10 film, amit nagyon várunk 2019-ben

film újdonság mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már nemrégiben összeszedtük az előző év filmes kedvenceit, itt az ideje az előretekintésnek is – főleg, hogy 2019 izgalmas évnek ígérkezik a moziban, már az első heteiben is. Így hát listára gyűjtöttük azokat a (lehető legkülönfélébb) filmeket, amelyek kedvéért mi biztosan be fogunk ülni idén a nézőtérre, és azt is megmondjuk, melyikre miért lesz érdemes.

A kedvenc hazai bemutató: február 7.

Yorgos Lanthimos rendező már eddig is több mint figyelemre méltó alkotónak számított, de az olyan filmjei, mint A homár vagy az Egy szent szarvas meggyilkolása inkább a művészmozik közönségét varázsolták el a titokzatos szimbolikájukkal és a fojtogató hangulatukkal. Ehhez képest az új filmje tele van sztárokkal, 10 Oscar-díjra jelölték, és egy 18. századi angol királynő körüli személyi-udvarhölgyi-szerelmi ügyek állnak a középpontjában, persze egyedi módon. Hogy ne lennénk rá ezek után nagyon kíváncsiak?

Hidegháború hazai bemutató: február 14.

Ha már Oscar: rendkívül ritka, hogy egy idegen nyelvű film nemcsak a saját kategóriájában, de a főbb díjakért is versenyben van a hollywoodi vetélytársakkal, és a lengyel Paweƚ Pawlikowski (Szerelmem nyara, Ida) fekete-fehér filmje a legjobb rendező és a legjobb operatőr díjára is jelölést kapott. Ráadásul már nem is kell sokat várnunk erre a történelemmel és zenével átitatott, kelet-európai szerelmi történetre.

Zöld könyv – Útmutató az élethez hazai bemutató: február 21.

Peter Farrelly korábban olyan, altesti humorral gyakran operáló vígjátékok rendezőjeként lett ismert, mint a Dumb és Dumber vagy a Keresd a nőt!, most viszont készített egy komoly filmet is, és minden eddigi visszajelzés alapján remeket. Ráadásul két szuper színésszel a főszerepben: Viggo Mortensen egy olyan olasz–amerikai kidobóembert játszik a filmben, aki elszerződik a Mahershala Ali alakította fekete zongorista sofőrjének – miközben utóbbi a hatvanas évek faji szegregáció sújtotta déli államaiban turnézik.

Bosszúállók: Végjáték hazai bemutató: április 25.

Igen, tudjuk, hogy túl sok manapság a moziban a folytatás és a szuperhősös képregényfilm, de a Bosszúállók nagy-nagy, sok filmet összegző kalandjának második felvonása akkor is eseményszámba megy, és az első rész alapján a minőségre sem lesz panasz. Ráadásul alig várjuk, mi lesz a következménye végül Thanos csettintéseinek, és kiktől kell majd elbúcsúznunk a folytatásban a kedvenc hőseink közül.

Rocketman hazai bemutató: június 6.

Valami olyat várunk a Rocketmantől, hogy 2019 Bohém rapszódiája legyen, és erre meg is van minden okunk. Egyrészt ugyanabban a korszakban játszódik, egy hasonlóan karizmatikus, különleges és közismert zenész (Elton John) életét véve alapul, és ráadásul az a Dexter Fletcher (Eddie, a sas) rendezte, aki Bryan Singer kirúgása után a Queen-filmet is befejezte.

Oroszlánkirály hazai bemutató: július 18.

Egy generáció óriási kedvence volt rajzfilmes formában, és most egy másik generációé lehet egy új verzióban: a klasszikus Disney-mese a stúdió legújabb üzletpolitikájához igazodva, sok társához hasonlóan, „élő szereplős” módon kel életre – reméljük, a varázsa ettől még megmarad.

Once Upon a Time in Hollywood hazai bemutató: augusztus 8.

Quentin Tarantino. Leonardo DiCaprio. Brad Pitt. Al Pacino. Ez kapásból négy olyan ok, ami miatt eleve kötelező néznivaló lenne a Once Upon a Time in Hollywood, de ráadásul ez lesz Tarantino első olyan filmje is, amely megtörtént eseményeken alapul, méghozzá a hatvanas évek hírhedt kaliforniai Manson-gyilkosságain.

Joker várható hazai bemutató: október

Jack Nicholson és Heath Ledger filmtörténeti jelentőségű és Jared Leto ambiciózus, de félrement alakítása után egy újabb fantasztikus színész ölti magára a színes és őrült mosolyt, hogy Batman legnagyobb ellenfelét eljátssza. A Joaquin Phoenix-féle változat ráadásul a hírek szerint teljesen más megközelítést fog alkalmazni, mint az elődei.

Star Wars IX. várható hazai bemutató: december

Az utolsó film, amelyben a Skywalker család története áll a középpontban: ezt ígéri a Lucas film (és az azt tulajdonló Disney stúdió), és ha ennek az ígéretnek az örökké tartó érvényében nem is vagyunk biztosak, az bizonyos, hogy egy olyan történet fog lezárulni idén év végén a kilencedik epizóddal, ami alaposan meghatározta az elmúlt évtizedekben azt, amit mozinak nevezünk. Ezt pedig látnunk kell.

The Irishman várható netes bemutató: 2019 második fele

Quentin Tarantino mellett egy másik kultrendező, Martin Scorsese is olyan filmmel jelentkezik idén, ami mintha az egész munkásságának „best of” összegzése lenne: nemcsak a benne szereplő sztárok mennyiségét tekintve (Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci újra együtt), de a maffiamozi műfajához való visszatérésben is. A The Irishman másik érdekessége, hogy a Netflix égisze alatt készült, azaz a netes tartalomszolgáltató felületén fog debütálni, egyelőre rejtélyes időpontban.

Amikor a szer nem ereszt: a legsúlyosabb filmek a drogfüggésrőlhttp://www.life.hu/kult/20190128-a-legsulyosabb-filmek-a-drogfuggesrol.htmlJanuár végétől játsszák a hazai mozik a Csodálatos fiú című filmet, ami megtörtént eset alapján mesél egy kábítószerfüggő fiatal esetéről, a szülői nézőpontot is bemutatva. Ennek apropóján összegyűjtöttük a téma legemlékezetesebb filmjeit, amelyek ugyanolyan hatással voltak ránk, mint a drog a főhőseikre. KultOrigo20 érdekesség a filmvászon leghíresebb bokszolójáról, Rockyrólhttp://www.life.hu/kult/20190122-20-erdekesseg-a-rocky-cimu-filmrol.htmlMár látható a mozikban a Creed II. című film, amelyben Sylvester Stallone immár nyolcadik alkalommal játssza el Rockyt – ráadásul a saját bevallása szerint utoljára. Így nem is találhattunk volna megfelelőbb alkalmat arra, hogy összegyűjtsünk egy nagy adag érdekességet a valaha volt leghíresebb mozis bokszolóról. Kult--Nicolas Cage 55 éves: egy különleges filmsztár legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20190110-nicolas-cage-55-eves-szerepei-a-multbol.htmlMost töltötte be jubileumi születésnapját Nicolas Cage, aki az egyedi kisugárzásával és szuggesztív tekintetével számos különféle szerepet és filmet tudott már emlékezetessé tenni — és noha a karrierje az utóbbi években inkább a félresikerült szerepválasztásokról híres, így is csak nagyon nehezen tudtuk leszűkíteni a legemlékezetesebb alakításait összegyűjtő toplistánkat. KultOrigoEgyedi Artúr rejtélyes halála - A mosdóra akasztva találták meg a versenyistállósthttp://www.life.hu/kult/20181206-egyedi-artur-rejtelyes-halala.htmlKözel száz évvel ezelőtt az egész ország egy krimibe illő esetről beszélt. Szokatlan körülmények között találtak rá az Egyedpusztán lévő uradalom 67 éves urára. Már a ravatalon feküdt Egyedi Artúr a szerettei gyűrűjében, amikor a detektívek ellepték a Kerepesi temetőt és lefoglalták a testét. Hiába ámultak és kiabálták a rokonok, hogy ez kegyeletsértés, a törvénynek engedelmeskedniük kellett. KultOrigoGyilkosság történt a Muskotály utcábanhttp://www.life.hu/kult/20181119-brutalis-fejszes-gyilkossag-tortent-egy-budai-kis-utcaban-85-evvel-ezelott.htmlBrutális fejszés gyilkosság történt egy budai kis utcában 85 évvel ezelőtt. Egy jó nevű család egyik tagját ölték meg, aki egy neves, Kossuth-díjas vegyész professzor első felesége volt. Hamar kiderült, ki tette, de az a mai napig nem világos, miért támadt rá asszonyra, aki nagyon szerette őt. KultOrigoA varázsfuvolától a Bohém rapszódiáig: zenészéletek a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20181127-zeneszek-a-filmvasznon.htmlNagy sikerrel fut a hazai mozikban (is) a Queen legendás énekese, Freddy Mercury életéről szóló film. A Bohém rapszódia kapcsán pedig összegyűjtöttük, szerintünk kik voltak azok a zenészek, akik nemcsak a dalaik, de a sorsukat elmesélő alkotások révén is elkápráztattak minket. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.