Francia kalandok - Maroilles, az ezeréves sajt

Lille Franciaország utazás szórakozás gasztronómia program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy igazi francia étkezést nehéz lenne elképzelni finom borok és friss sajtok nélkül, és ha már a gasztronómia hazájában jársz, te is megtapasztalhatod a francia konyha egyedülálló ízvilágát és gazdagságát. A Life.hu most a legészakibb francia régióba, Nord Pas de Calais-be hív kulináris utazásra.  

Maroilles - Egy csipetnyi francia életművészet

A Nord Pas de Calais a legészakibb francia régió, amely közel van a belga határhoz: érintetlen erdők, szelíd rétek, mocsarak és szélmalmokkal tarkított dombok jellemzik. A terület rendkívül büszke gasztronómiai hagyományaira, és ha ősszel itt töltöd a hosszú hétvégédet, akkor biztosan nem fogsz tudni ellenállni a a híres Betises de Cambrai édességnek, az ínycsiklandó helyi specialitásoknak, valamint a helyben főzött finom sörök csábításának. A vidék kulináris gyöngyszeme a különleges sajt, amely a több száz éves falucskáról, Maroilles-ról kapta nevét. A maroilles-i apátság szerzetesei fejlesztették ki annak a puha állagú, tehén- vagy kecsketejből készült sajtnak az elkészítési módját, melynek ragacsos kérge a többszöri mosásnak köszönhetően pirosas vagy narancsos színű, és minél érettebb, annál fűszeresebb. Az utánozhatatlan ízű finomságot különleges klímájú régi pincékben (franciául haloirs) készítik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Kalandozás a zamatos nedűk világában

Első pillantásra a Nord Pas de Calais régió nem tűnik a borkedvelők paradicsomának, ám ha közelebbről is megismerkedsz a gyönyörű francia vidékkel, akkor megtapasztalhatod, hogy itt sincs hiány jófajta borokból és sörökből, ráadásul ezek a zamatos italok kiváló kísérői a kulináris élményeknek. Itt lehetőséged nyílik megkóstolni a leghíresebb francia borokat is (pl. Chardonnay, Shiraz, Merlot), és egy kellemes vendéglő teraszán átadhatod magad egy pohár Champagne Ardenne csábításának. A helyi söröket Biere du Nord-nak hívják, amit számos hagyományos recepthez használnak fel, mégpedig ragyogóan. Szemezgess bátran te is a gazdag választékból: a "Grain d'Orge" nagyon karakteres aromájú sör, és aranyérmet nyert a coloradói sörversenyen, a "Saint-Poloise" szelíd ízű, míg a "Septante-5" a karamell ízével büszkélkedhet, és narancssárga színű.

Lille, egy francia város flamand lélekkel

A Nord Pas de Calais régió központja a belga határ közelében található Lille, ami gazdag látnivalóinak és színes programkínálatának köszönhetően az egyik leglátogatottabb hely Franciaországban. A helyi élet központja a város szívében lévő főtér, ahová tipikus francia utcácskák vezetnek, a La Vieille Bourse (a régi tőzsde) a város egyik legszebb épülete, de érdemes bekukkantanod Európa legnagyobb könyvesboltjába, a Le Furet du Nord-ba is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A közelben megcsodálhatod a 15. században épült Rihour palotát, a kulturális világörökség részét képező városháza harangtornyát, Charles de Gaulle szülőházát és a Citadellát. Ha felfedezted a város kulturális értékeit, térj be egy tipikus flamand étterembe, ahol olyan ételkülönlegességek várnak, mint a Carbonnade flamande (sörben párolt marhahús), a waterzoi (baromfi vagy hal tejszínes mártásban, bébi zöldségekkel), vagy a Maroilles sajt unokatestvére, a "Vieux Lille". Egy tradicionális francia ebéd nem múlhat el hagyományos helyben főzött sörök nélkül, és ha egy kis édességre vágysz, vétek lenne kihagynod az istenien finom töltött gofrit.

A Life tippje:

Ahogy közeledik a karácsony, Lille is felölti színpompás és csillogó ünnepi ruháját. Ha egy igazán meseszerű élményre vágysz, látogass el a november közepén nyíló karácsonyi piacra, amit ilyenkor elárasztanak a betlehemes figurák és a karácsonyi koszorúk, nem beszélve a mézeskalácsból készült édességekről, az ünnepi ételekről és a forralt borokról.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.