Egy iskolai lövöldözésben huszonheten haltak meg az Egyesült Államokban

halál általános iskola lövöldözés gyerekek Egyesült Államok szülők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Huszonhét áldozatot szedett egy lövöldöző egy amerikai általános iskolában, az áldozatok között 18 gyerek is található. Az ámokfutó egy húszéves, jól felfegyverzett férfi volt. A rendőrség egy másik gyanúsítottat is kihallgat az ügyben.

Huszonheten haltak meg az amerikai Newtown általános iskolájában lezajlott lövöldözésben. Az elkövető egy Ryan Lanza nevű, húsz éves férfi volt, aki a helyszínen maga is életét vesztette. Az áldozatok száma bizonytalan, a legtöbb forrás körülbelül 27 halottról beszél. Az áldozatok nagy része gyerek, de az iskola igazgatója és pszichológusa is életét vesztette a támadás során. - írja az origo.

Az iskolában önkéntesként dolgozó egyik szülő arról számolt be, hogy legalább száz lövést adtak le a reggeli ámokfutás során. Ő mondta azt is, hogy látta az intézmény vezetőjét vértócsában feküdni a folyoson. Meg nem erősített rendőrségi források szerint az elkövető az iskolában tanuló egyik gyermek apja volt.

Forrás: MTI/EPA/Jeff Spooner
Forrás: MTI/EPA/Jeff Spooner

A lövöldözésre a reggeli órákban került sor. A rendőrség magyar idő szerint pénteken délután három óra negyven perckor érkezett ki a newtowni iskolához. A CNN hírtelevízió információi szerint az egyik tanteremben lőtték le, az még azonban tisztázatlan, hogy Lanza magával végzett-e vagy a rendőrök lőtték le. A CNN számolt be arról is, hogy a férfi jól felfegyverezve, szemmel láthatóan felkészülten hatolt be az iskolába: egy Glock gyártmányú pisztoly, és egy legálisan beszerezhető .223 kaliberű Sig Sauer puska volt nála. A szövetségi hatóságok szerint a támadónál további két fegyver is volt, és golyóálló mellényt is viselt.

A CNN szerint az iskola pszichológusa és az igazgató is az áldozatok között van. A Los Angeles Times arról számolt be, hogy az eset heves szóváltással kezdődött, az elkövető az igazgatóval veszekedett emelt hangon. Lanza először a tanárokra lőtt, majd ezután vonult át egy tanterembe.

A szomszédos Danbury kórházában három sérültet ápolnak. Az egyik az iskola igazgatóhelyettese, aki a lábán sérült meg. A másik két áldozat gyermek: egyiküknek az arcát, a másiknak a kezét érte golyó. A hatóságok addig nem erősítik meg a sérültek és halottak számát, amíg nem sikerült minden hozzátartozót értesíteniük.

Tűzoltók segédkeztek a mentésben

A helyszínre kiérkező rendőrök úgy közelítették meg az épületet, mintha még mindig bent lenne az elkövető. A tévéfelvételeken az FBI különleges kommandóját is lehet látni. A gyerekeket kimentésében a közeli tűzoltólaktanya legénysége segédkezett, akik kordont is vontak az épület köré. A mentés során a gyerekeket megkérték, hogy kettesével álljanak sorba, szemeiket pedig takarják el, és úgy menjenek ki az iskolából.

További részletek és friss információk a tragédiáról itt olvashatók.

Forrás: origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.