Munkavállalás kismamaként: így kezdj hozzá, hogy sikerrel járj!

kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Természetes igény a nők részéről, ha szülés, és néhány, a gyerekkel otthon töltött hónap vagy év után visszatérhessenek a munka világába. Ám ez hazánkban egyáltalán nem olyan könnyű.

Ha anyaként már te is ismét a munkavállaláson töröd a fejed, vagy éppen a szűkös családi költségvetésen szeretnél javítani azáltal, hogy munkát vállalsz, azért ne keseredj el: a következőkben eláruljuk, hogyan könnyítheted meg a dolgot.

Különórák, korrepetálás

Ha egyelőre nem találod a módját a munka világába történő visszatérésre napi nyolc órában, de rendelkezel tanári végzettséggel, netán a nyelvtudásod kimagasló, vagy más területen vagy különösen járatos, adhatsz magánórákat felzárkóztatás, esetleg valamilyen vizsgára való felkészülés érdekében, de fordításokat is vállalhatsz. Otthonról végezheted, így a kicsit sem kell magára hagynod, mégis gyarapítod a család bevételét. A kismamák számára ideálisak az ilyen, otthonról végezhető munkák.

Thinkstock
Thinkstock

Mit mond a törvény?

A GYES melletti munkavállalással kapcsolatos új rendelkezés heti maximum 30 órában engedélyezi a munkavégzést, de ezt is csak a gyermek egyéves kora után. Ez alól kivételnek számít, ha ikergyermekekről van szó, tartósan beteg, vagy fogyatékos kicsikről - ebben az esetben nincs időkorlát. Hasonló a helyzet az otthonról végezhető munkák esetében is.

Távmunkák, otthonról végezhető munkák

Érdemes átböngészni a hirdetéseket, megkérdezni az ismerősöket, és saját hirdetést is feltenni valamelyik álláskereső oldalra, ha otthonról is végezhető munkát keresel. A legszerencsésebb helyzet az, ha ismerős, netán a régi munkahelyed révén sikerül otthonról végezhető munkához jutnod. Külföldi országokkal ellentétben hazánkban ugyanis az egyik legnagyobb probléma az, hogy a távmunka, mint fogalom, még mindig nem a megbízható lehetőségeket jelenti, és sok esetben átverés, netán kifizetetlen munka lesz a dolog vége. Pedig a rendszer az egyik legjobb lehetne ilyen esetekben.

Hasonló formában terjednek az otthonról végezhető internetes munkák is, melyekkel szintén a legtöbben szkeptikusak vagyunk, már csak azért is, mert több hirdetés egy bizonyos összeg befizetési kötelezettségével indul. Ha valamennyire fix jövedelmet szeretnél, lehetőleg a megszokott egy hónappal későbbi időpontban, nem érdemes ezeket forszírozni. Sok esetben ugyanis sok idő elteltével lehet pénzt látni a dologból.

Thinkstock
Thinkstock

Részmunkaidő előnyben

Baba mellől munkát keresni sem kell másként, mint amúgy - és hasonló kitartás is szükséges abban az esetben, ha a régi munkahelyednél nincs mód 4 órás munkavégzésre, mellyel megkezdődhetne a munkába való visszatérésed folyamata is. Az álláshirdetések között a részmunkaidőseket nézegesd, de nem árt az sem, ha, amikor időd engedi, kismamás fórumokat is olvasgatsz, hiszen itt is könnyen találhatsz olyan, a témát érintő topikokat, ahol akár megfelelő lehetőségekre is bukkanhatsz. Persze ilyen esetekben érdemes elfelejtened a karrierterveidet, hiszen ez az időszak nem erről szól, hanem az otthoni pénzkeresésről, így titkárnői, adminisztrátori, gépelési munkák is a megfelelők közé tartoznak.

A Nativa augusztusi nagykövete, Orsi is szeretne visszatérni a munka világába. ha kíváncsi vagy, ő milyen módszerekkel próbálkozik, kövesd a blogját itt!


(A Rauch Nativa által támogatott cikk.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.