pápaválasztás fehér füst Sixtus-kápolna Vatikán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán este hét óra után néhány perccel fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelenti, hogy megválasztotta az új pápát a konklávé.

Egész nap több ezer látogató várakozott az esőben a vatikáni Szent Péter téren, a Sixtus-kápolnában tartott bíborosi konklávé második napján.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi
Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Szerdán este sikeres szavazást tartott a pápaválasztó konklávé. Az origo helyszíni tudósítója szerint euforikus hangulatba kerültek a Szent Péter téren és a környéken tartózkodó emberek, amikor meglátták a fehér füstöt. Volt, aki a környező boltokba és éttermekbe szaladt be olaszul kiabálva, hogy "Papa, papa". Ezután pedig tömegek szaladtak ki az utcára, és igyekeznek a már most is zsúfolt tér felé, hogy a saját szemükkel győződhessenek meg a Sixtus-kápolna kéményéből szálló fehér füstről.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A bíborosok egy órával a fehér füst felszállása után jelentették be, hogy az argentin Jorge Mario Bergogliót választották meg pápának, aki az I. Ferenc nevet választotta magának. Ő lesz a 266. pápa. Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Üdvözölte az új pápa a hívőket: az I. Ferenc fehér pápai ruhában állt a Szent Péter-bazilika erkélyére szerda este.

Forrás: MTI/origo.hu

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.