boldogság Bhután magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy parányi, mesés királyság, ahol a világ legboldogabb emberei élnek. Egy világtól elzárt, Kína és India közé ékelődött kis ország, amely képes volt megőrizni függetlenségét és fenntartani ősi kultúráját és hagyományait. Ez Bhután.

A Himalája hófödte csúcsai közt megbúvó, fél Magyarországnyi állam (kb. 760 ezer lakos), folyamatosan dolgozik azon, hogy úgy modernizálja Bhutánt, hogy közben megőrizze sajátos, buddhista gyökerű kultúráját, és biztosítsa a nép hosszú távú jólétét is.

A boldogság hangsúlyozása nem csak marketingfogás

1972-ben Dzsigme Szingje Vangcsuk király, aki a gazdasági növekedésnél sokkal fontosabbnak tartotta népe boldogságát, új mutatót vezetett be a világ többi országban használatos GDP-mérőszám helyett, a bruttó nemzeti összboldogságot (Gross National Happiness - GNH).

Olyan, fenntartható fejlődési modellt dolgoztak ki, amely példaként szolgálhat sok más modernizálódó országnak. A kulcsszavak: fenntartható fejlődés, környezetvédelem, a kultúra megőrzése és a felelős kormányzás. Bhután úgy kíván a középkorból átlépni az információs korba, hogy közben nem zsákmányolja ki a természetet és megóvja kultúráját a globalizációtól.

A kulcsszavak: fenntartható fejlődés, környezetvédelem, a kultúra megőrzése és a felelős kormányzás Forrás: Shutterstock

Ember és természet

Az ember és természet közötti harmónia és egyensúly, az építészettől kezdve, a földművelés-erdőgazdálkodás módszerein át az ott élők mindennapjaiig mindenhol fellelhető. A király alkotmányba foglaltatta, hogy az ország területének legalább 60 százalékát mindig erdőségnek kell borítania, ezzel biztosítva a környezetvédelem alapjait.

Bhután, a „Mennydörgő Sárkány Földje"

A becenevet valószínűleg a mennydörgésektől tarkított heves viharokról kapta, melyek az országot körülölelő hegyek közül törnek az itt élőkre. A sárkányt megtaláljuk az ország címerében is, és a bhutáni szájhagyomány szerint fontos szerepe volt az ország létrejöttében. Az ősi legenda szerint a 12. században egy szerzetes Tibetben szeretett volna felépíteni egy kolostort. Amikor rábukkant a megfelelő helyre, hatalmas dörgést hallott, amelyről úgy vélte, hogy sárkányüvöltés, ami jó ómennek számított, ezért a kolostort "Druk"-nak nevezte el, ami mennydörgést illetve sárkányt jelent.
A király alkotmányba foglaltatta, hogy az ország területének legalább 60 százalékát mindig erdőségnek kell borítania Forrás: Shutterstock

Érdekességek, a világ legboldogabb országáról

  • Bhután rendelkezik a világ egyik legextrémebb leszállópályájával, mivel a Himalája egy szűk folyosóján lehet csak berepülni az országba. Állítólag a landolást sokáig csak 8 pilóta tudta végrehajtani az egész világon.
  • Bhután az egyetlen ország a világon ahol a dohány kereskedelme tiltva van.
  • A világon szinte utolsóként Bhutánban jelent meg a televíziózás. A király 1999-ben engedélyezte ezt a szórakozási formát, azóta van internet hozzáférés is az országban. Egyetlen állami tévécsatorna van, amelyen ha éppen nem a kormányzat döntéseiről tájékoztatják a nézőket, akkor indiai szappanoperákat lehet nézni. Műholdas csatornákat csak a nagyobb városokban lehet fogni.
  • A legtehetségesebb tanulók állami ösztöndíjak segítségével a legnagyobb nyugati egyetemeken végezhetik tanulmányaikat, többségük mégis visszatér szeretett hazájába.
A legtehetségesebb tanulók a legnagyobb nyugati egyetemeken végezhetik tanulmányaikat, többségük mégis visszatér szeretett hazájába Forrás: Shutterstock
  • Bhutánban a „Nemzeti Összboldogság" koncepciójának részeként az egészségügyi ellátás ingyenes mindenki számára. Nemet mondtak a szintetikus gyógyszerekre és a hagyományos tibeti orvoslás a gyógyítás alapja, melynek praktikáit organikus gyógynövényekből készült gyógyszerekkel egészítik ki. A csekély víz-, talaj- és légszennyezés miatt az itt termesztett gyógynövények hatóanyagtartalma jóval magasabb, mint bárhol máshol a világon.
  • Az orvosok száma alig több mint 300, kevesebb, mint a fele a WHO által minimálisan kívánatosnak tartott, ezer főre eső legalább egy doktornak.
  • Egy teljes év alatt egyetlen halálos áldozata volt a koronavírusnak. Arról, hogy ez hogyan lehetséges, a The Atlantic című internetes újságban olvashattok többet.

Akik egyszer már eljutottak Földünk egyik legelzártabb országába, mind arról számolnak be, hogy ott szerény körülményeik ellenére boldogok az emberek. Többnyire elégedettek életmódjukkal, örülnek annak, amijük van és nem panaszkodnak. A boldogság és a harmónia receptje tehát adott, bármikor, bárki utánuk csinálhatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.