Hogyan lett Helyey László Mátyás király?

Forrás: MTI/Bruzák Noémi -
Mátyás király film szerep színház mese Helyey László
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyermekként elkerülhetetlen volt, hogy megismerd a hangját, hiszen minden Mátyás királyról szóló mesében ő volt a Hang. De olyan világsztárokat is szinkronizált, mint Morgan Freeman, Gérard Depardieu vagy Donald Sutherland. A 66. életévében tegnap elhunyt Helyey Lászlóra emlékezünk.

Castingolták - vagyis több színész közül választották ki legalkalmasabbként? Vagy egyszerűen csak ő volt eleve (lásd reinkarnáció), és valaki egyszer csak észrevette azonosságát a középkorban élt magyar királlyal? A most következő, 2012-ben rögzített beszélgetésből kiderült, hogyan vált Helyey László a mi Mátyás királyunkká.

A riportból az is kiderül, hogy évtizedekig Ferencváros lakója volt. Köszönet a ferencvárosi 9. tv-nek a felvételért!

A sokat emlegetett mesesorozat egyik ikonikus darabjával idézzük fel legismertebb szerepét: Egyszer volt Budán kutyavásár…

Színpadon sajnos már nem láthatjuk, de szinkronszerepeit még sokáig élvezhetjük. Ha szeretnéd megnézni, milyen volt a fiatal Helyey László abban az időben, amikor a főiskola vége felé felfedezték a benne lakó Mátyás királyt, szerezd meg a Bástyasétány '74 című filmet (rendezte Gazdag Gyula, DVD-n megjelent 2011 márciusában), és nézd meg! (A film önmagában különös csemege, hiszen a leghosszabban dobozban pihenő magyar filmek közé tartozik - tíz évig volt betiltva, mielőtt láthatta a nagyközönség.)

Helyey László pályája közel 4 évtizedében tagja volt a Nemzeti Színháznak, a Katona József Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a szolnoki Szigligeti Színháznak és a Budapesti Kamaraszínháznak. Utolsó munkahelye, az Újszínház saját halottjának tekinti, a temetéséről később intézkednek.

Helyey László Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című színművének próbáján az Újszínházban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.