nyertes Nádor Dávid finálé Pál Dénes Weisz Viktor tehetségkutató Gájer Bálint The Voice
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hónapok óta nézzük, ahogyan az LGT legendás zenésze szép lassan a többszörösen összetett, nehezen értelmezhető mondatok mesterévé vált. Kiteljesedett-e Somló költészete a Voice döntőjében?

Szabó Kimmel Tamás ordítása valósággal belehasít az álmos péntek estébe, egy pillanatra még mintha a levegője is elfogyna, de végül vesz egy nagyot: kezdődjék a show! Indokolt a hangerő, a TV2 ugyanis médiatörténetet ír: több mint három hónapja követhetjük, ahogy kötetté érik a korelnök zsűritag Somló Tamás szabadverses formájú lírája, amelyet műsorról műsorra improvizál, miközben elvileg a Voice énekeseinek produkcióit kellene értékelnie.

Forrás: TV2
Forrás: TV2

A hasonszőrű tehetségkutatók egyik titka az úgynevezett megosztó zsűritag, e szerepet a Voice-ban egyértelműen Somló vállalta (megkockáztatjuk: önként), ám ő Bakács Tibor Settenkedő filozófiaszak-illatú megmondásai és Puzsér Róbert habzó szájú kirohanásai helyett az expresszionista költészetetet választotta. A döntőben máris erősen indít, borzongva képzeli el, hogy ha protezséje, Weisz Viktor nyeri a show-t, meg kell majd csókolnia szőrös mancsát, bezzeg Regina...

Az első produkciót nem értékeli, nem is baj, Bálint és Dukai Regina szabályosan elveszik a ritmikus sportgimnaszták, tűzdobálók, táncosfiúk és villogó padlólapok közt. Viktor és Szulák Andrea füstgépekkel megtámogatott nagy találkozását azonban már meghatottan szemléli - mi maradjunk annyiban, hogy utóbbinak nem ezért bocsátjuk meg a Xénia-lázat. Somló biztos benne, hogy a dal szerzője, Presser Pici biztosan rezignálttá vált az előadás hatására, bárhol is van.


Aztán - néma csönd. Háromnegyed órája megy az adás, kezdünk izgulni: a mester nem szól hozzá sem a bociszemű Pál Dénes és Szinetár Dóra zenés flörtjéhez, sem Nádor Dávidhoz, aki Bangó Margittal domborítja cigány vérét. Csak nem rászóltak, hogy vegyen vissza? Lehetséges, hogy a csatorna kihátrál saját kortárs költészeti projektje mögül?

Szerencsére visszatér Weisz Viktor az este dilifelelőseként. Somló protezsáltja kockás zakóban, szedett-vedett tánckarral megfejelt produkciója után már nem maradhat néma az LGT legendás zenésze. "Megküzdött magával - mondja -, átugrott a Weisz Viktoron, Heincz Viktor lett belőle. Olyan volt, mint egy kis Viktorka." Megnyugodtunk, alakul az a kötet. Verselemzésre ugyan nem vállalkoznánk, de Somló végül azért szívből gratulál, úgyhogy valószínűleg dicséret volt mindez.

Forrás: TV2
Forrás: TV2

Öt perc múlva már "visszavetül Andira", majd táncoslánnyá operáltatná Bálintot, aki az egyik "lehetséges tehetséges". Kassák Lajos és Romhányi József találkozása a vörös széken, hát nem? Nádor Dávid után újra szűkszavú, ő "a hangverseny nemzetközisége", nem véletlen Andrea bizalma.

Kisebb vita alakul ki a szerkesztőségben arról, jól áll-e Pál Dénesnek a Ray-Ban (az egyik tábor szerint nem, a másik szerint az mindenkinek jól áll, Szabó Kimmel le is szedi róla), de az tény, hogy ezzel a trükkel sikerült eltakarnia szemeit, amely minduntalan eltereli a figyelmet a hangjáról. Somló most szociálpszichológus: "a lányok meg a csajok meg az asszonyok odavannak érted, jobban, mint értünk, az irigység beszél belőlünk", így az autentikus értékelés elmarad, de azért láthatóan tetszett neki a laza James Bond-epigon.

A színpadon fesztelen énekel (LGT-t, naná), Viktornak egy álma teljesült a duett révén, Somló szerint a fiúnak ezek szerint rossz az ízlése, de azért rá kell szavazni, hiszen leénekelte a színpadról. (Hoppá! Csak nem elcsuklott a hangja?)

Az LGT-minikoncerten csak futólag, a háttérben látjuk Somlót, legközelebbb pedig az eredményhirdetésen tűnik fel, láthatóan feszülten áll, a saját kezét szorítja, egészen addig, míg ki nem derül: az egyébként fantasztkus hangú Viktor 11 százalékkal a negyedik. "Gyönyörködtem a teljesítményében - mondja ekkor a költő -, ahogy az akarás átment a zenélés, az éneklés teljesítményébe, az örömébe. Ez egy zenés, közhasznú társadalmi társasjáték, úgyhogy nagyon jó. "Kedves olvasó, hát mi ez, ha nem a versciklus méltó lezárása?

A péntek este egyenlege tehát: Magyarország hangja Pál Dénes, a nemzet kereskedelmimédia-kompatibilis poétája pedig Somló Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.