utazás szarvasgomba gasztronómia program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ősszel kiváló lehetőséged van arra, hogy ellátogass olyan helyekre, ahol eddig még nem jártál, és mi mással ünnepelhetnéd meg jobban az utazást, mint fenséges ételekkel és különleges italokkal. Ha a hazai kínálatából most nem találsz kedvedre való programot, egy kulináris esemény révén bepillantást nyerhetsz más országok eredeti ízvilágába és kulturális értékeibe. 

1. Alba - Kutyákkal a fehér szarvasgomba nyomában

Az északnyugat-olaszországi Piedmont tartományban minden ősszel szarvasgomba-vadászok és idomított kutyáik kutatják a buja erdőkben eltemetett kincseket. Alba városát sok ínyenc felkeresi, mivel e térségben terem a híres fehér szarvasgomba, ami a legdrágább ételek egyike a világon. A fehér szarvasgomba akkor jött igazán divatba, amikor 1949-ben az olasz üzletember, Giovanni Morra egy szép példányt küldött az amerikai filmcsillagnak, Rita Hayworth-nak, majd néhány évvel később Marilyn Monroe-nak. Morra a legenda szerint Harry Trumant is megajándékozta az illatos szarvasgombával, és nemsokára egy levelet kapott az elnöktől a következő sorokkal: "Köszönöm a burgonyát. Sajnos megromolhatott utazás közben, ezért ki kellett dobnunk." Alba városában október elejétől november közepéig tart a Nemzetközi Fehér Szarvasgomba Vásár, ahol ennek a különleges csemegének csodálatos friss aromája tölti be a levegőt. A vásárstandokon megízlelheted a legértékesebb "fehér gyémántot", emellett finom helyi borokat, édességeket, sajtokat és mézet is kóstolhatsz.

Bővebb infó: http://www.fieradeltartufo.org/

www.fieradeltartufo.org
www.fieradeltartufo.org

2. Angouleme - Lesd el a francia séfek titkait

Ha igazi ínyenc vagy, ezt nem hagyhatod ki, ha Franciaországban töltesz egy hosszú hétvégét! A Poitou-Charentes régióban lévő Angouleme város ad otthont a híres "Les Gastronomades" fesztiválnak, melyet minden évben turisták ezrei látogatnak - az érzéki élmény semmihez sem fogható. A vásáron a legínycsiklandóbb ízeken keresztül ismerkedhetsz meg a különleges, könnyed és leleményes francia konyhaművészettel, valamint nagyszerű lehetőséged van arra, hogy a közelgő karácsonyra finomságokkal töltsd meg az éléskamrádat. A rendezvény egyik legnépszerűbb programja a szakácsverseny, ahol a két séf egy kosárra való alapanyagot kap, és a helyszínen kell kitalálniuk, hogy az összetevőkből hogyan készítsék el a legjobb ételeket. A november 23-25. között megrendezett nagyszabású fesztivál a város öt különböző pontján zajlik, amit kézműves bemutatók, főzőtanfolyamok, gasztronómiai versenyek és termelői piacok színesítenek. Nyitva tartás: 10.00-19.00, a belépés mindenki számára ingyenes.

Bővebb infó: http://www.gastronomades.fr/

www.gastronomades.fr
www.gastronomades.fr

3. Clovelly - Heringlakoma a tenger partján

Tudtad, hogy a hering a tenger "Ezüst Kedvence"? Nos, ha nem, akkor az idei őszi programból ne hagyd ki a bájos és érdekes történelmi halászfalut az angliai Észak-Devon partjánál. Clovelly-ben egészen a 20. századig minden ember heringhalászattal foglalkozott, és a falu egyetlen utcáján - ahova nem lehet autóval behajtani - ma is találkozhatsz néhány szamárral, amelyek annak idején árufuvarozó "járművekként" szolgáltak. A tengerparti hangulat, a lenyűgöző panoráma és a falu békés nyugalma miatt érdemes legalább két éjszakát itt eltöltened. A 2012. november 18-án zajló rendezvény a fenntartható halászat hagyományos módszereivel ünnepli a tenger "Ezüst Kedvenceit". A programkínálat rendkívül változatos: téged is várnak a heringből készült ételkülönlegességek, megkóstolhatod a tradicionális cidert, vagy más néven almasört, amiből érdemes a csapolt változatot kipróbálnod. A rakparton kirakodóvásár, kézműves bemutató, helyi finomságokkal megrakott standok, utcai előadóművészek és egyéb interaktív élmények gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról.

Bővebb infó: http://www.clovelly.co.uk/

www.clovelly.co.uk
www.clovelly.co.uk



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.