Így mulatott a magyar elit este az Operában

Címkék:
2016. 02. 06., 17:30
komment

Kíváncsi rá, mi történt az Operaház idei nagyszabású eseményén, a Shakespeare Estélyen? Kivel jöttek a hírességek, milyen ruhába bújtak, és hogyan báloztak hajnalig? A miniszterelnök például 19 órakor érkezett. Ha kíváncsi, kivel, lapozzon a 19:08-as bejegyzésünkhöz. A Life.hu élőben közvetítette az eseményt.

00:14

Beindult a buli az Operaházban

Life.hu

Sokan hazaindultak, de a lelkesebbek már ropják a táncparketten:

Forrás: Polyak Attila

Az elsőbálozók igazán jól szórakoznak:

Forrás: Polyak Attila

00:08

Így mulat Rogán Antal az Operában

Life.hu

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is részt vett a Shakespeare Estélyen. Szemben vele Lakatos Márk stylist látható.

Forrás: Polyak Attila

00:03

Mindent megvettek

Life.hu

Az aukción minden tétel elkelt, a licitálóknak Winkler Nóra és Győrfi Pál is megköszönte a részvételt. Az esten 3 millió 735 ezer forint gyűlt össze, amelyet az életveszélyben lévő gyerekek megmentésére fordítanak majd.

00:00

Ilyen egy szerény luxusnyaralás

Life.hu

Ráadásként egy két fő részére, Balatonfüredre szóló luxusnyaralást ajánlottak fel 50 ezer forint értékben, amely kikiáltási áron kelt el.

23:58

18 karátos aranyékszer talált gazdára

Life.hu

Utolsóként előtti tételként Rost Andrea ékszerkollekció egy darabjára, egy 18 karátos aranyékszerre lehet licitálni, melynek kikiáltási ára 130 ezer forint, és amely végül 150 ezer forintért kelt el.

23:55

300 ezres napszemüveg 90 000 forintért

Life.hu

A 10-es tétel egy Tipton dizájner napszemüveg, amely egy Plácido Domingo bakelitlemezből készült. Eredeti értéke 300 ezer forint, a kikiáltási ára pedig 50 ezer forint. 90 ezer forintért kelt el.

23:50

Domingo jelmeze kikiáltási áron ment el

Life.hu

A kilences tétel Plácido Domingo operajelmeze, az Aida című előadásból, amelyet többek között az Erkel Színházban is viselt, és amelyet a mű 1964-es színpadra állításakor tervezték.

Forrás: Life.hu

Kikiáltási ára 200 ezer forint, végül ugyanennyiért kelt el.

23:45

Másfél milliós nyakék 800 ezerért

Life.hu

A nyolcadik tétel egy egyedi készítésű briliáns nyakék, amelyet Zsolnay Alexandra ékszertervező álmodott meg. 18 karátos sárga és fehérarany ötvözetből készült és 7 db természetes igazgyöngy díszíti. Valódi értéke másfél millió forint. Kikiáltási ára: 300 ezer forint. 800 ezerért kelt el.

23:43

Kultúrsokk 420 ezerért

Life.hu

Hetedik tételként egy két fő részére, a 2016/2017-es évadra szóló bérletet árvereznek el a Magyar Állami Operaház és az Erkel színház előadásainak premierjeire. A kikiáltási ára 100 ezer forint. Végül 420 ezer forintért vásárolta meg a 82-es tárcsa tulajdonosa.

Forrás: Polyak Attila

23:40

440 ezer a kristályokkal díszített festményért

Life.hu

A hatodik tétel egy képzőművészeti alkotás: Bartha Katalin, Karneváli királynő című festménye, amelyet 1500 darab Swarovski kristály díszít. A licit 260 ezer forintról indul, végül 440 ezer forintért kelt el a 212-es tárcsa tulajdonosának.

23:35

Exkluzív belépő egy új világba

Life.hu

Az ötördik tétel egy két fő részére szóló belépő a Magyar Állami Operaház backstage-jébe. Egy kihagyhatatlan élmény, aminek alkalmával megismerhető az Operaház minden szeglete, bepillantás nyerhető az itt dolgozók munkájába.

A licit 20 ezer forintról indult, a jegyek végül 180 ezer forintért keltek el. A 178-as számú tárcsa tulajdonosa lett gazdagabb ezzel az élménnyel.

23:31

480 ezres váza talált gazdára

Life.hu

Az aukció negyedik tétele egy Viktória-mintás, arannyal díszített Herendi porcelánváza. Kikiáltási ára 48 ezer forint volt, végül 480 ezer forintért kelt el.

Forrás: Polyak Attila

23:27

Megvásárolható a királyi bánásmód

Life.hu

A harmadik tétel egy két fő részére szóló este a Magyar Állami Operaházba. Különlegessége, hogy a jeggyel a vásárlók beléphetnek a királyi páholyba, ahová egyébként csak királyok és királynők mehetnek be.

Az estre természetesen finom étel- és italkülönlegességgel készül az Opera. Az exkluzív lehetőség kikiáltási ára 20 ezer forint volt, amely végül 100 ezer forintért kelt el.

23:22

750 ezerért vettek bort az Operában

Life.hu

A második tétel egy palack 2011-es Sauska Couvet. A különleges nedű 750 ezer forintért kel el.

Forrás: Polyak Attila

23:16

Kalapács alatt az első tétel

Life.hu

Az első felajánlás egy két fő részére szóló élménycsomag a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház társulat jóvoltából. Azoknak, akik megvásárolják ezt a két jegyet, alkalmuk lesz az Operaház és az Erkel Színház idei évadának legemlékezetesebb pillanatait újra átélni.

A két exkluzív jegynek 20 ezer forint a kikiáltási ára, ez természetesen egy jelképes összeg. A csomag végül alatt 75 ezer forintért kel el, a szerencsés licitáló a 32-es tárcsa tulajdonosa.

23:10

Winkler Nóra vezeti az aukciót

Life.hu

A rádiós és televíziós műsorvezetőről sokan nem is tudják, hogy hivatalos árverésvezető.

23:06

Kezdetét veszi az aukció - Győrfi Pál beszédet mond

Life.hu

„Nincs annál szörnyűbb dolog a világon, mint amikor egy gyermek bajban van, és nem tudunk rajta segíteni!" - kezdte beszédét a szóvivő. "Az árverésen elkelt tételekért befolyó összeget a gyermekek életmentésére használja fel az Országos Mentőszolgálat."

Forrás: Polyak Attila

23:00

Az árverés tételeiből szemezgetünk

Life.hu

A jótékony aukció sosem látott válogatást tartogat. A tíz felajánlott tétel között megtalálható többek közt Plácido Domingo egyik jelmeze, egy balthazar méretű Sauska Cuvée bor, és egy 1.500.000 forint értékű gyémánt ékszer a Royal Diamonds Ékszerház jóvoltából, valamint Bartha Katalin festőművész 2.500.000 forint értékű, drágakövekkel díszített festménye.

Forrás: Life.hu

22:54

Perceken belül kezdetét veszi az árverés

Life.hu

Hamarosan kezdődik az aukció, amelynek nagy hagyománya van az Operában. Ahogyan az előző évben, úgy idén is a bevételt az Országos Mentőszolgálat javára ajánlották fel, az összeg egy mentőautó megvásárlására fordítható.

22:48

Sáfár Orsolya operaénekes különös rituáléja színpadra lépés előtt

Life.hu

"Nem szoktam hozzá ekkora ovációhoz, ez persze nyilván a mesternek szólt, és nem nekem, de szívből örülök, hogy részese lehetettem ennek én is. Nem készültem máshogy a ma estére sem, mint ahogyan egyébként szoktam, van egy különleges rituálém a fellépések előtt, ezt ma is ugyanígy gyakoroltam: a körömlakkomat festem fel legutoljára.

Forrás: Polyak Attila

Azért is volt különleges számomra ez az este, mert  a Három Tenor közül gyerekkorom óta Plácido Domingo volt a kedvencem."

Forrás: Polyak Attila

22:42

Mindenki Domingóval fotózkodik

Life.hu

A művészek szinte megrohamozták az estély sztárvendégét, mindenki Domingóval szeretne közös fényképet készíteni. A sztár kedves, közvetlen, és minden érdeklődőre szán időt.

Forrás: Polyak Attila

22:36

Villáminterjú Szegedi Csabával

Life.hu

Az Operaház egyik legtöbbet foglalkoztatott baritonjával, Szegedi Csabával beszélgetünk: "Életem egyik meghatározó élménye volt a ma este, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy Domingóval léphettem egy színpadra. Régen éreztem ennyire emelkedett hangulatot magam körül, mint ami ma este átjárja az Operaházat."

22:30

Hamarosan indul az árverés

Life.hu

Az Operaház tematikus, összművészeti estélyeinek történetében először szervez nyilvános árverést, amely a rendezvény karitatív célkitűzését szolgálja. Nemsokára kezdetét veszi az aukció.

22:24

Domingo még egyszer a színpadon

Life.hu

A Traviata ráadása után Domigo ismét színpadra állt. Velázquez: Besame Mucho című dalát énekli újra. Ezt követően a 2016-os Shakespeare Estély összes előadóművésze egyszerre felvonul a színpadra.

22:19

Különleges ráadás

Life.hu

A nézők hatalmas vastapssal fejezik ki tetszésüket. Többször is visszatapsolják az előadóművészeket a színpadra. Plácido Domingo ráadásként vezényel még egyet, a Traviata Libiamót.

22:15

G. Verdi: Falstaff – Zárófúga - Tutto nel mondo e burla...

Life.hu

Guiseppe Verdi vígoperájának, a Falstaffnak a záró jelenetében először az Operaház énekkara, majd a szólisták léptek színpadra. Nem is lehetne méltóbb befejezése az estének, mint Verdi utolsó színpadi műve, melyet közel 80 esztendősen komponált.

22:12

Domingo hálát adott

Life.hu

Plácido Domingo előadása végeztével jelképesen csókot dobott a színpadra.

22:09

Velázquez: Besame Mucho

Life.hu

Velázquez: Besame Mucho című dalával lépett ismét színpadra Plácido Domingo, aki egy friss interjúban magánéletébe is bepillantást engedett.

Elárulta, hogy szabadidejében szívesen van a családjával, szeret futballt és Formula-1-et nézni, de sok időt tölt új szerepek betanulásával és régiek felelevenítésével is.

Domingónak régi vágya valósult meg azzal, hogy a Shakespeare Estélyen színpadra léphetett a Magyar Állami Operaházban.

22:05

Plácido Domingo gratulált Kolonics Klárának

Life.hu

Erkel F.: Bánk bán - Melinda áriájában Kolonics Klára hatalmasat énekelt, és ezt a legendás művész, Plácido Domingo sem hagyta szó nélkül. Személyesen gratulált a színpadról levonuló énekesnőnek. Domingo ismét színpadra állt, az este folyamán immár harmadszor. A művészek a backstage-ből figyelik feszülten.

21:59

Erkel F: Bánk bán - Melinda áriája a II. felvonásból

Life.hu

A magyar dráma- és operairodalom legfontosabb darabjából, Erkel Bánk bánjából Melinda áriájával Kolonits Klára lép színpadra.

Forrás: Magyar Állami Operaház

A lenyűgöző hangú szoprán nagyapja a világhírű zenetörténész, dr. Bartha Dénes volt. Egy interjúban elárulta, hogy az ő személye szakmailag és emberileg is egyfajta origo volt számára.

Kolonits Klára számos énekversenyen bizonyított már, de elmondása szerint az igazi értékmérő az, hogyan és mennyire fog emlékezni rá a közönség. "Mit visz magával megőrzendő emlékként egy-egy előadásról, koncertről" - árulta el egy interjúban.

21:53

Erkel F.: Bánk bán - Petúr bordala

Life.hu

Erkel Ferenc háromfelvonásos operájából, a Bánk bánból Petúr bordalával Szegedi Csaba lép színpadra. A sajószentpéteri származású bariton szerint minden perc, amit a színpadon tölthet, ajándék.

Az Operaház lassan 8 éve, 2008 szeptemberében ösztöndíjas tagként szerződtette a fiatal baritont, aki már az első évadban két főszerepben mutatkozott be: elénekelte A sevillai borbély Figaróját és Haydn: A filozófus lelke című művében Kreont.

2010 óta ő az Operaház egyik legtöbbet foglalkoztatott baritonja, aki korábban azt nyilatkozta: nem mondaná, hogy a hősöket könnyebb játszani, de negatív figurákat hitelesen játszani nagyszerű kihívás számára.

21:47

Domingo újra a színpadon

Life.hu

Plácido Domingo újra a színpadon, mellette Halász Péter vezényel. A fellépő művészek mind elbűvölve hallgatják őt a backstage-ből.

Forrás: Magyar Állami Operaház

21:41

Shakespeare-kvízt játszanak a színpadon

Life.hu

A két műsorvezető, Ókovács Szilveszter és Morvai Noémi Shakespeare-kvízt játszanak a nézőkkel. Leginkább költői kérdéseket tesznek fel, melyeket önmaguk meg is válaszolnak. Az Operaházban 2015/2016 Shakespeare évada, így ezzel kapcsolatban bővítik a résztvevők tudástárát.

21:35

Vége Mozart Hat táncának

Life.hu

Hatalmas ovációval ünnepelték a nézők a Magyar Nemzeti Balett táncosait.

Forrás: Magyar Állami Operaház

21:29

A hazai balett-történet több mint kétszáz éves múltra tekint vissza

Life.hu

A Magyar Nemzeti Balett, mint az Operaház balettegyüttese, az ország első számú és egyetlen klasszikus nagybaletteket is játszó szerveződése. Világviszonylatban is kiemelkedő helyet foglal el a balettegyüttesek között.

A hazai balett-történet egyébként több mint kétszáz éves múltra tekint vissza, az Operaház 1884-es megnyitása azonban fordulópontot jelentett: a ház együttese lett ettől kezdve a balettművészet legfontosabb képviselője az országban.

21:23

J. Kylián - Mozart: Hat tánc

Life.hu

A Magyar Nemzeti Balett művészei lebilincselő módon adják elő Kylián koreográfiáját, melyet Mozart zenéjére alkotott meg.

Világszerte nagy népszerűségnek örvend a darab, annak szórakoztató jellege miatt. Ugyanakkor alkotója szerint nem szabad csak a börleszket látnunk benne: a zenében rejlő humor itt azt a szerepet szolgálja, hogy a figyelmünket értékeink relativitására irányítsa.

21:17

Csengettek a második felvonásra

Life.hu

Győrfi Pál és kedvese épp pezsgőztek, amikor megszólalt a második felhívás indulását jelző csengő:

Forrás: Life.hu

21:11

Büféhangulat

Life.hu

A szünet alatt a legtöbben a büfét vették célba:

Forrás: Polyak Attila

21:07

A második felvonáshoz pakolják a díszletet

Life.hu

Szorgos előkészületek a második felvonás előtt:

Forrás: Life.hu

21:03

Pillanatkép a szünetből

Life.hu

Azonnal beindult a nyüzsgés:

Forrás: Polyak Attila

20:57

A szünetben elkaptuk Palerdi András operaénekest

Life.hu

"Furcsán hangozhat, de az énekesek szinte ugyanúgy készülnek egy-egy fellépésre, mint a sportolók a különböző megmérettetésekre. Előírt étrendet követünk az előadás előtti hetekben, és a fellépés előtt egy órával már nem ihatunk semmit.

Forrás: Polyak Attila

De a felkészülésnek természetesen lelki része is van - én magam minden egyes előadás előtt imádkozom, hogy minden jól sikerüljön. Ez a jelmez, amit ezen az estén viseltem, 300 ezer forint értékű, bevallom, ez is aggodalomra ad okot, hiszen az ember ilyenkor még inkább vigyáz magára a színpadon."

20:53

Domingót vastapssal ünneplik

Life.hu

A nézők feszült figyelemmel hallgatták Domingo előadását, melynek végeztével vastapssal üdvözölték a művészt. Előadása után szünet következik az estélyen.

Forrás: Origo

20:49

G. Verdi: Macbeth - Macbeth jelenete a IV. felvonásból: Perfidi! Pieta, Rispetto, Amore...

Life.hu

Az Álarcosbálból Renato áriájával lép újra színpadra a Shakespeare Estély sztárvendége, Plácido Domingo, aki 20 évesen debütált először főszerepben a Traviata Alfredójaként.

Forrás: Origo

Az opera királyaként emlegetik, repertoárja mintegy 144 szerepet tartalmaz, több mint 100 felvételt készített, 11 Grammy-díjjal és két Latin Grammy-díjjal büszkélkedhet, valamint két Emmy-díjat is nyert.

Idén ünnepelte 75. születésnapját, egészsége azonban tavaly nem volt kifogástalan: epehólyag-fájdalmak miatt kénytelen volt lemondani szerepléseit a New York-i Metropolitan Operában.

20:45

G. Verdi: Otello - Ave Maria

Life.hu

Az orosz gyökerekkel rendelkező Pasztircsák Polina Verdi Otellójából az Ave Mariával lép színpadra. A különleges orgánumú szoprán csupán 34 éves, de számos jelentős díj tulajdonosa, nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is szép sikereket ért el.

Operaszínpadon 2007-ben debütált Modenában, Lorenzo Ferrero olasz kortárs zeneszerző Le Piccole Storie című operájának bemutatóján.

Az Operaház különleges tehetségű csillagának első portréalbuma 2010-ben jelent meg, a korongon többek közt Richard Strauss-, Sosztakovics-, Bartók- és Kodály-dalokat énekelt.

20:41

Verdi: Nabucco - Szabadságkórus

Life.hu

Guiseppe Verdi, a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének a művével folytatódik az est. A Nabucco című opera Szabadságkórusát a Magyar Állami Operaház Zenekara adja elő.

A darab leghíresebb kórusműve a Va' pensiero, mely hazafias szövege miatt az olaszok egyik kedvelt dala lett az 1848-as forradalom során.

Verdi szülei kocsmárosok voltak, és annak ellenére, hogy a család szegény volt, támogatásukkal hamar kibontakozhatott a fiú zenei tehetsége, mely később az opera kimagasló egyéniségévé emelte. 

20:38

West Side Story fellépői lifteznek a színpad felé

Life.hu

A szereplők meglehetősen nyugodtak a fellépés előtti utolsó pillanatokban:

Forrás: Polyak Attila

20:36

Öltözőjükben ökörködnek a West Side Story szereplői

Life.hu

Forrás: Polyak Attila

20:34

Így készül Sáfár Orsolya a West Side Story-ra

Life.hu

A kultikus musical, a West Side Story egyik legismertebb dalbetétjét, az I Feel Prettyt a zalaegerszegi születésű Sáfár Orsolya énekli.

Forrás: Polyak Attila

Csodás sminkben áll színpadra:

Forrás: Polyak Attila

A kortárs magyar zeneművek bemutatása és népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységéért Artisjus-díjat kapott, majd elnyerte többek közt a budapesti Wagner Társaság Bayreuthi Fesztiválra szóló ösztöndíját. 2015-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkereszt elismerést.

A repertoárján számos dal, dalciklus és oratorikus mű szerepel a barokktól napjainkig.

20:31

O. Nicolai: A windsori víg nők – Falstaff bordala: Je veux vivre...

Life.hu

Palerdi András A windsori víg nőkből Falfastaff bordalával lép színpadra.

Az operaénekes eredetileg zongorázni tanult, de a lustasága miatt az esztergomi ferences gimnáziumban nem nagyon volt lehetősége gyakorolni, így az éneklésnél kötött ki.

Első operájában, a Don Giovanniban, melyet Ljubimov rendezett, a címszerepet alakító Csurja Tamásnak volt az alteregója.

20:25

C. Gounod: Rómeó és Júlia – Júlia-ária: Je veux vivre...

Life.hu

Gounod Rómeó és Júlia című művéből Júlia keringőjével Szemere Zita lép színpadra. A lírai koloratúrszoprán énekesnő Budapesten született, és több énekversenyt megnyert már.

Még egyetemi évei alatt nagy sikereket ért el: megnyerte kategóriájában a VII. Országos és II. Nemzetközi Simándy József énekversenyt, majd 2012-ben Gildaként debütált a Szegedi Nemzeti Színházban Verdi Rigolettójában – ez a szerepe hozta meg számára a sikert itthon és külföldön is.

Az Opera jelenlegi évadában többek közt a Don Pasquale új produkciójában és Gounod Rómeó és Júlia c. operájának koncertszerű előadásában láthatja viszont a közönség – számos repertoárdarab mellett.

20:19

Villáminterjú Apáti Bence balettművésszel

Life.hu

"Annak ellenére, hogy korabeli ruhában kellett táncolnom, viszonylag könnyen tudtam mozogni. Táncoltam már olyan jelmezben is korábban, amiben sokkal kötöttebb volt a mozgásom. Mielőtt színpadra lépek, három órán át melegítek, így volt ez most is, és közvetlenül a színpadra lépés előtt keresztet is vetettem.

Forrás: Polyak Attila

Bevallom, nagyon izgultam, hiszen egy élő legenda, Plácido Domingo után színpadra lépni nagy kihívás, annak ellenére, hogy ő nem táncos. Ezzel a gondolattal már két hete barátkozom. Nehéz lesz ez után az este után hazamenni és letenni a szerepet, általában nehezen tudok egy-egy előadás után visszatérni a hétköznapokba."

20:13

Apró baki az előadás közben

Life.hu

A makrancos Kata balettje után történt egy kis malőr, az előadást követően nem ment le időben a függöny. Ez apró bosszúságot okozott a háttérben készülődőknek.

20:10

Starostina Kristina és Apáti Bence a színpadon

Life.hu

Seregi-Goldmark-Hidas: A makrancos Kata - Pas de deux: A Magyar Nemzeti Balett két fiatal csillaga, Starostina Kristina és Apáti Bence előadásában élvezheti a közönség A makrancos Kata egyik jelenetét.

William Shakespeare A Makrancos Kata című műve alapján készült balett a közönség nagy kedvence, a mókás történet és a bámulatos táncos elemek mindenkit elvarázsolnak.

A férfi szerepet megformáló sármos Apáti Bence rajong a sportért: bokszol, karatézik, motorozik a balett mellett. A bokszedzéseken kezdetben nem is mondta az edzőtársainak, hogy balettozik.

Forrás: Polyak Attila

A gyönyörű és kecses mozgású Starostina Kristinát tavaly az év kartárcosának választotta a Magyar Állami Operaház.

20:05

U. Giordano: Andrea Chénier – Gerard áriája: Nemico della Patria

Life.hu

Az est fénypontjaként elsőször lép a Magyar Állami Operaház színpadára Plácido Domingo, az opera királya, a Három Tenor egyike, aki Verdi Macbethjének negyedik jelenetével debütál. Plácido Domingo bevallotta: annak ellenére, hogy hatalmas színpadi rutinja van, még mindig izgul a fellépések előtt.

Gyermekkora óta a zene bűvöletében élt, szülei spanyoloperett-énekesek voltak, így Domingo már egészen korán megismerkedett a színpad világával.

Annak ellenére, hogy elvégezte a konzervatóriumot, és az éneklés mellett zongorázni és vezényelni is megtanult, tinédzserként nem csak az opera világa érdekelte: egy rock and roll banda tagja volt. Istenadta tehetség, sosem járt magántanárhoz, minden tudását az iskolában szerezte, ahol többek közt Carlo Morelli vette szárnyai alá.

20:02

Verdi: Macbeth – Lady Macbeth bordala: Si colmi il calice…

Life.hu

Az előjátékot követően Guiseppe Verdi Macbeth című operájának bordalával lép színpadra Rálik Szilvia, Magyarország egyik legnépszerűbb szopránja. Rálik Szilvia neves mesterek mellett formálódott, karrierje fontos momentuma volt, amikor Verdi Otellójában José Cura partnereként debütált.

A nemzetközileg elismert művészenő egy interjúban elmondta: a színpadon gyakran formál meg egzaltált, őrült nőket, a Macbethben is az "őrülési" jelenet a kedvence. 2004-ben elnyerte az Év hangja címet, 2010-ben Prima-díjjal jutalmazták, 2014-ben Liszt-díjjal ismerték el, majd ugyanabban az évben a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címmel is kitüntették.

20:01

A Macbethről

Life.hu

A Macbeth Verdi egyik négyfelvonásos operája, az ősbemutatóját 1847. március 14-én tartották a firenzei Teatro di Pergolában. Magyarországon azonban csak 1848. február 26-án tekinthette meg a közönség, méghozzá elsőként a Nemzeti Színházban.

A Machbet szövegkönyvét Francesco Maria Piave és Andrea Maffei írták Shakespeare azonos című drámája alapján.

19:55

Előjáték és boszorkánykórus

Life.hu

Az elsőbálozók táncát követően a Magyar Állami Operaház Zenekara Verdi: Macbeth - Előjáték és boszorkánykórus című művével kezdi a hivatalos programot.

Így néz ki az előadás hátulról, a backstage-ből

Forrás: Life.hu

A zenekart Halász Péter, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, a főműsor karmestere vezényli.

Halász Péter, aki külföldi tanulmányait és karrierjét követően tért vissza Magyarországra, egy korábbi interjúban elárulta: hatalmas megtiszteltetés számára és szerte Európában rangot ad a Magyar Állami Operaházban dolgozni.

19:51

Ki lehet elsőbálozó?

Life.hu

Elsőbálozóknak 16 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhettek, a lehetőséget az Operaház fórumain kívül gimnáziumokban és főiskolákon hirdették meg, a kiválasztás kritériuma pedig a korhatár és a jelentkezési sorrend volt. De a dalszínház munkatársainak azt is figyelembe kellett venni, hogy mindenki tud-e párt találni magának - az Operaház tájékoztatása szerint sajnos volt olyan jelentkező, aki azért esett ki, mert pár nélkül jelentkezett, és nem akadt hozzá illő partner.

Az elsőbálozók tánca annak idején a fiatalokat volt hivatott összehozni, segítségével párt találhattak az egyedülállók - ma már azonban elvesztette ezt a célkitűzését.

Forrás: www.zsofiapalyi.com/Zsofia Palyi

19:45

Megnyitották az estélyt

Life.hu

Beszédet mondott  Ókovács Szilveszter és Morvai Noémi. Miután megnyitották a rendezvényt, felvonultak a táncosok.

Forrás: www.zsofiapalyi.com/Zsofia Palyi

Az elsőbálozók pompázatos fehér estélyiben és frakkban lejtik el táncukat Josef Strauss: Neue Welt-Bürger Waltz című művére. A koreográfiát Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója álmodta meg, aki lenyűgöző nemzetközi balett-táncosi karriert tudhat maga mögött.

Forrás: Polyak Attila

19:39

Megteltek a páholyok, indul a műsor

Life.hu

Idén először ültetett műsor keretein belül élvezhetik a fellépők előadását az estélyre jegyet váltó vendégek. Akkora volt ugyanis az érdeklődés Plácido Domingo iránt, hogy az Operaház ezzel biztosította, hogy a világsztár produkcióját zavartalanul és sokkal nagyobb számban élvezhesse az érdeklődő közönség.

Forrás: Life.hu

19:34

Domingo az elsőbálozókkal pózolt

Life.hu

Plácido Domingo az elsőbálozókkal fotózkodott:

Forrás: Life.hu

Pillanatokon belül bevonul az 54 pár elsőbálozó táncos, köztük 4 kerekesszékes fiatal.

19:31

A Magyar Állami Operaház főigazgatója a színfalak mögött

Life.hu

Ókovács Szilveszter operaénekest, zenekritikus-publicistát, rádiós és televíziós műsorvezetőt a színfalak mögött kaptuk lencsevégre.

Forrás: Life.hu

19:25

Itt készül Plácido Domingo

Life.hu

Az estély sztárvendége már nagyon készül a műsorra.

Forrás: Polyak Attila

A művész korábban elmondta, hatalmas megtiszteltetést jelent számára, hogy sztárvendégként léphet fel a dalszínházban.

19:20

Ínyencségekből sincs hiány

Life.hu

A szervezők finom falatokkal várták az érkező vendégeket.

Forrás: Life.hu

Opera szeletet, ischlert, csokoládékat, zöldteás és tonkababos csokoládémousse-t kóstolhatnak a résztvevők, természetesen gluténmentes változatban is. Aranybevonatos, kardamomos karamellbonbon, marhatatár uborkával és kapribogyó is szerepel a kínálatban.

Forrás: Life.hu

19:14

Győrfi Pál is operarajongó

Life.hu

Megérkezett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és a partnere:

Forrás: Origo

19:08

A kormányfő az Operában

Life.hu

Orbán Viktor miniszterelnök csinos kísérőivel érkezett:

Orbán Viktor a lányával, Sárával

Forrás: Polyak Attila

19:02

Kovács Ákos feleségével érkezett

Life.hu

Régen láttuk Kovács Ákos zenészt, most azonban úgy döntött, tiszteletét teszi a rendezvényen.

Forrás: Polyak Attila

"Ákos nem ad interjút, befejezte a turnét, és hosszabb szabadságra megy"nyilatkozta korábban a művész menedzsmentjét képviselő Fiák Krisztina.

18:56

Megérkezett Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete

Life.hu

Colleen Bell nagykövetet Barack Obama elnök jelölte ki az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjára, a kinevezést 2014 decemberében hagyta jóvá az Egyesült Államok szenátusa. Bell nagykövet 2015. január 21-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

Forrás: Polyak Attila

18:50

Lassan megtelik az Operaház

Life.hu

Idén először ültetett műsor keretein belül élvezhetik a fellépők előadását a programra jegyet váltó vendégek. Hamarosan mindenki elfoglalja a helyét, 19 órakor ugyanis megnyitják a Shakespeare Estélyt.

Forrás: Life.hu

18:44

Tudósítóink a helyszínen

Life.hu

Természetesen a Life.hu munkatársai is megérkeztek az estélyre, ruháikat a Celeni biztosította számukra. 

Forrás: Polyak Attila

18:38

Gyűlik a tömeg

Life.hu

Az első vendégek már meg is érkeztek az Operaházba:

Forrás: Life.hu

18:32

Mennyei ruhaköltemények

Life.hu

Hiába van meg a drága belépő, a megfelelő öltözék hiányában a vendéget nem engedik be. Persze az is előfordul, hogy valaki az eseményre váltott jegy sokszorosát költi ruhára.

Vajna Tímea tavaly például milliós öltözékben mulatott:

Forrás: Facebook/Vajna Tímea

18:28

Hamarosan érkeznek a vendégek

Life.hu

Ilyen illusztris eseményre nem lehet akárhogy érkezni: az uraknak sötét színű öltöny fekete csokornyakkendővel, a hölgyeknek pedig estélyi vagy kisestélyi ajánlott.

18:25

Domingo hisz a műfaj halhatatlanságában

Life.hu

A művész tegnap érkezett Magyarországra, pénteken délután a Magyar Állami Operaházban rendezett szűk körű sajtóbeszélgetésen az opera jövőjéről is beszélt. Elárulta, hisz a műfaj halhatatlanságában, és bízik abban, hogy amíg az emberekben ott lakozik a romantika és a szentimentalitás, addig az operának helye lesz ebben a világban.

Akár garantálni is tudom, hogy az opera örökké élni fog"

- tette hozzá a Három Tenor egyike, aki 29 évvel ezelőtt lépett utoljára magyar színpadra, az Operaházban azonban még sosem énekelt. Elmondása szerint ezért is jelent számára hatalmas megtiszteltetést, hogy február 6-án, a Shakespeare Estélyen sztárvendégeként léphet fel a dalszínházban. A sajtótájékoztatón elhangzottakról bővebben ITT olvashat.

18:20

Plácido Domingo érkezik

Life.hu

Az izgalmakat csak fokozza, hogy idén egy olyan sztárvendég emeli az est fényét, mint a híres operaénekes, a 75 éves Plácido Domingo, aki először lép fel az Operaházban.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

18:14

Reneszánsz hangulat mindenütt

Life.hu

Az érkező vendégeket a reneszánsz kort idéző pompás dekoráció mellett korhű ruhába öltözött személyzet fogadja:

Forrás: Polyak Attila

18:08

Magyar pezsgők és borok

Life.hu

A Shakespeare Estély gasztronómiai kínálatát idén is a Zsidai Gasztronómiai Csoport állította össze.

A Litauszki Zsolt séf vezetésével kialakított ételkombinációk igazodnak a hagyományokhoz, az évtizedek során megszokott operai színvonalhoz. A pezsgő a hazai Kreinbacher Birtoktól érkezik, de a boroknál is magyar pincéket választottak.

18:02

A több mint 1200 fős eseményre közel négyszáz vacsoravendéget várnak

Life.hu

Az ültetett vacsora most nem a megszokott helyen, hanem az épület legszebb termeiben lesz. Megnyitják az Opera Cafét, a Vörös Szalont, a Székely Bertalan termet, sőt a Dalszínház utcai terasz ajtaját is kitárják.

Forrás: Life.hu

Ha kíváncsi a pontos menüre, kattintson ide!

17:56

Az estély idejére teljesen át kellett rendezni az Operaházat

Life.hu

Az ajtókat, ablakokat le kellett csavarozni, hogy a műemléki, nem klimatizálható termekbe is jusson levegő.

Forrás: Life.hu

Ehhez szobrokat kellett elmozdítani a helyükről, javításokat eszközölni.

17:52

Intenzív színek dominálnak

Life.hu

A dekorációban a fő irányvonalat a virágdíszítés adja:

Forrás: Life.hu

A teljes pompához több mint 2800 szál virágot használtak fel.

17:46

Csodás fények, mesés hangok

Life.hu

Ebből az alkalomból az egész Operaházat megnyitják a vendégek előtt:

Forrás: Life.hu

17:40

Nemsokára megnyitja kapuit az Operaház, és kezdetét veszi az év legnagyobb társasági eseménye

Life.hu

Idén az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja, William Shakespeare munkássága előtt tisztelegnek az esemény szervezői. A legolcsóbb jegy 9 ezer, míg a legdrágább 200 ezer forintba kerül a Shakespeare Estélyre. 

Magyar Állami Operaház

Forrás: Life.hu

Még több bejegyzés
operabáltudósítás2016Shakespeare Estély