Magyar tervezők álmodták meg Kate Middleton esküvői ruháját

divattervező esküvő menyasszonyi ruha Makány Márta Kate Middleton Vilmos herceg Sármán Nóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van egy kérdés, amely a bulvárlapok számára manapság a legfontosabb: azon esküvői ruha tervezőjének kiléte, akire Kate Middleton választása esett. Találgatás helyett felkértünk öt magyar divattervezőt, hogy mutassák meg, milyen ruhát terveznének arra az esküvőre, amelyre az egész világ kíváncsi.

Az egész esküvői ruha história úgy kezdődött, hogy nem árulták el, melyik tervező ruhájában áll Kate Middleton az oltár elé. A találgatás garantált. Szóba került David Emanuel neve, aki Diana hercegnő ruháját tervezte. Aztán felröppent a hír, hogy a brit esküvőiruha-tervező, Bruce Oldfield tervezi minden idők legjobban várt esküvői ruháját, de cikkeztek Oscar de la Rentáról vagy Vera Wangről, de még Victoria Beckhamről is. Sokáig úgy tűnt, a névsort a McQueen divatház tervezője, Sarah Burton zárja, de a minap újabb név röppent fel. A szélesebb körben viszonylag ismeretlen Sophie Canston neve, aki egy kis márka, a Libélula tervezője, akiről annyit tudni, hogy Kate Middleton viselte már egy-egy ruháját korábban.

Makány Márta

Makány Mártát az egész ország elsősorban az esküvői és az alkalmi ruháiról ismeri, pedig a tervezőnő tavaly kacérkodott a farmertervezéssel is. Ő egyszerre romantikus és modern menyasszonyi ruhát tervezett Kate Middletonnak.

Illusztráció: Lehoczki Judit
Illusztráció: Lehoczki Judit

"A lágy esésű ruha selyemből és muszlinból készül és gyengéden emeli ki Kate tökéletesen vékony alakját. A csípő feletti vágással még karcsúbb lesz a felsőtest, a dekoltázsra eső minimális hangsúly pedig még pont megengedett a királyi családban" - mondja Márta. "A gyöngydíszítés elegánssá teszi a ruhát, de nem lesz hivalkodó. Nagy volumenű ruha helyett sokkal inkább egy lágyabb, puhább ruhát készítenék a menyasszonynak, aki már most bebizonyította: öltözködési szempontból valami teljesen új hullámot akar behozni a családba."
Illusztráció: Lehoczki Judit

Annaeva

A Hachbold Anna és Kárpáti Éva tervezőpáros az elegáns, modern, nagyvárosi nők álmait valósítják meg. Bár fő profiljuk a hétköznapi viselet, nem áll tőlük távol az alkalmi ruha sem, Éva például sokáig esküvői ruhákkal foglalkozott.

"Azt szerettük volna, hogy a ruha egyrészt ANNAEVA-s legyen, azaz nagyon nőies, amilyen egyébként Kate Middleton is. A másik, amire figyeltünk, hogy a menyasszony fiatal kora ellenére már most divatikon, ezért mindenképpen olyan divatos ruhát szerettünk volna, ami ugyanakkor megfelel az elvárásoknak is" - mondta Hachbold Anna. "Klasszikus esküvői anyagokból képzeljük el, muszlinból, taftból és egy olyan merevebb, áttetsző anyagból, amelyből a vállrész kivitelezése megoldható."


Zagabo

A Zagabo tervezője, Szabó Gabi mindenekelőtt hordható ruhákban gondolkodik és általában hétköznapi viseleteket tervez, de volt már rá példa, hogy egy-egy ruhájába annyira beleszeretett valaki, hogy végül abban mondta ki a boldogító igent. Szabó Gabi, ragaszkodva a márka ars poeticájához nem akart egy napra szóló ruhát tervezni Kate-nek.

"Hányszor hallottam már, hogy 'Remélem, tökéletes lesz az esküvőm, mert ez a ruha csak egyszer lehet rajtam'. Én azonban nem akartam l'art pour l'art mennyasszonyi ruhát tervezni." Az általa megálmodott modell hétköznapi viselettel is kombinálható, hogy az esküvő napján túl is tovább élhessen viselője ruhatárában. "Természetesen, ebből a tervből sem maradhattak ki a mostani kedvenc játékaim: a masnik és a hajtások. A ruhámban a test teljes hosszában végighúzódó S-vonal kapta a főszerepet. Ebből a vonalból indulnak ki a ruha fontosabb elemei: a derékvonalból induló és gallérban végződő betét, illetve a ruha aszimmetrikus alját adó hajtás."

Myrdin esküvői ruhák

A kizárólag alkalmi és menyasszonyi ruhákkal foglalkozó Czinder Timinek olyan mesterei voltak, mint Náray Tamás vagy Léber Barbara. A Myrdin esküvői ruhák néven futó márka tervezője és kivitelezője nagyon finom, lágy esésű, hernyóselyem muszlin ruhát képzelt el.

"Mivel a menyasszony sportos, vékony alkat, széles vállakkal és keskeny csípővel, ezt ellensúlyozandó, keresztirányú ráncolás díszíti a felsőrészt, hogy kissé szélesebbnek mutasson a csípő és teltebbnek a mell. Az ujjakat és a hátrészt csupán egy vékony réteg muszlin fedi, csipkedíszítéssel, ami sejtetni engedi a karokat és a hátat."

Sármán Nóra

A Divatkreátor 2010 fiatal nyertese diplomamunkájának is menyasszonyi ruhákat választott, és tervben van nála, hogy később ezzel is foglalkozzon majd. Nóra elmondta, hogy egy királyi méltóság menyasszonyi ruhája nem lehet merészen trendi, de a jó tervező úgy tervez klasszikus és fenséges királynői ruhát, hogy közben reflektál a kor divatjára; így lehet trendteremtő.

"Az általam elképzelt ruha klasszikus vonalvezetésű és méltóságos. Kellőképpen zárt, újszerűsége a dekoltázson és a fűzőrészen elhelyezett játékos, plasztikus, hömpölygő csipkedíszítésben rejlik. Sziluettjét a csipkével hangsúlyozott vállal és nyakkal I. Erzsébet angol királynő méltóságteljes viseleteitől kölcsönöztem. A lágy, bő, áttetsző szoknya alatt átsejlik a menyasszony alakja, hiszen az alsószoknya szűk, enyhén sellő fazonú. A nagyon hosszú uszály véleményem szerint elengedhetetlen egy ilyen nagyszabású esküvőn."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.