Dél-Afrika magyar turista turistacsoport fegyveres támadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Sikoltoztunk, kiabáltunk, hogy mit akarnak tőlünk. Erre az volt a válasz: maradjatok csendben, vagy megölünk benneteket!" – mesélték a szemtanúk. Egy 24 fős magyar turistacsoport két tagjára fegyveresek támadtak Dél-Afrikában, Hazyview-ban november 22-én. A Life.hu exkluzív riportja.

A Loerie Guest Farm nevű szálláson töltötte az éjszakát a magyar csoport, amikor hajnali 3 körül erős, szokatlan zajra ébredtek. Ugyanis – ahogy a Life.hu-nak, a neve elhallgatását kérve, a csoport egyik tagja elmesélte – a Loerie Guest Farmon nem volt mindenkinek elég hely, ezért két személyt (a sofőrt és a barátnőjét) a fő rancstól távolabb, egy erdei bungalóban szállásoltak el. Ott támadta meg őket három férfi.

A Loerie Guest Farm Forrás: http://loerieguestfarm.co.za

A támadásra felébredt pár magyarul kiabált segítségért, ezt és a támadás zajait hallották meg a többiek, akik a nem messze álló nagyobbik házban pihentek. A Loerie Guest Farm tulajdonosa, Abrie Visser is meghallotta a sikolyokat, fegyvert ragadott, és rohant a faházhoz. Ahogy Visser közeledett a magyarok szállásához, maga is látta, hogy próbálják rájuk törni az ajtót. Ekkor figyelmeztető lövést adott le a földre célozva. A bűnözők menekülőre fogták, de közben vissza is lőttek, végül egy kivilágítatlan kisbusszal elhajtottak. A turisták közül senki nem sérült meg, de sokkos állapotba kerültek.

A rendőrség 50 perc múlva érkezett a helyszínre, kihallgatták a szemtanúkat, jegyzőkönyvet vettek fel, és a helyi erőkkel együtt azonnal, még éjszaka, keresni kezdték a betörőket, lezárták az utakat.

A megtámadott pár ezt mesélte a történtekről a csoport többi tagjának:

Zajra ébredtek, és látták, hogy egy férfi feszítővassal próbálja meg kifeszíteni a faház bejárati ajtaját. Ezzel egy időben egy másik tolvaj a fürdőszoba ablakán próbált meg bemászni, a harmadik pedig a ház egyik ablakát készült betörni. A bejáratnál a támadónak sikerült egy körülbelül 40 centiméteres rést ejtenie. A kétségbeesett nő próbálta elérni, hogy a benyúlkáló férfi elmenjen, ezért egy bicskával csapdosta, vagdosta a kezet. Ezalatt a magyar férfi odahúzta a szekrényt, hűtőszekrényt az ajtó és az ablak elé. A magyarok kiabáltak kifelé, hogy mit akarnak tőlük, erre az a válasz jött: lelőni benneteket. Erre a férfi és a nő sikoltozni kezdett és segítségért kiáltoztak.

A 24 fős magyar értelmiségi kirándulócsoport másnap (ahogy az egyébként is tervezték) hazaindult és már Magyarországon vannak, ám egyelőre nem igazán akarnak beszélni a történtekről.

A magyarok úgy tudják, hogy másnap a keresés eredményre vezetett. A rablókat elfogták, és állítólag rögtönítélő bíróság elé állították a három férfit. Azt mondták, hogy a helyi farmerek azért folynak bele a keresésbe, mert így jobban tudják biztosítani a turistáik védelmét - a rendőrség ugyanis gyakran korrupt. A szállás tulajdonosa azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy nem lehet tovább hallgatni az ehhez hasonló esetekről, az elharapódzó bűnözéssel foglalkozni kell.

Illusztráció Forrás: AFP

Az esetről egy dél-afrikai újság is írt. Egy helyi, turistaprogramokkal foglalkozó internetes fórumon pedig a kommentelők azt írják: egyre gyakoribbak az ilyen támadások. A fentihez hasonló esetek miatt egy környékbeli ötcsillagos szállás már be is zárt, voltak, akiket néhány órán belül kétszer is megtámadtak, iskolai kempingből is raboltak gyereket. A hatóságok tehetetlenek. Hozzáteszik: a dél-afrikaiak elhallgatják a témát ahelyett, hogy szembenéznének vele. Ha ezek az esetek kiderülnek, annak negatív hatása lesz a turizmusra ezen a vidéken, félnek attól, hogy a környék hírét rontja majd – ismerik el a hozzászólók.

Az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kértünk a Külügyminisztériumtól, amelynek munkatársa azt válaszolta, hogy a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatához a kérdéses üggyel kapcsolatban nem érkezett bejelentés, segítségkérés. Ha érkezik ilyen, a Konzuli Szolgálat megteszi az ilyenkor szokásos intézkedéseket. Kérdésünkre válaszolva hozzátették: nincs bejelentési kötelezettsége sem az utazónak, sem az utazásszervezőnek. Ha azonban ilyen és ehhez hasonló eseményeket bejelentenek a konzuli szolgálatnak "azt szívesen veszik", és felhasználják az országra vonatkozó utazási tanácsoknál.

Ezért nem segítettek a hotelból kizuhant férfinakhttp://www.life.hu/gyogyulj/20131125-a-be-nem-avatkozas-pszichologiaja-miert-nem-segitettek-a-hotelbol-kizuhant-ferfinak.htmlHirtelen szívmegállások - A dopping az oka?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20131122-doppinghasznalat-is-allhat-a-hirtelen-szivmegallasok-hattereben.htmlIndia - ahol még a vécé is luxusnak számíthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130422-uj-noi-mozgalom-jott-letre-indiaban-az-elheto-es-higienikus.htmlAhol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130521-kamerunban-gyakori-a-barbar-modszerek-alkalmazasa-a-nem-kivant-terhesseg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.