Elhunyt Maár Gyula filmrendező

Forrás: Origo -
rendező forgatókönyvíró Törőcsik Mari Maár Gyula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 80. évében meghalt Maár Gyula Balázs- és Kossuth díjas filmrendező, forgatkönyvíró - tudatta a család a mai nap.

Törőcsik Mari férje péntek este hunyt el a a budapesti Kútvölgyi Kórházban.

Maár Gyula rendszeresen készített filmeket a Magyar Televízió számára. Olyan máig ismert filmek rendezése fűződik a nevéhez, mint az 1976-ban Jókai Mór regényéből készült A lőcsei fehér asszony, vagy az Én és a kisöcsém című zenés film. Portréfilm készítésében is nagyokat alkotott. Saját feleségéről is készített portréfilmet, ahogy Pilinszky János és Polgár László életét, munkásságát is portréfilmben dolgozta fel.

Forrás: Origo

Első játékfilmjét a hetvenes évek elején, 1973-ban rendezte Végül címmel. A film először a mannheimi filmfesztivál fődíját nyerte el, egy évvel később, 1974-ben pedig a touloni filmfesztiválon a legjobb rendező díjjal ismerték el kiemelkedő tehetségét.

Hölgyek a kamera mögött - 5 filmrendezőnő, aki lenyűgözte a világothttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111222-holgyek-a-kamera-mogott-5-filmrendezono-aki-lenyugozte-a.htmlElhunyt Claude Miller francia filmrendezőhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120405-elhunyt-claude-miller-francia-filmrendezo.htmlElhunyt Vajda Béla animációs filmrendezőhttp://www.life.hu/szorakozz/20110915-meghalt-vajda-bela-animacios-filmrendezo.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.