Föld Órája 2019: Varga Livius már lépett! Mutass példát te is!

húsevés hús környezet környezetvédelem Föld órája Föld bolygó Varga Livius energiatakarékosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ legnagyobb önkéntes civil akcióján, a WWF által indított Föld Óráján idén is emberek milliói fejezik ki szeretetüket és elkötelezettségüket bolygónk iránt. A több mint 10 éve tartó kezdeményezés 2019-ben mindenkit arra buzdít, hogy példát mutasson tetteivel. A hazai főszervező, a WWF Magyarország idén egy négy hétig tartó kihívássorozatot indít, amelynek résztvevői amellett, hogy hozzájárulnak környezetük és a természet megóvásához, Lumenet energiatakarékos csomagot nyerhetnek. A kihíváshoz csatlakozik Varga Livius, a Quimby együttes frontembere is.

Rekordév lesz az idei a Föld Órája szempontjából: 2019-ben több mint 180 ország vesz részt a kezdeményezésben, hogy felhívják a figyelmet a természet megóvásának és a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára, és mindenkit cselekvésre buzdítsanak. „Az akció eredetileg egy szimbólum köré épül, amelynek lényege, hogy 60 percre kihunynak a Föld fényei: lekapcsolnak az ikonikus épületek és elsötétülnek az otthonaink. Az akció valódi jelentősége azonban nem abban rejlik, hogy ebben az egy órában, március 30-án 20.30 és 21.30 között mit teszünk, hanem hogy a Föld Ünnepén túl milyen tettekkel óvjuk környezetünket. Kenyában például 2030-ig egymilliárd facsemete elültetésével vállalták, hogy helyreállítják az erdőirtást, Malajziában petíciót indítanak azért, hogy a tigrisek megóvása nemzeti szinten napirendre kerüljön” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Indonéziában 5 millió fiatalt szeretnének ösztönözni a zöld életmód elsajátítására, Ecuador fővárosában, Quitóban a műanyagmentességről szóló törvény bevezetését sürgetik, Finnország pedig az ország lakosságának több mint egynegyedénél kívánja elérni, hogy fenntarthatóan étkezzen. 2018 óta megújult a Föld Órája üzenete: „Kapcsolódj a Földhöz!”, a fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll.

Varga Livius is csatlakozik a Föld Órája programhoz Forrás: WWF Magyaroszág

Az elmúlt évtizedben milliók vettek részt az éghajlatváltozással és a természeti problémák megoldásával kapcsolatos kezdeményezésekben, figyelemfelhívó akciókban. A Föld Órája olyan eredményekhez járult hozzá, mint például egy 3,5 millió hektáros tengeri védett terület létrehozása Argentínában, egy 2700 hektáros „Föld Órája-erdő” kialakítása Ugandában vagy a tengerek és erdők védelmét célzó új jogszabályok bevezetése Oroszországban.

A WWF egyik felmérése szerint azonban – amelyet a világ tíz, biológiailag legsokszínűbb országában készített – az emberek csupán 40 százaléka lát összefüggést a természeti értékek és az olyan alapvető emberi szükségletek között, mint az élelem, az ivóvíz és a tiszta levegő. Fontos tehát hangsúlyoznunk, saját jövőnk függ attól, hogyan bánunk a környezetünkkel.

Bárki példát mutathat

A WWF Magyarország idén szintet lép a 2018-ban indított kihívások terén. „Négy héten keresztül – március 5. és 31. között –, hetente más-más kategóriában teszünk közzé a természet megóvását és a fenntartható életmódot támogató mindennapi tippeket, és arra kérjük a lakosságot, hogy válasszák ki közülük azokat, amelyeket a leginkább be tudnak illeszteni az életükbe. Így kis erőfeszítéssel, de mégis sokat tehetünk közvetlen környezetünkért és az egész bolygóért” – folytatta Antal Alexa. Aki szeretne részt venni az akcióban, annak nincs más dolga, mint #földórája2019 hashtaggel nyilvános posztban feltölteni egy képet Facebook- vagy Instagram-oldalára arról, ahogy épp a kihívást teljesíti. Jöhetnek a fotók húsmentes ételekről, biciklizésről vagy akár arról, ahogy vászonzsákot használunk bevásárláskor nejlonzacskó helyett. Így tetteivel bárki példát mutathat barátainak, családtagjainak és a világnak. Az első héten a fenntartható étkezés kategóriájában választhatunk magunknak kihívást – vagy teljesíthetjük akár az összeset –, a második hét a fenntartható háztartásról fog szólni, a harmadik a hulladékcsökkentés témakörében ad tippeket, a negyedik héten pedig az energiatakarékosság lesz terítéken. A WWF Magyarország a kihívásokat a foldoraja.hu-n, valamint Facebook- és Instagram-oldalán teszi közzé.

Föld Órája 2019: Varga Livius már lépett! Mutass példát te is! Forrás: WWF Magyaroszág

Húsmentes napokat tart a Quimby frontembere

Az akcióban ismert emberek és a WWF Magyarország munkatársai is részt vesznek: a legelső kihívásban Varga Livius, a Quimby énekes-frontembere azt mutatja be, hogy hetente csupán két alkalommal fogyaszt húst, hozzájárulva ezzel a környezettudatos élethez. Tudtad? 1 kg marhahús előállításához átlagosan 15 500 liter vízre van szükség, a baromfihús esetében pedig ez a szám 3900 liter. Alapvetően a hús előállításához rengeteg élelmiszerre van szükség, a világon megtermelt gabona felét ma az állatok etetésére használjuk. Kevesebb földterületet használ tehát – vagyis kisebb az ökológiai lábnyoma – egy húsmentes menünek, ezért érdemes a húsfogyasztásunkat mérsékelni.

Élj fenntarthatóan és nyerj!

A kihívásban részt vevők idén nem csupán jót tesznek és példát mutathatnak, de nyerhetnek is! A WWF Magyarország akciójához a Lumenet világítástechnikai vállalat is csatlakozott: 400 darab energiatakarékosfényforrás-csomagot ajánlott fel, amelyet az alapítvány a Föld Óráját követően kisorsol azok között, akik legalább egy fotóval részt vesznek a kihívásban.
Természetesen idén is lehet csatlakozni a Föld Órájához vállalatként, önkormányzatként és intézményként egyaránt: regisztrálni a foldoraja.hu weboldalon lehet, ahová bárki feltöltheti a saját kezdeményezését is.

Nyugtalanító fotókon mutatják be a halált a Das letzte Bild nevű kiállításon (18+)http://www.life.hu/kult/20190305-nyugtalanito-fotokon-mutatjak-be-a-halalt-a-das-letzte-bild-nevu-kiallitason.htmlMegrázó módon dolgozza fel a halál témakörét a Das Letzte Bild nevű kiállítás. KultOrigoNéhány napja kapott stroke-ot Luke Perry: belehalt a betegségbehttp://www.life.hu/kult/hirdetes/20190304-nehany-napja-kapott-stokeot-luke-perry-belehalt-a-betegsegbe.htmlAhogy azt a Life.hu is megírta, néhány nappal ezelőtt stroke-ot kapott a Beverly Hills 90210 sztárja, Luke Perry. Néhány nappal később feladta a küzdelmet és elhunyt a népszerű sorozatsztár. Hirdetés--A zenekar szerint öngyilkos lett Keith Flint, a Prodigy énekesehttp://www.life.hu/kult/20190304-a-zenekar-szerint-ongyilkos-lett-keith-flint-a-prodigy-enekese.htmlOtthonában találták holtan hétfő reggel a Prodigy együttes énekesét, Keith Flintet. Úgy tudni, a zenész öngyilkosságot követett el. Kult--Otthonában elhunyt a Prodigy énekese, Keith Flinthttp://www.life.hu/kult/20190304-otthonaban-elhunyt-a-prodigy-enekese-keith-flint.htmlMindössze 49 évesen elhunyt a Prodigy együttes énekese, Keith Flint. A zenészt hétfő reggel az otthonában találták meg. Kult--Elhunyt Janice Freeman, a Voice énekesnőjehttp://www.life.hu/kult/20190304-elhunyt-janice-freeman-a-voice-enekesnoje.htmlA szívébe jutott vérrög okozta a sikeres énekesnő, Janice Freeman halálát. Freeman a Voice énekesnője volt és Miley Cyrus csapatában versenyzett. Kult--Így búcsúzik a Facebookon Ábel Anita Koós Jánostólhttp://www.life.hu/kult/20190303-igy-bucsuzik-a-facebookon-abel-anita-szineszno-koos-janostol.htmlAhogy Hajdú Péter, úgy Ábel Anita is a Facebookon búcsúzik a 81 éves korában elhunyt Koós Jánostól. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.