A világ legveszélyesebb országai - Utazás csak saját felelősségre!

veszély terror utazás Világ közbiztonság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A földi paradicsomoknak már számtalan írást szenteltünk. A világnak azonban vannak kevésbé derűs szegletei is. Polgárháború, aszály, szegénység, haldokló gazdaság, járványok és betegségek. Földi poklok Szomáliától Afganisztánig.

A Life.hu most azokat az országokat gyűjtötte össze neked, ahová a magyar külügyminisztérium sem ajánlja az utazást. Lássuk, melyek ezek!

1. Szomália

Afrika "szarván" 20 éve dúl a polgárháború. Szomália egy részén nemzetközi átmeneti kormányzat irányít. A vezetésnek csekély a hatalma, de az itt élők a szerencsésebbek, az ország többi részét helyi klánok, hadurak, radikális iszlamista csoportok és kalózok uralják, vagyis tartják rettegésben. A szomáliaiknak alig van más reményük a boldogulásra, mint a menekülés a harcok, az éhség és a nyomor elől. Az ország a magyar külügyminisztérium listáján is a veszélyes államok között szerepel, elsősorban a szomáliai partok közelét kell elkerülni terrorfenyegetettség és a gyakori kalóztámadások miatt.

AFP
AFP



2. Csád

Mióta Csád 50 évvel ezelőtt kivívta függetlenségét, szinte nincs nyugalom az afrikai államban, 28 éve tart a kaotikus állapot. Csádban mintegy 200 népcsoport él, nem éppen békés egyetértésben. A keresztény vezetésnek a líbiai határnál az iszlám lakosokkal kell harcolnia, a keleti régióban, Darjurban pedig a szudáni származású nemzetségek próbálnak kiszabadulni az elnyomás alól. A lakosság és a külföldi segélyszervezetek dolgozói állandóan ki vannak téve a rablásoknak és más bűncselekményeknek. Emellett Csád a világ egyik legkorruptabb országa, a lakosságnak alig a fele tud írni és olvasni, a járványok évente több ezer áldozatot szednek.

AFP
AFP



3. Szudán

Elég csak azt említenünk, hogy Omar al-Bashir elnök ellen háromszoros elfogató parancsot adott ki a nemzetközi büntetőtörvényszék népirtás, háborús és emberiség elleni bűntettek miatt. Afrika legnagyobb országában 1956 óta szinte folyamatos harcok dúlnak az északi iszlamisták és a déli keresztények között. A nyugati országrészben, Darfúr tartományban pedig 2003 óta tart a véres polgárháború. A darfúri konfliktus borzalmaira többek között George Clooney, Jason Isiaacs, Mick Jagger, Matt Damon, Scarlett Johansson és Elle MacPherson próbálja felhívni a világ figyelmét. Szudánban a helyzet tragikus, emberek milliói menekültek el az országból, és rengeteg áldozata van a polgárháborúnak. Tavaly októberben itt raboltak el fegyveresek egy magyar békefenntartót, Papp Istvánt, akit végül szerencsére kiszabadítottak a nemzetközi terrorelhárító csapatok. A nyugállományú alezredes gyerekkatonák leszerelésében segédkezett Darfúrban.

AFP
AFP



4. Zimbabwe

Egy ENSZ-tanulmány szerint Zimbabwe a gazdaságilag legelmaradottabb ország a világon. Pedig amikor az ország 1980-ban Robert Mugabe elnök vezetésével függetlenné vált, úgy tűnt, minden rendben van. Az elnök azonban hamar diktatúrává változtatta kormányzását. A korábban virágzó mezőgazdaság teljesen tönkrement, az államban háborúk nélkül is éhezés, betegségek, járványok ütötték fel a fejüket, a zimbabweiek pedig egyre nagyobb számban menekültek el hazájukból. 2008-ban ugyan egy botrányos választás után az ellenzék kezébe került a hatalom, de a tragikus helyzeten az új vezetők sem tudnak úrrá lenni. A magyar külügyminisztérium Zimbabwét a nem ajánlott úti célok között tartja nyilván, elsősorban a járványveszély és a rossz közbiztonság miatt.

AFP
AFP



5. Kongó

Afrika szívében egy nyersanyagokban gazdag ország bújik meg, ami vonzza a külföldi vállalatokat. Ennek ellenére Kongóban nagy a szegénység. A lakosság 80 százaléka alultáplált és szinte hajléktalan. A nemzetközi iparcégek ugyanis nem kiaknázzák a kongói lehetőségeket, hanem kihasználják Mobutu diktátor hatalomvágyát és a belpolitikai nehézségeket. Az országban 1960 óta szinte folyamatosan dúl a háború, a harcok 1997-ben annyira elfajultak, hogy afrikai világháborúként vonultak be az események a történelembe. 2002 óta látszólag és hivatalosan béke van Afrika szívében, de a valóság más. A külügyminisztérium Kongót sem ajánlja a magyar utazóknak, elsősorban az évek óta újra és újra pusztító ebola és más járványok miatt.

AFP
AFP



6. Közép-Afrika

Közép-Afrika formálisan köztársaság, valójában az ország a káosz földje. Az állam egyike a világ legszegényebbjeinek, a lakosság kétharmada napi egy dollárnál is kevesebből tartja fenn magát. Malária, lepra és AIDS pusztít, a betegségek miatt rengeteg gyermek marad árván. Közép-Afrika az emberkereskedők egyik központja, a gyerekek legalább felét munkára kényszerítik. A nemzetközi beavatkozás és segélyszervezetek munkája ellenére az ország helyzete szinte kilátástalan, a helyi lakosok és külföldiek nap mint nap ki vannak téve a fegyveres bandáknak és bűnözőknek is.

AFP
AFP



7. Irak

Az ország tragikus helyzete közismert. Egymást érik az öngyilkos merényletek és más terrorcselekmények, amelyeket a fundamentalista iszlám csoportok követnek el. Bár 2010-ben a nemzetközi csapatok jelentősen csökkentették létszámukat Irakban, a helyzet nem változott - szinte nem telik el nap halálos áldozatokat követelő robbantások nélkül.

AFP
AFP



8. Afganisztán

Afganisztán nemcsak Ázsia, hanem a világ legveszélyesebb országa. A lakosság és a külföldiek életére nemcsak a tálib felkelők és muzulmán terroristacsapatok veszélyesek, hanem a kábítószerkereskedő klánok is. Afganisztán a világ legnagyobb máktermesztője, a mák pedig az ópium alapanyaga. Az 1980-as évek óta tartós háborús időszakban mintegy 6 millió afgán menekült el hazájából, és a nemzetközi segélyprogramok ellenére is csak a menekültek mintegy fele tért vissza az országba.

AFP
AFP


Tudtad?

Európában messze nem olyan tragikus a helyzet, mint Afrika vagy Ázsia egyes országaiban, mégis szerepelnek uniós tagállamok a Washington Post "Failed State Indexében", azaz a világ legveszélyesebb országai között. Az indexben szereplő 177 országból Magyarország a 142., szomszédaink közül Szerbia a 97., Ukrajna a 110., Románia a 126., Horvátország a 132., Szlovákia a 144., Szlovénia a 156. és Ausztria a 169. Az első három helyen egyébként Szomália, Csád és Szudán található.

Európa legtisztább és legjobb strandjaihttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110722-utazas-szorakozas-program-europa-legtisztabb-strandjai.html7 szinte teljesen ismeretlen paradicsomi szigethttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110721-mint-egy-alom-7-szinte-ismeretlen-paradicsomi-sziget.htmlKalandorok figyelmébe! 8 úti cél, ami soha nem jutna eszedbehttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110712-kalandorok-figyelmebe-8-uti-cel-ami-sohasem-jutna-eszedbe.htmlVakáció a természetben: kempingezésre fel!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110708-szorakozas-program-utazas-vakaciozz-termeszetesen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.