítható, gyenge pontjait.
Fiktív számlákra helyeztek át összegeket, de volt, hogy ATM-eket programoztak át, hogy azok készpénzt adjanak ki. Annak érdekében, hogy ne keltsenek túl nagy feltűnést, minden alkalommal „kisebb" összegeket emeltek el, bár így is volt 80 millió fontos akciójuk. A két év alatt 30 ország körülbelül 100 bankja került sorra, összesen pedig 650 millió font értékű kárt okoztak.

Az orosz hackerek 2014 és 2016 között tevékenykedtek, a számítógép mögül raboltak (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

A Rózsaszín Párducok

Adott négy férfi, akik

nőnek öltözve besétálnak egy ékszerboltba, és 85 millió fontot érő zsákmánnyal távoznak.

Egy ilyen sztorit elsőre inkább a képernyőkön tudnánk elképzelni, de mint minden, listánkon szereplő történet, ez is igaz. Ezt az akciót a vélhetőleg Szerbiából származó Rózsaszín Párducok tagjai követték el még 2008-ban, az áldozat pedig egy Harry Winston's üzlet volt. Az urak egész egyszerűen beterelték a vásárlókat és a személyzetet az egyik sarokba, és sorra betörték az ékszereket védő üvegeket. És ez még csak egy a számos rablás közül, amit a szervezet nevéhez kötnek.

Ha érdekel egy hasonlóan izgalmas, az alvilág minden szegletét felvonultató történet, ami ráadásul egy kultikus film alapján készült, nézd a Blöff második évadának premierepizódjait január 24-től minden csütörtökön 22:55-kor a VIASAT6 műsorán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.